l. Feleletet sugalló kérdés.
l. Ütli.
l. Árverés.
a fő sorozásról engedéllyel vagy engedély nélkül elmaradt hadkötelesek előállítása (l. Hadkiegészítési hatóságok). Az U. minden hónap 5-ik és 20-ik napján, május hóban a szükséghez képest még 12. és 27. is tartatik, mivel az ezt foganatosító állandó bizottságok márciusban és áprilisban a fő sorozások miatt nem működnek s ennek következtében, valamint egyébként is közvetlenül az újoncállítások után több az utóállítandók száma, mint egyébkor.
(posteriores), a lemenő rokonok szemben a felmenőkkel; ez utóbbiak szemben az előbbeniekkel, elődök (majores). A római jogban felfelé csak az ötödik nagyapának apján felül felmenőket nevezték elődöknek. U.-nak pedig az ötödik unokánál lentebb álló lemenőket, a többi fel-, illetőleg lemenő rokonoknak saját nevük volt.
Ha a szőllőt érés után tovább hagyjuk a tőkén, mint amedig a tőke, illetve a levelek cukrot képezni alkalmasak, akkor a szőllő fonnyadni kezd s vizet veszítvén, megráncosodik. Ha ekkor szüretelünk, jóval kevesebb, de magasabb cukortartalmu mustot s ebből jobb bort kapunk. Az U.-t mesterségesen is előidézhetjük, ha a leszedett szőllőt szellős helyen vagy szalmára kiterítve préselés előtt fonnyadni hagyjuk. (L. Szalmabor.) -U. a kertészetben, l. Gyümölcs és Körtefa.
A must fő erjedésének, még mielőtt az összes cukor kierjedne, a boros pincékben uralkodó alacsony hőmérsék vet véget, mikor is az új bor megtisztul és seprüjét lerakva nem erjed többé. Nyár elején azonbana pincék is pár fokkal magasabb hőfokot kapnak s az ősszel abbanmaradt erjedés folytatódik, mig vagy az erjedésre képes cukor majdnem teljesen elfogy, vagy mig a képződött sok szesz az erjedést megakadályozza. A bor ekkor is szénsavat fejleszt s némi élesztőt rak le s végül megtisztul; ezen megújult nyári erjedést nevezzük U.-nek. L. még Sör.
(növ.), nyári vagy kései sarjadzás, l. Hajtás.
(Hátsó-India), l. India.
l. Ízérzés.