Limfangioma

(gör.-lat.), nyirkedénydaganat. Vannak azonban olyanok is, melyek felnőtt egyéneken képződnek, igy a lágyéktájon, a bélfodron, hol néha nem nyirokkal, hanem chilusszsal teltek (chylangioma). Ha a lágyéktájon a bőrt átfúrják, ugy nyirkot ömlesztő sipolynyilás származhatik (Lymphorrhoe, Lymphorrhagia). L. még Angioma.

Limfatikus

(lympha-viz), a testalkotások régebben szokásos elnevezéseinek egyike. Oly egyéneket illet, akiknek duzzadt nyirkrendszerük van s ezzel együtt petyhüdt, duzzadt arckifejezésük, halvány, áttetsző bőrük, csekély ellenállási képességük van s főleg nyálkás hurutokba könnyen esnek. Kétségtelen, hogy az egyes testalkotások, s igy a L. is bizonyos betegségekre hajlamosítanak, de részint oly ritkák a tiszta testalkotási tipusok, részint pedig annyi kivétel is fordul elő a régebben felállított szabályok alól, hogy ma a L. testalkotásnak sincs jelentősége.

Limfjord

(Liimfjord), 168 km. hosszu tengerszoros, amely a Kattegatot az Északi-tengerrel összeköti és Jütland É-i részét szigetté alakítja. Három részből áll; Ny-on van egy nagy laguna, a Nissum-Bredning, amely a keskeny Harboöre Tange nevü homokzátonyon átvezető csatorna által függ össze a tengerrel; e lagunát K-en az Odde-csatorna köti össze a Lögstör-Bredninggel, egy kis beltengerrel, amelyben van a nagy Mors-sziget és a kiseb Joegindö, Venö, stb. Odább K-re a L. ismét csatornává keskenyedik, amelyben az Egholm, Gjöl és Öland szigetek feküsznek. E csatornát az Aalborgi-szoros és egy legfölebb 2 km. széles csatorna köti össze a Kattegattal. A L. 11/2-12 km. széles és 3-4 méter mély; egész területe 2148 km2, amiből 481 km2 esik a szigetekre. Partjain a városok: Hals, Nörresunbdy, Thisted, Nykjöbing Mors szigetén, stb.Régebben a L. szigetekkel takart valóságos öböl volt. Ny-on az Északi-tenger felől határul szolgáló Harboöre Tanget a viharok többször áttörték (1624. 1720, 1760), de az igy képződött csatornák ismét elhomokosodtak. 1825 nov. 28. azonban egy nagyobb nyilás, az Agger-Minde keletkezett rajta, amelyet 1834 óta használtak és amelyen át a tenger vize a L. addigi édes vizét sóssá tete. Az Agger-Minde is lassan elhomokosodott; 1863-ban azonban egy újabb csatorna,a Rön vagy Tybörön keletkezett, amelyen a hajók jelenleg is átjárnak.

Limfoma

(gör.-lat.), magában véve határozatlan tartalmu megnevezés mindennemü nyirokmirigy megnagyobbodás megjelölésére; azért jelzőkkel szükséges kifejezésre juttatni, milyen természetü nyirokmirigynagyobbodást értünk adott esetben. Ehhez képest van: 1. L. malignum a limfadenom és limfoszarkoma megjelölésére. 2. L. tuberculosum. 3. L. tifosum. 4. L. sifiliticum. a gümős, illetve hagymázos és bujakóros nyirkmirigy-nagyobbodások elnevezésére. L. Limfadenoma.

Limforragia

l. Limfangioma.

Limfoszarkoma

(gör.-lat., lymphosarkoma), l. Húsdaganat.

Limicola

Koch, (állat), a gázlók rendjébe, a szalonkafélék családjába tartozó madárnem, amelynek csőre, mint a láb csupasz része, különben gyengén lefelé hajlott és csak a felső káva csúcsának szélein kemény, többi rész puha bőrrel fedett. Fülnyilása a szem mögött, a hátsó ujj hiányzik. Egy faja nálunk mint nagyon ritka vendég fordul meg: a L. pygmaea Koch., amely madár Európán kivül gyakoribb Amerikában és Ázsiában. Szine barnásfekete, világosabb tollszegélyekkel. Hossza 17, szárnyhossza 11, farkhossza 4 cm.

Limisszo

(limaszol, Lemisso), kikötőváros Ciprus szigetén a Gatta-fok által D-ről védett félköralaku kikötő mellett, (1891) 7388 lak., szőllő- és borkivitellel, évenkint több mint 3 millió frank értékben. 1894. árviz pusztította el a várost. 13 km.-nyire tőle van Palace L. nevü falu az antik Amathosz, Venus kultuszáról hires város helyén.

Limitatio

(lat.) a. m. határvetér, meghatárolás, korlátolás, Kant a L.-t kategoriái közé sorozta; minőségi kategoria három van: realitas, negatio, limitatio. A L. nem egyéb mint realitas negatióval összekapcsolva, megfelel az u. n. végtelen itéletnek: A est non P, p. a magyar nyelv - nem áriai nyelv; itt a magyar nyelv tagadó állítmány által van meghatározva.

Limited

(ang., ejtsd: limmited, rövidítve Ltd.) a. m. korlátolt. A tőzsdei forgalomban L. alatt értik a bankárnak vagy tőzsdeügynöknek adott korlátolt megbizást, mely szerint egy meghatárzott árfolyamon felül vagy alul vennie, illetőleg eladnia szabad. - L.-társaságoknak nevezik azokat az angol kereskedelmi társaságokat, amelyeknek tagjai a társasági kötelezettségekért korlátoltan, azaz csak bizonyos előre megállapított összegek erejéig tartoznak felelősséggel. A szavatosság haára, a limitum, vagy a társasági tagok avgyonbetétele erejéig terjed, vagy pedig ennek 2-3-szoros értékében van megállapítva, vagy végre egy bizonyos fix összegre van téve. A limitum a társaság alakulásakor a cégjegyzékbe bevezettetik. A magyar kereskedelmi törvény a társasági tagok szavatosságáról máskép intézkedik. L. Kereskedelmi társaságok.


Kezdőlap

˙