Ruk

mesebeli madár, l. Aepyornis maximus.

Rukerc

(növ.), l. Százszorszép.

Ruk-sziget

(Rook, Ruck), vulkánikus sziget a Vilmos-császár-föld és Új-Pomeránia közt, a K. h. 148° és D. sz. 5° 40´ közt. Kevéssé ismeretes.

Ruku

(franc. roucou), l. Orleánfa.

Ruland-szobrok

l. Roland-szobrok.

Rule Britannia

(ang.), angol nemzeti dal, melynek kezdő verssora igy szól: Rule Britannia, rule the waves (Uralkodjál Britannia a habok felett). Szövegét Thomson, zenéjét pedig Arne (l. o.) irta.

Rulman Merswin

német misztikus, «isten barátainak« egyike a XIV. sz.-ban, szül. Strassburgban 1307., megh. 1382 jul. 18. Kereskedő volt, de e pályát abbahagyta, hogy a világtól távol, misztikus szemlélődésben isten szolgálatának éljen. 1366. egy az Illben levő, Strassburg mellett fekvő szigetet vásárolt, melynek régi kolostorát az isten barátainak menedékhelyévé alakította át, ahol ezek bizonyos szabály szerint éltek. R. legnevezetesebb műve: Buch von den neuen Felsen, melyet Schmidt adott ki (Lipcse 1859). Van egy holland fordítása is Borssum Waalkestól (Leeuwarden 1882).

Rum

kisközség Vas vármegye vasvári j.-ban, (1891) 923 magyar lak., posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral, élénk marhakereskedelemmel.

Rum

(ejtsd: römm), egyike a belső Hebridáknak Skye szigettől D-re, Argyle skót grófsághoz tartozik. Az egész szigetet takaró hegyek közt az Aisgemheall vagyis Haskeval 810 m.-nyire emelkedik. Rum területe 121 km2, lakóinak száma 90. Csaknem az egész sziget vadászterület.

Rum

szeszes folyadék, mely a cukornád melaszából (l. Szesz) olyképen készül, hogy ezt vizzel higítva, élesztő hozzáadása nélkül, tehát önerjedés által, erjesztik és ledesztillálás utján nyerik. E néven a kereskedésbe jövő gyártmányok értéke a nyersanyag minősége és az előállítás helye szerint igen különböző. A legjobb rum csakis a melaszból készül, de ezt a cukornád hulladékaival is keverni szokták, igy a cukornád leválasztásánál keletkező habot (skimmings) is elhasználják, ehhez még vizet adnak, vagy vizet és az előző rumkészítésnél nyert moslékot (dunder) kevernek hozzá és önerjedés útján hagyják elerjedni. Végre készítenek még rumot a habból és a cukorhulladékból is, de ezt a termelési hely lakossága fogyasztja el. Ennek íze erősen savanyu. Angol- és Franciaországban a rumot tafiának is hivják, Madagaszkarban epdig guildivenek. A rumgyártás középpontja Ny.-India, a legtöbb rumgyár van Jamaica, Cuba, Trinidad, Guadeloup stb. szigeteken. Ugyszintén sok gyár van az Antillákhoz közel fekvő délamerikai részben, ugyszintén Brazilia is termel rumot, Madagaszkár szintén. Az erjedés körülbelül három nap után befejeződik és a szesztartalmu cefrét mielőbb le kell desztillálni, mert igen könnyen megsavanyodik. Először egy gyenge alkoholtartalmu folyadékot nyernek, mely ismételt lepárlás után már a rumot adja. Ennek alkoholtartalma 70-75%. A forró égöv alatt uralkodó nagy melegnél az elerjedt cefrében levő alkohol az ecetsav-fermentum által könnyen ecetsavvá változik át. Ez a lepárlásnál az alkohollal ecetétert alkot. Az ecetéter kis mennyiségben a rum jóságát emeli, amennyiben kellemes aromát kölcsönöz neki, de nagyobb mennyiség ugy szagát mint ízét hátrányosan befolyásolja. Miután az ecetéter a lepárlás első részében megy át, a párlat első részét külön fogják fel. A rum aromájának emelése céljából különféle levelekkel, fahéjakkal v. ananásznedvvel szokták keverni. A jamaica-rum a legjobb, ezt ugy készítik, hogy az erjedő folyadékhoz bizonyos mennyiségü cukornedvet, sőt cukornádat adnak. A fiatal rum íze nyers. Hosszabb idei raktározás után értékesebb lesz. Eredeti szine csak hordókban való állás után jő ltére, azonban festék hozzáadása által is szokták barna szinét előidézni. Valódi rum a kereskedelemben ritkán fordul elő, a legnagyobb része hamisított. A valódi rumot szesszel vágják össze és cukor couleurrel és tinkturákkal megfestik. A finomabb rumutánzat ugy készül, hogy szesz vizzel és kevés eredeti rummal keverik és lepárolják, annyira, hogy szesztartalma megfeleljen a ruménak. A mesterséges rum (façon-rum) vagy egy- általában semmi valódi rumot, vagy ebből igen keveset tartalmaz. A mesterséges rum alkohol, viz és rumolajból készül. A rumolaj ecetéter, vajsavéter, hangysavéter stb. anyagok keverékéből áll.


Kezdőlap

˙