Litologia

(gör.) a. m. kőzettan, régebben használt név a ma használatosabb petrográfia helyett (l. o.).

Litomárga

földpát-tartalmu kőzeteknek fehér, sárga vagy vereses, tömött, kemény mállási terméke, illetőleg az ilyen termékeknek gyüjtőneve. Összetételben nagyon eltérők és a kaolinhoz meg egyéb agyaghoz állanak közel.

Litopedion

(gör.) a. m. kőmagzat; értjük alatta az állatoknál (birkák) gyakoribb, embernél ritkább azon jelenséget, midőn rendesen nem méhbeli, hanem méhen kivüli terhességnél a hasürben fejlődött ébrény, elhalása után, mészszókkal impregnáltatik, elmeszesedik s kőszerü kemény tömeggé alakul. Feltétel, hogy a méhen kivül fekvő ébrény oly fejlődési fokot ért lényen el, mely mellett elhalása után teljes felszívódásra, rezorpcióra már képtelen. Az ébrény emellett alakját megtarthatja s a szomszédságtól termelt kötőszövetes hártyákba temetve, ezekkel együtt meszesedik el; máskor pépes anyaggá foly szét, melyben a csontok, zsír stb. visszamaradnak s az egész tömeget ismét kötőszövetes hártyák tokolják el. Az ily elmeszesedett ébrény évekig, sőt évtizedekig maradhat az anya szabad hasüregében a mondott eltokolt állapotban, mi mellett új terhesség normalis lefolyást is vehet; máskor a zsák esetleg évek mulva elgenyed, áttör a test felszinére vagy a végbélbe stb. s csontok egyenkint jönnek napvilágra.

Litorale

(lat.) a. m. tengerpart melléke; L. Hungaricum a. m. magyar tengerpart melléke; litoralis, tengerparti.

Litoszféra

(gör.), a Föld kérgének összessége szembe állítva a légkör összességével, mely atmoszféra, meg a viz összességével, mely hidroszféra.

Litotesz

(gör.), szóalakzat, látszatos kicsinyítés; p. neki sincs ám galambepéje, a. m. ugyancsak indulatos; ez se szegény ember ám, a. m. ugyancsak gazdag; az efféle kifejezés éppen szerény formája mellett nyomatékos.

Litotimia

(gör.), l. Húgykőmetszés.

Litotipia

(gör.), könyvnyomdai termékeknek a litográfiai kőre való átnyomására szolgáló eljárás. Föltalálói a Schilling testvérek Ichenhausenben. L.-nek nevezik sok helyütt a litográfiai dombornyomtatást is. L. Kőnyomás.

Litotipográfia

(gör.), a párisi Dupon Pál és Ágostontól föltalált eljárás, régibb és újabb nyomtatványoknak s könyvnyomdai termékeknek is kőre való átvitelére s erről való sokszorosítására.

Litotripszia

(gör.), l. úgykőzúzás.


Kezdőlap

˙