(oxydimetria), igy nevezik a kémiai analizisben azokat a titráló módszereket, amelyek oxidáción alapulnak és amelyekkel különféle oxidok (hidrogénhiperoxdik, mangánhiperoxdik stb.) vagy más oxidálható testek (vas, vasszulfát, kénhidrogén, oxálsav stb.) mennyisége titrálás útján gyorsan meghatározható. A vizben oldott oxigén mennyiségének meghatározására, amely főleg higienikus szempontból bir fontossággal, Winkler L. egy pontos és gyorsan kivihető módszert állapított meg. E módszer lényege abban áll, hogy a lemért mennyiségü vizben oldott oxigénnel, nátriumhidroxid jelenlétében, a manganohidroxidot manganihidroxiddá oxidáljuk és ezután a folyadékhoz káliumjodidot és sósavat elegyítünk, amikor az oldott oxigénnel egyenértékü jód válik ki; a kivált jódot nátriumtioszulfáttal megtitráljuk, amiből az oxigén mennyisége pontosan kiszámítható.
l. Hemoglobin.
(oxychloridok), a több vegyértékü elemeknek oxigénnel (vagy hidroxiddal) és klórral egyidejüleg alkotott vegyületei.
l. Sáfrányos flastrom.
l. Ecetméz.
(gör., a. m. elmés-ostoba), szónoki és költői alakzat, két éles ellentétben levő fogalom szellemes összekötése, mely első tekintetre képtelenségnek látszik, de aztán meggyőződünk igazságáról. P. Ki sokat akar enni, keveset egyék. Himfy a szerelemről mondja: Édes méreg, keserü méz, Teremtő és gyilkozó kéz.
a. m. betain (l. o.).
(gör.) a. m. éleslátás.
l. Savak.
l. Sók.