Logika-kalkulus

az algebra módszereinek a logikára való alkalmazása. Nálunk Bein Károly irt róla a Mat. és Fiz. Lapok I. kötetében.

Logikus

Logikai, ami a logika követelményeinek megfelel, ami logikailag helyes; főleg akkor használják, amikor magukból az adott és igazaknak elfogadott tételekből, anélkül hogy a tapasztalathoz kellene fordulni bizonyságtétel végett, vonjuk le következtetéseinket. L. fő, aki helyesen következtet, gondolkodik, aki egyáltalán a logika törvényeit természettől helyesen alkalmazza. Logikai ellenmondás, ami maga-magával ellenkezik.

Logisták

az ókori Athénben azok a főtisztviselők, akik minden hivatalnokot ellenőriztek, akire közpénzek kezelése volt bizva. Eleinte 30-an voltak, később csak 10-en.

Logiszmográfia

(gör.), a kettős könyvvezetésnek egy új módja. amelyet Cerboni, Primi saggi di Logismografia (Firenze 1873) c. könyvében bocsátott nyilvánosságra s amely a közönséges kettős könyvviteli rendszerektől csak abban különbözik, hogy ezeknek rendes könyvein kivül még egy számlák szerint beosztott és folytonos feljegyzéseket tartalmazó mérleg-naplót iktat be munkálatai közé, amelynek következtében az üzletidőszak folyama alatt bármikor egyszerre meg lehet mondani az üzlet vagyoni állapotát. (L. Mérleg.) A mérleg-napló ugyanis két főszámlára oszlik, t. i. a vagyonrészek számlájára és az üzlet-számlára, amelyek egymással ellentételezés útján korrespondeálnak, nevezetesen az egyiknek tartozik tételei, a másiknak követelés tételei. E főszámlák azután az illető üzlet természete szerint tagoltatnak tovább, de az egész berendezésen keresztül vonul az az alapelv, hogy az üzlet vagyonában beállott változások egy rovat oszlopaiba kerüljenek. Olaszországban a L. ugy a magán üzleti életben, mint az állami számvitelben is alkalmazva van.

Logisztika

a. m. számtan. Logisztika v. logisztikus vonal, l. Logaritmus vonal.

Logjegyzék

azon kézi napló, amelybe a hajón 4-4 óránkint (őrszolgálatonkint) az előfordult események bevezettetnek, t. i. a hajó által betartott irány, meteorologiai feljegyzések, a hajó által óránkint megfutott távolság stb. A L.-et a szolgálatot végző tiszt vezeti.

Lógó

mellékrúd a lovas szekér oldalán, melyhez a harmadik vagy negyedik lovat fogják, midőn egy széltében két lónál többet fognak be. V. ö. Pongor István, A debreceni nyeregből való lóhajtásról (Ethnographia, VI., 219-222. old.).

Lógódy

Simon, régi nemesi családból származott vitéz katona. Pilisen született. 1521. kapitány volt Szabács várában. Hősi halállal mult ki a várnak a török ellen való védelmében.

Logofat

Oláhországban Cuza fejedelem idejéig a belügyminiszteri állásnak megfelelő hivatal. Kezdetben az állami irattár felügyeletével volt megbizva, később a városok közigazgatási feje.

Logográfok

(gör.), eredetileg hármas jelentésben fordul elő, egyaránt jelentvén prózairót, szónokot és történetirót, mindazonáltal a modern történelmi terminologia szerint Thukydides egyik helyére (I, 21.) támaszkodva, leginkább olyan görög irót jelent, aki szájról szájra szálló történeti mondákat és regéket megőrzött és feljegyzett. Műveiknek töredékeit Müller szedte össze a Fragmenta Historicorum Graecorum I. kötetében (1841 és 1874), eljárásukat és módszeröket Creuzer méltatta következő c. munkájában: Die historische Kunst der Griechen. L. még Görög irodalom.


Kezdőlap

˙