Locatio et conductio

l. Conductio.

Locativus

l. Eset.

Locator

l. Condutcio.

Loccum

falu Hannovera porosz kerületben, 5 km.-nyire Rehburg fürdőtől, (1890) 1666 lak. Mellette van az 1163. alapított ciszterci apátság, 1240-1277-ig épített és 1854. restaurált templommal, értékes archivummal, lutheránus szemináriummal és jó könyvtárral. V. ö. Schuster, Das Kloster L. (1876).

Loch

(ang., ejtsd: lok), ugyanaz, ami az ir lough, Skóciában igy hivják a tót, tengeröbölt, fjordot.

Loches

(ejtsd: los), az ugyanily nevü járás székhelye Indre-et-Loire francia départementban, 37 km.-nyire Tourstól, az itt több ágra oszló Indre balpartján, vasút mellett, (1891) 5132 lak., gyapjuszövéssel és malmokkal. A dombon épült régibb részében több középkori épület van. Legérdekesebbek azonban a középkori erősségének maradványai, amelyek 2 km. kerületüek; e maradványok közt a legjelentékenyebbek a Saint-Ours nevü templomé és ama börtöné, amelyben Sforza Lajos volt fogva. E régi erősségben laktak időnként VII. Károly és közvetlen utódai.

Loch Fyne

l. Fyne.

Lochia

(gör.), gyermekágyi folyás, l. Gyermekágy (VIII. kötet, 399. old., 1. hasáb).

Lochiometra

l. Hematometra.

Lochner

István, német festő, Kölnben élt a XV. sz. derekán, megh. u. o. 1451. Valószinüleg az ugynevezett kölni székesegyház képének mestere, aki azt eredetileg a városházi kápolna főoltára számára festette. A háromszárnyu oltárkép kivül az angyali üdvözletet ábrázolja; belső lapjain középütt a trónoló Madonna a gyermek Jézussal, a napkeleti királyoktól a kiséretüktől körülvéve, jobbról szt. Gedeon a tébai légió élén, balról szt. Orsolya szüzeivel látható. A kölni iskolának ezen legkiválóbb emléke ugy az alakok előállítása, mint a technika dolgában nagy haladást képvisel. Ugyancsak valószinüleg L.-től való az Ibolyás Madonna a kölni érseki muzeumban és a hires Madonna a rózsalugasban a kölni muzeumban. A budapesti országos képtárban is van egy Madonna-kép (123. sz.), mely alighanem az ő műhelyéből került ki.


Kezdőlap

˙