Lóbögöly

l. Bögölyök.

Lóbőr

l. Bőr.

Lobry

Ferenc, a lazarista-rend tagjai és jelenleg a konstantinápolyi lazaristák házfőnöke, aki Thaly Kálmánt Rodostóban és a konstantinápolyi St. Benoit-templomban rendezett kutatásaiban mindenképen támogatta és akinek első sorban köszönhető, hogy Thaly K. II. Rákóczi Ferenc sírját megvizsgálhatta. Újabban Bercsényi Miklósné (Csáky Krisztina grófnő) síremlékének felállításában is közreműködött.

Lobstein

Pál, német protestáns hittudós, szül. Epinalban 1850 jul. 28. A teológiai tudományokat 1872 után Strassburgban, Tübingában és Göttingában hallgatta, Strassburgban a teologiai szakból tanári képesítést nyert, ugyanott 1877 óta mint rendkivüli, 1884 óta mint rendes teológiai tanár működik. Művei: Die Ethik Calvins (Strassburg 1877); Petrus Ramus (u. o. 1878); La notion de la préexistence (Páris 1883); La doctrine de la sainte cene (Lusanne 1889).

Lóc

kisközség Nógrád vármegye Szécsényi j.-ban, (1891) 1407) magyar lakossal, postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Loca credibilia

l. Hiteles helyek.

Local Boards

(ang., ejtsd: lokel bórdsz), az 1875-iki Public Healt Act által újjá szervezett állami közegek, amelyek a közegészségügy felügyeletére és az ily célu állami intézkedések végrehajtására vannak rendelve. Hatáskörük kiterjed egy-egy Local Governement District területére, de semmi néven nevezendő helyhatósági jogokkal nincsenek felruházva. Ily kerület van Angliában és Walesben összesen 683, melyek határai azonban az illető országoknak sem politikai, sem közigazgatási beosztásaival nem esnek össze. A L. tagjait a területén lakó adófizetők maguk közül három-három évre választják. Hasonló működési körrel vannak felruházva az Improvement Act Districts néven nevezett bizottságok, amelyek a felmerülő szükséghez képest esetről-esetre külön törvények rendelkezései alapján keletkeznek.

Locarno

az ugyanily nevü járás székhelye Tessin svájci kantonban, a Lago Maggiore É-i végében, a Maggia torkolatánál, 199 m. magasban, vasút mellett, (1888) 3353 lak. Kellemes, enyhe éghajlata alatt sok gyümölcs terem. Kikötőjét a Maggia iszapja lassanként betölti. A szép fekvésü város kiválóbb épületei a San Antonio-templom (1674-ből) barokk-ízlésben; egy régi kastély, amely a comói püspöknek a későbben a svájci vogtoknak volt lakóhelye; a plébánia-templom és egy erdős sziklán a Madonna del Sasso búcsujáró templom. Régen Milane birtoka volt. 1513. Sforza Miksa a svájciaknak engedte át. 1803-tól Bellinzonával és luganóval fölváltva Tessin fővárosa volt; az 1878 febr. 10-iki határozat értelmében azonban 1881. Bellinzona lett kizárólagos fővárossá.

Locatarius

(lat.) a. m. bérbe vevő, bérlő.

Loca taxalia

(lat.) a. m. taxás helyek.


Kezdőlap

˙