Kenessey-alapítvány

l. Szondi-Kenessey.

Kénes viz

l. Ásványvizek.

Kenet

Keleten és Európa déli részeiben régebben általános volt az elvétve még most is divó szokás, hogy az emberek illatos kenőcsökkel kenik be testüket, kivált ünnepélyes alkalommal. Ez részben a forróság okozta erős kigőzölgés és rossz szagának ellensúlyozására szolgál. Az izraelitáknál a kenés ugyszólván nélkülözhetetlen életszükséglet volt, s különösen ünnepi hangulat kifejezéséhez tartozott, mig a gyász jeléül tartózkodtak a kenéstől. A papokat s néha a prófétákat is kenéssel avatták fel tisztségükre, ugyszintén a királyokat is, amiért is «az úr felkentje» volt a törvényes, jogos uralkodók neve. A magyar koronázásnál is kiváló, de nem közjogi szerepe van a felkenésnek. A szent olajjal való felkenéssel az egyház a leendő uralkodót a kormányzati bölcseség az isteni kegyelem birtokába juttatja, mint azt a római Pontificaleben megirt szertartás szavai, melyekkel a hercegprimás a felkenést eszközli, bizonyítják. - A Messiás héber és a Krisztus görög szó jelentése: felkent (l. o.). V. ö. Cullmann, Das Salben im Morgen- und Abendland (Lipcse 1877). L. még Utolsó kenet.

Kenéz

a. m. a szláv knez, knyaz a. m. fejedelem, herceg. Magyarországban azon oláh, szerb, rután stb. csapatok előljáróit és vezetőit nevezték K.-eknek, kik a XIII-XV. sz. folyamán elnéptelenedett egyházi és világi birtokokon v. erdőirtásos helyeken telepedtek meg. A K.-ek annyiban különböztek az alattuk álló néptől, hogy mig emez teljes jobbágyi állapotban volt, a K.-ek bizonyos szabadalmakban részesültek s idők multával jobbára megszerezték a nemességet is. Különösen Hunyady János nemesített meg kormányzósága idejében sok oláh K.-t.

Kenéz

pozsonyi nemes, előbb Csák Máté, majd ennek rozgonyi veresége után Károly királynak hű vitéze és várnagya. 1317. a pozsonyvármegyei Diószeg birtokosa s a krasznavármegyei Valkó vár várnagya volt, mikor a Kopasz-féle lázadás leverésében nagy segítséget nyujtott. Debreceni Dózsának, a királyi hadak vezérének. A debreceni mezőn elsőként rontott a lázadókra. Ez ütközet után azonban a lázadók elfogták, s hogy a vár átadására birják, lófarkon a vár körül hurcoltatták, lába bőrét lenyúzatták. V. ö. Anjoukori Okm. II. 404. stb. ll.

Kénezés

a borászatban az üres hordók eltartásánál és a bor kezelésénél használjuk. A K. rendszerint ugy történik, hogy a hordóban egy megfelelő nagyságu kénszeletet (Einschlag) égetnek el. Ez alkalommal a kén a levegő oxigénjével vegyülvén, kéndioxiddá lesz, mely aránylag csekély mennyiségben is sok mindenféle, a bor betegségét vagy megváltozását okozó mikroorganizmusra méregként hat és azokat működésükben gátolja, sőt meg is öli. Ez az oka a K. nagy elterjedésének a borászatban. Vannak azonban a K.-nek árnyékoldalai is, igy: mig a borban kénessav van, az ihatatlan, mert görcsöket, fejfájást stb. okoz; továbbá, mert a borban lassan-lassan kénsavas káliummá alakulván, a bort savanyubbá is teszi; azonfelül az olyan bor, mely literenként 2 gramm savanyu kénsavas káliumnál többet tartalmaz, a forgalomból ki van zárva; végül, mert a K. a bor szinének árt, s különösen a vörös borok csak nagy óvatossággal kénezhetők. Nem régen az orvosok és teoretikus borászok igen határozottan nyilatkoztak a K. ellen, újabban azonban csak a túlságba menő K.-t kárhoztatják, s különösen a megtörésre hajlandó borokat az első v. második lefejtésnél erősen kénezett hordóba fejteni ajánlják. Egészségtani szempontból abban történt megállapodás, hogy a bornak 100 cm.-ben lefelebb 20 mg. kéndioxidot szabad tartalmaznia. Schmitt C. legújabb vizsgálatai szerint azonban a régibb borokban a kéndioxid mint aldehid-kénessav található, mely egészen más fiziologiai hatással bir, mint a szabad kénessav. Ezen aldehid-kénessav továbbá a bor zamatjához is hozzájárul, s igy jelenléte kivánatosnak mondható. A K.-re használandó kén arzént ne tartalmazzon, a fűszerszámos kénszeletek alkalmazását pedig egyáltalában nem ajánlhatjuk. A K. keresztülvitelére különböző szerkeztü horgok, kosarak, lámpák stb. vannak használatban, melyek leirása szakkönyvekben feltalálható. A K.-t több esetben azzal is pótolhatjuk, hogy a kén elégetése helyett a borhoz meghatározott mennyiségü kénessavas mész-oldatot elegyítünk. V. ö. Csanády-Plósz, Borászat könyve; Schmitt C., Die Weine des herz. nassauischen Cabinetkellers.

Kenézlő

(Kenyézlő), kisközség Szabolcs vmegye dadai felső j.-ban, (1891) 1057 magyar lakossal.

Kénfonal

(bány.), ha a bányász a repesztő lyukat megtöltötte, a gyujtószál kiálló végére kénbe mártott fonalat ragaszt, melyet e végre a lámpa lángján megpuhít, azután meggyujtja a K. végét és biztos helyre menekül az egy perc mulva bekövetkező robbanás elől.

Kénforrás

l. Ásványvizek.

Keng

l. Ken.


Kezdőlap

˙