Lithargyrum

l. Olomoxid.

Lithiasis

l. Húgykő.

Lithium

l. Lithium.

Lithobius

(állat), a százlábuak osztályának Chilopoda rendjében a Lithobiidae család egyik fajokban leggazdagabb neme; teste kissé lapított, ízelt, hát- és haspajzsainak száma 15 és lábpárja is 15 van, melyek közül az utolsó pár hátrafelé tekint és uszálylábnak nevezik; szemeinek száma mindkét oldalon 2-40-ig váltakozik; felső ajka közepén háromfogu; csápjai meglehetős hosszuak, ostorformák, 17-70 ízüek. Több mint száz faja ismeretes s hazánkból is több ismeretes. (V. ö. Daday J., A magyarországi Myriopodák magánrajza.) Mindenik faj igen élénk, gyorsfutó, éjjeli ragadozó, csigákkal, rovarokkal táplálkozik, de egyik a másikát is megtámadja. A nagyobb fajok marása az ember testén a csalánégetéshez hasonló fájdalmat okoz. Rendesen a kövek, a mohok, lehullott falevelek alatt és a földben tartózkodnak, találhatjuk fakérgek alatt is.

Lithodomus

Cuv. (állat), l. Datolyakagyló.

Lithofracteur

(görög.-franc.), l. Robbanó szerek.

Lithospermum

Tourn. (növ.), l. Gyöngyköles.

Lithostratum

(gör.-lat.), szószerint követekkel behintett tárgy, tehát kövezet, kőburkolat, a rómaiaknál többféle szinü kődarabokból összerakott padozat, olyan mint a ma u. n. terazzo, melyen a szines kövek nem alkotnak mustrát, tehát nem művészi mozaik.

Liti

l. Lassi.

Litia

(gör.) a. m. könyörgés, neve a görög egyházban az egész éjjeli virrasztásnál végzett nagy ekteniának (l. o.), mely öt könyörgésből áll és Isten haragjának megkérlelésére szolgál. A L. a templom hajójában végeztetik, a méltatlanság jelzéseül, mely az oltár, Isten trónja elé való járulást kizárja. A templomon kivül is végezhető, kivált körmeneteken, midőn valamely általános csapás elhárításáért nyilvános imák rendeltetnek el.


Kezdőlap

˙