porcenyv, a csontenyv-glutin- keveréke a porc más jellemző alkatrészeivel. A porcoknak v. a szem szaruhártyájának vizben való főzése által nyerik. A csontenyvtől meg lehet könböztetni azáltal, hogy vizes oldataiból timsó, ecetsavas óloméleg és a legtöbb fémsó kicsapják, higanyklorid ellenben, mely a csontenyvet oldataiból kicsapja, nem csapja ki. Hig kénsavval főzve teucin lesz belőle.
ásatag növény. Az algákhoz tartozik, igen finom alkatu. Különösen a liasz és eocénre jellemző, a harmadkorban már kihaltak. Az eocénre a C. Targionii Brngt. jellemző.
(gör.), porcgyuladás. A legkülönbözőbb okokból, p. sérésből, fertőzésből stb. támad és többnyire az izületek többi részeinek hasonló megbetegedésével jár együtt.
l. Humit.
l. Porcdaganat.
Ag., a nyilthólyagu halak alrendjének ponty félék családjába tartozó halnem. Chondrus Lam l. Gyöngymoszat. C. crispus Lyngb., l. Caragaheen.
Fischer, l. Brachiopodák.
déli Itáliának egy része az ókorban, mely Chone városától vette nevét s a régi Lukaniának délkeleti felét, valamint Bruttium déli részét foglalta magába. A lakosai chones nevet viseltek és még ujabb időben is a pelasg törzshez számíttattak.
Niketas Akominatos, bizánci történetiró, l. Niketás.
l. Piroszklerit.