Liliombogár

(Lema merdigera L.),a fedelesszárnyuak rendjébe, a rejtve ötlábtőízesek csoportjába és a Chrysomelidák családjába tartozó bogárfaj. Fekete, nyakpajzsa és a hosszant sávolt szárnyfedői élénkpirosak, 6,5-7 mm. hosszu. Egész Európában közönséges, különösen a liliomféléken szeret tartózkodni, innét a neve is. Ápr.-május és jul.-aug.-ban, tehát két nemzedékben él. Lárvái a fehér liliom és a császárkorona leveleit pusztítják.

Liliomcsillagok

(állat), l. Tengeri liliomok.

Liliomfa

(növ.), szó szerint a Liriodendronból a tulipánfa (l. o.), de L.-nak inkább a Pandanust meg a Cordylinét hiják.

Liliomfélék

(növ., liliaceae), egyszikü növénycsalád a liliomviráguak rendjében. Kórók, hagymás, ritkán gumós növények, némelyiknek cserje, sőt faalaku törzse is van. Ezek részben az egysziküek tipusától eltérőleg, folyton vastagodnak, s másod faréteget alakítanak, mint a Yucca és Dracaena. A fűnemü L.-nek gyakran ágatlan virágszálok van, levelök a tő körül csoportosodik, a cserjés v. faalakué el is ágazhatik s fen t leveles. Levelöknek gyakran többé-kevésbbé szárölelő hüvelye van, mindég ágatlan és hasítatlan, többnyire szálas, némelykor csöves, ritkán széleslemezü és nyeles. Többnyire nagy és szép virágjok magánosan tetőzi a szárat, vagy pedig füzérré, fürtté, ernyővé v. ággá-boggá egyesül, alatta hártyás hegye-levél vagy nagy virágburok van. Ennek a szép és illatos virágjáért kedves családnak mintegy 2000 faja a leghidegebb vidék kivételével az egész földön nő, de a fajok nagyobb száma a melegebb mérsékelt és szubtropikus övön terem. A pompásabb faformájuak innen valók. Sok bennök a nyálka, némelyikben gyántás keserü (áloé) v. csípős extraktiv anyag is terem (gyöngyjácint), azért sok köztük az officinális. Az idetartozó hagymában kénes éteres olaj van, hagymájok v. a levelök ehető v. élvezeti szer lesz belőle. Ide tartozik a spárga, a Tulipa Tourn., Lilium L., Fritillaria L., Funkia L., Agapanthus Hérit., Hyacinthus L., Hemerocallis L., Muscari Tourn., Scilla L., Aloë Tourn., Yucca L., Dracaena Vand. stb.

Liliomvirág

(növ., flos liliaceus), az egysziküeknek nagy és szép virága. Hat (ritkán három) nagy és szines leple (kehely soha sincs) liliom módjára borul össze. Ilyen p. a tulipán. Iris, kikirics stb. virága, ez az oka, hogy a magyar nép az Irist is liliomnak (sárga, kék L.) nevezi.

Liliomviráguak

(növ., liliflorae vagy koronásak, Coronariaei, az egysziküek rendje. A legnagyobb virágu egysziküek tartoznak ide. Virágjok gyakran aktinomorf és szépszinü, liliomformáju, azaz a szirmuk harang- v. tölcsérformán összeborul, a széle pedig szétterjed v. hátragörbül. Szirmuk kétsoros, egy sor hármastagu vagy a hatmetszetü szirom a tövén összenő (liliomképü virág, flos liliaceus v. liliomvirág). Ritkán kettes (májusgyöngye) v. négyestagu (Párisfű) virágjok is van. Himjök 6 v. 3-magrejtőjök 3 levélből alakul, tok- v. bogyógyümölcs lesz belőle; magjuk fehérjés, nagyszámu. Majd mind fűnemü, levelök hsoszu keskeny, hüvelyező, a földben tőkéjök, hagymájok vagy gumójuk van, törzsük ritkábban fa formáju. Ide tartoznak a Juncaceae, Liliaceae, Smilaceae, Melanthaceae, Amaryllideae, Kioskoreae, Takkaceae, Irideae, Hämodoraceae, Pontedericeae és Bromeliaceae családok.

Liliput

(Lilliput), a törpék országa és liliputiak v. törpék. Swift Jonathan hires könyvéből (Gulliver utazásai, megj. 1726 magy. is, Battlay J. ford. Budapest 1872) lettek ismertté és népszerüvé, mig a regényében előforduló többi mesés országok és óriások alig ismeretesek. - L. georgina, l. Georginavirág.

Lilith

(héb.) a. m. az éjjeli: a szó már a bibliában is előfordul (Ézsau 34, 14). Magyarázata egyes mondák keletkezésére adott alkalmat. Egy a talmudi korszakból származó zsidó monda szerint Adám L.-tel nemzette a rossz szellemeket. Nagy szerepet játszik L. a későbbi kabbalának demonologiájában.

Lilium

L. (növ.), l. Liliom.

Liliuokalani

Havai volt királynője, Kalakaua király (megh. 1891 jan. 20.) huga, szül. 1838 szept. 2. Bátyja végrendelete értelmébena trón ő reá szállott, de uralkodásának már két év múlva vége szakadt. 1893 jan. 14. ugyanis a köztársasági párt az észak-amerikai Unió támogatásával forradalom útján megbuktatta. Midőn a royalisták L. érdekében ellenforradalmat idéztek elő, a köztársasági elnök. Dole, L.-t elfogatta. 1895 febr. a törvényszék pedig öt évi fogságra és 5000 dollár megfizetésére itélték. 1895 szept. 13. a kormány megkegyelmezett L.-nak és szabadlábra helyezte. V. ö. Vasárnapi Ujság (1893. 8. sz.).


Kezdőlap

˙