Lockyer

(ejtsd: lokkier) József Norman, angol csillagász, szül. Rughyban 1836 máj 17. Angliában és a kontinensen tanult és 1857. a hadügyminisztériumban alkalmaztatott. Grey buzdítására 1665. kiadta az Army-Regulations; 1870. a Royal Commission on scientific instruction and the advancement of science titkára, 1871. Assistant commissioner-je és a cambridgei egyetem Rede lecturer-je lett. L. főleg az égi testek fizikai alkatára vonatkozó ismereteink tekintetében fáradozott sokat és eredményesen. 1862. a szárazföldnek és viznek a Marson való eloszlásáról értekezett, azóta pedig főleg spektroszkópikus vizsgálatokkal és a Nap tanulmányozásával foglalkozik. 1866. ismertette módszerét, mellyel az addig csak napfogyatkozásokkor észlelhető protuberanciákat bármikor lehet megfigyelni, és azután is - részben Franklanddal együtt - számos fizikai és asztrofizikai dolgozatot közölt. 1870. a Sziciliába küldött angol csillagászati expediciónak volt vezetője, 1882. pedig Egyiptomban észlelte a teljes napfogyatkozást. A kémiai elemekről való ama nézete, hogy azok összetett testek, feltünést okozott, de elfogadásra nem talált. Főbb munkái az említetteken kivül: Elementary lessons in astronomy (1868 és azóta többször); Questions on astronomy (1870); Contributions to solar physics (1873); Spectroscope and applications (1873); Stargazing, past and present (1877); Studies in spectrum analysis (1878). L. ezenkivül a The Heavens és a Nature szerkesztője.

Locle

(ejtsd: lokl), Le-, város és L. járás székhelye Neuchatel (ettől 38 km.-nyire) svájci kantonban, a francia határ közelében, 921 m. magasban, zord éghajlatu völgyben, vasút mellett, (1888) 11 312 lak., jelentékeny óraiparral, amely a lakosság nagyobb részét foglalkoztatja; órás-, mekanikai és kézmüves iskolával, botanikus kerttel, óramuzeummal. 1833-ban nagyobb részét tűzvész pusztította el. Az újonnan épült város jelentékenyebb épületei a kórház és a des Billodes nevü intézet szegény fiatal lányok számára. Richard Dániel János 1680. készítette el itt az első óráját és vetette meg igy az órásipar alapját; emlékét hirdeti egy 1888. fölállított bronzszobor.

Loco

(lat.) a. m. helyben, azon helyütt. Rövidítve L. citato a. m. az idézett helyen; L. laudato, az említettük helyen. L. sigilli (rövidítve l. s.) a. m. pecsét helye, oklevelek másolatában azon helyre tétetik, melyen eredetileg vagyis az oklevél eredetijén a pecsét volt. - L. a hangjegyek felett azt jelenti, hogy azok a maguk eredeti fekvésében vétessenek s nem egy nyolcaddal föllebb vagy lejebb. Vonós hangszerekre szóló flageolett-hangjegyek után állva, régebben arra is vonatkozott, hogy a hangok többé nem flageolettben, hanem természetes fekvésben vétessenek.

Loco sigilli

l. Loco.

Lócsiszár

gúnyos értelemben a lókereskedő, mert eladandó lovait azáltal teszi tetszetősebbé, hogy a ló testét sokat keféli és törölgeti, mintegy kicsiszolja, hogy fényesebb legyen.

Lócska

(állat, Ampelis garrula L.), l. Selyemfark.

Locsmán

vármegye (Comitatus de Luchman), a mai Sopron vármegyében, Locsmánd nagyközség vidékét foglalta magában. Főispánjává IV. Béla Lőrinc grófot, Péter fiát tette, ki több locsmándi várjobbágynak földet ajándékozott. E vármegye, melynek határai ismeretlenek, a XIV. sz.-ban már megszünt.

Locsmánd

(Lutzmannsburg), nagyközség Sopron vármegye felsőpulyai j.-ban, (1891) 1251 német lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral. K.-nak hajdan vára volt, de ennek ma már nyoma sincs.

Locsoló

a. m. öntöző edény, kanna; L. az építészetben, l. Levezető cső.

Locumtenens

(lat.) a. m. helytartó.


Kezdőlap

˙