Lovagpróba

Az őspróbánál annak kimutatása, hogy az illető ősei lovagi eredetüek.

Lovagrendek

l. Lovagi rend és Lovagintézmény.

Lovagvár

a középkorban különösen hegyes vidékek ormán épült erős vár, amelyet bástyákkal, árkokkal öveztek és felvonó híddal tettek hozzáférhetővé. A román és gót építő stilus számos példáját mutatja fel a L.-nak.

Lovak

l. Ló.

Lovarda

(franc. manége), 18-22 m. széles és 36-40 m. hosszu négyszögletes tér, melyet mintegy 15-20 cm.-nyivastag, kövecsek nélküli homok- vagy a timárok által már kihasznált cserhéj-réteggel borítanak. Zártnak mondják a L.-t, ha be van kerítve, nyiltnak, ha nincsen bekerítve, fedett pedig az a L., mely háztetőt tartó falakkal van körülvéve; ez utóbbi esetben az ablakok alsó széle legalább 3 méterre legyen a föld szinétől és a falak alsó részéhez rézsutosan álló, 2 m. magas pallózatot állítanak (Bande), hogy a lovasok a falak hosszant való lovaglás közben lábaikkal a falat ne érintsék.

Lovas

politikai község Szerém vármegye vukovári j.-ban, (1891) 1426 horvát-szerb és német lakossal.

Lovasbárka

halaknak élő állapotban való eltartására szolgálólegnagyobb fajta haltartó.

Lovas-Berény

nagyközség Fejér vármegye székesfehérvári j.-ban, (1891) 3600 magyar lakossal, posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral, szép urasági (gróf Cziráky-féle) kastéllyal.

Lovasdi

labdázók játéka, midőn a nyertesek a vesztesek hátára ülnek s a labdát igy adogatják egymásnak; aki el nem kapja, lóvá lesz, az alatta levő pedig lovassá; a vesszőparipán nyargalást is igy híjják.

Lovas hirnök

l. Herold.


Kezdőlap

˙