Li-tai-pe

l. Khinai nyelv és irodalom (X. köt., 514. old., 2. hasáb).

L'Italia fara da se

(ol. a. m. Olaszország maga megteszi; az olasz egységes királyság jelszava, mely azt hirdeti, hogy Itáliának nincsen szüksége idegen beavatkozásra. Először Károly Albert szárd király használta ama kiáltványban, melyet 1848 márc. 24. Torino falaira kiszegeztetett. A kiáltvány magyar fordítása meg van Kossuth Lajos Irataiban, IV. köt. 283. lapon Cavour szokta beszédeiben és irataiban idézni.

Litánia

(gör.; magyarosan: létánia, letenye), az egyházi iróknál különböző jelentése van. Jelent mindenféle kérő imát, akár nyilvánosan végeztetik ezt a templomban, akár magánosan otthon. A L.-k mai berendezése ez: az egyház először Isten irgalma és kegyelmeért, azután a szentek közbenjárásáért könyörög. A L.-k kezdete és záradéka teljesen egyforma, mindegyik irgalomért esd kezdetben, s végül is «Uram irgalmazz nekünk». Hogy ezen ima mikor vétetett föl a kultuszba, arra csak annyit felelhetünk, hogy előbb keleten, s csak azután nyugaton. Tény, hogy ezen imaalak rövidsége s egyszerüsége következtében gyorsan behatolt ugy a nyilvános, mint a magán ájtatosságokba, részint magában állva, részint más imákkal kapcsolatban. Tartalma szerint az ima teljesen megfelel az egyház ez időszerinti szükségleteinek. Folytonos harcban a sötét hatalmakkal, melyeket önerejéből leküzdeni nem bír, önkénytelenül Istenhez kiált segélyért. E mellett a forma is felette célszerü; az ima rövid és világos, s mint ilyen a legműveletlenebbek által is könnyen elsajátítható s emlékezetben tartható. Megjegyzendő azonban, hogy a mindszentek L.-ján kivül, mely majd hosszabb, majd rövidebb alakban megvan, továbbá a Jézus szt. szivéről szóló és a loretói L.-n kivül IX. Pius rendelete óta egyebeket sem templomban v. oratoriumban, sem azon kivül, a szent szertartásokra ügyelő kongregáció engedelme nélkül, nyilvánosan és fenhangon, azaz az egyház által rendelt isteni tiszteleteken, milyenek a keresztjáró és úrnapi nyilvános körmenetek is, imádkozni nem szabad.

Litchfield

(ejtsd: licsfild), 1. county Connecticut E.-amerikai államban, 2350 km2 területtel, 52 000 lak., L. székhellyel. 2. - L. város, Illinois É.-amerikai állam Montgomery countyjában, 70 km.-nyire Springfieldtől, több vasúti vonal mellett, (1890) 5811 lak., vasúti felszerelések készítésével, gőzmalmokkal és gabonakereskedéssel; szénbányákkal.

Lit de justice

(franc., ejtsd: li dö zsüsztisz), eleintén a trón, avagy az a magasabb helyen elhelyezett szék, melyen a régi francia királyok helyet foglalva, hűbéres nagyjaik jelenlétében törvényt ültek avagy itéletet hoztak. Mióta a parlamentek gyakorolták a birói hatalmat, a királyok ritkábban jelentek meg törvényszéki tárgyalásokon, kivéve, ha valamely hatalmas hűbéres főúr ügye volt a napirenden. Ily esetben a király személyesen jelent meg a törvényszéki teremben és kinyilvánította akaratát. Ilyen, a király jelenlétében megtartott, rendesen több fénnyel és több szertartással egybekapcsolt gyülést L.-nek neveztek. Midőn később a parlamenteket politikai hatalomkörrel is felruházták és többi között azt a jogot is gyakorolták, hogy a királyi rendeleteket becikkelyezték (miáltal azok törvényerőre emelkedtek), a királyok akkor tartottak egy-egy L.-t, ha a parlament valamely, a törvény és alkotmányba ütköző kir. rendeletet becikkelyezni vonakodott. Ilyenkor a király udvara kiséretében a trónon foglalt helyet és a kancellár által felolvastatta a kifogásolt rendeletet; nyomban rá elrendelte a szóbeli szavazást, mely után a parlament (minden további vita mellőztével) a rendeletet becikkelyezte.

Lite pendente

l. Lis.

Liter

(franc. litre, ejtsd: litr), az ürmértékek egysége a méterrendszerben (= 1 köbdeciméterrel) melyből 1-el való sokszorozás által keletkezik a nagyobb (görögül elnevezett) számsor. deka-, hekto-, és kilo-L. (10, 100 és 1000 L.); osztás által pedig a kisebb (lat. elnevezett) ürmértékek: deci-, centi- és milli-L. (1/10, 1/100 és 1/1000 liter).

Litera

l. Littera.

Litewka

(lengyel), a litvániak által viselt, testhez álló, elől begombolt, térdig érő, alól bő kabát, melynek mintájára készített felső ruhát viselnek több hadseregben a dsidások és Németországban a rokkantkatonák.

Lith...

összetételü, itt nem talált szók Lit... alatt keresendők.


Kezdőlap

˙