Ljublin

l. Lublin.

Ljucin

(Lucyn, Ludza), az ugyanily nevü járás székhelye Vitebszk orosz kormányzóságban a Nagy- és Kis-Lusa-tó mellett, (1894) 6029 lak., egy kastély romjaival.

Ljukovo

község Szerém vmegye rumai j.-ban, (1891) 1695 magyar, német és horvát-szerb lakossal.

Ljungan

280 km. hosszu folyó Norrland svéd tartományban; Norvégia határa közelében, a Helags Fjelde nevü hegyekben ered; a Storsjö, Klöfsjö és Holmsjö tavakat alkotja és Sundsvall közelében a Botteni-öbölbe torkollik. Vizterülete 12 091 km2.

Ljunggren

Gusztáv Hakon Jordán, svéd esztetikus és irodalmi történetiró, szül. Lundban 1823 márc. 6. Szülővárosában tanult, melynek egyetemén először magántanár volt, 1859 óta pedig az esztetika, irodalom és műtörténet tanára. Művei közül fontosabbak: Framställning af de förnämsta esthetiska systemerna (Lund 1869-83); Jemförelse mellan Ehrensvärd och Winkelmann (Stockholm 1857), melyet a svéd tudományos akadémia megkoszoruzott; főmunkája; Svenska vitterhetens häfder efter Gustaf III. död (Lund 1873-92), melyből eddig öt kötet jelent meg.

Ljupkova

(Alsó-), kisközség Krassó-Szörény vmegye moldovai j.-ban, (1891) 1402 szerb és oláh lakossal.

Ljusne-elf

(Ljusnan), 390 km. hosszú folyó Norrland svéd tartományban; Ljusnedal falu közelében a Ruhög (1147 m.) hegyen ered; a tavak közül, amelyeket alkot, a Bergviken és Marman a legjelentékenyebbek. A Botteni-öböl D-i részébe torkollik; vizkörnyéke 19 942 km2.

Ljutevid

a szávamelléki Horvátország fejedelme vagy bánja volt (817[?]-822). Kezdetben frank fenhatóság alatt állott, de 819. népével fegyvert ragadott az erőszakos frankok ellen. A frankokat és hivüket, a dlamát fejedelmet, Bornát többször megverte, az utóbbinak országát pusztította és nagy horvát birodalmat szándékozott alapítani a délen, mely vetélytársa lett volna a hatalmas frank birodalomnak; de három évi véres harcok után 822. egy óriási frank hadsereg által Sziszek környékén teljesen megveretett és kénytelen volt Szerbiába és innen Dalmáciába futni, hol öt Borna fejedelem 823. megölette. Utódjának, Ratimirnek sikerült 828 körül országának függetlenségét újra a frankoktól kivívni.

Lk.

növénynevek után Link H. F. (l. o.) nevének rövidítése.

L. L.

az angol limited liability rövidítése, l. Limited.


Kezdőlap

˙