Vízitúra a Bodrog-ártéren

(Dr. Egri Kiss Tibor, Természetbarát Híradó 1996. május)

A Bodrog-ártér Tokajtól északra Olaszliszka - Bodrogkeresztúr - Zalkod - Viss között terül el. E Velencei-tó nagyságú területet víz önti el a tavaszi áradásokon rendszerint, és ritkán nyáron is a Tisza áradásakor. Területén állandóan van 9 nagyobb tó (holtág), ezeket 3 hosszabb csatorna köti össze. Kis víz esetén is járhatók, ám nyáron a vízinövényzet elburjánzása után igen nehezen, vagy nem evezhetők. Számtalan mocsaras, ingoványos területen igen sok és sokféle vízimadár él és költ. Van itt nagykócsag, bakcsó, bölömbika, szürke-, vörös-gém, sirály, szerkő, még kárókatona is. Vízi és mocsári növényzet terem nagy tömegben. Szépek a 15-20 cm-es fehér tündérrózsák, a sárga vízitök, a sárga nőszirom, a mocsári gólyahír és a tavaszi tőzike. Júniusra már úgy elszaporodnak, különösen a kolokán, hogy az evezést is lehetetlenné teszik. Néhány mocsári tölgy, sok nyár- és fűzfa díszíti a területet. A vizes mocsaras területre jellemző állat- és rovarvilág is fejlett. Ebből is kitűnik, hogy igen sok a szúnyog és a sulyom szúrós termése még a vékony cipőt is átszúrja! Ezt a csodálatos, ritkán látható vízivilágot a Tokaji-hegy és a Zempléni-hegység panorámája ékesíti. A tájékozódást a térképen kívül a Tokaji-hegy a tetején a TV adóval, a Bodrogkeresztúri-kőbánya és az olaszliszkai szögletes templomtorony segíti.

Az egész terület a TOKAJ-BODROGZUGI TÁJVÉDELMI KÖRZET-hez tartozik, ezért itt halászni, vadászni, rovart, növényt, állatokat gyűjteni, virágot szedni, szemetelni tilos. (Sajnos azért csinálják, de nem a vízitúrázók).

Nagy víz esetén (pl. tavasszal) toronyiránt evezhetünk a fák és az erdők között bármilyen vízijárművel. A nagy nyílt vízfelületeken szél esetén jelentős hullámzással számoljunk. Igaz, hogy kezdő vízitúrázóknak is nyugodtan ajánlható, azért néhány borulásról tudok!

Kis víz esetén is evezhetünk 3 csatornában:

  1. Zsaró-ér (Deák-ér, vagy Disznó-ér, vagy Határ-ér). Zalkod felett Bodrogzugi 1 fő- csatornának is hívják.
    ZSARÓ-zsilip - Csónakhordó-köz 2 - (jobbra)/ -ZALKOD 5 - Közép-rét 9 - Vencsellői-legelői Holt-Bodrog zsilipje 10 - Bodrog folyó 24 fkm táblája 12-km és 7 átemelés. Térképpel könnyen követhető könnyű vízitúra.
  2. Zsaró zsilip - Csónakhordó-köz 2 - (egyenesen észak felé) erdő 4 - Longi-ér 5 - (jobbra) Sáros-tó 6 - Fekete-tó 8 - Bodrogzugi 2. - főcsatorna - Dalambos 10 - Bodrog-folyó 22 fkm-nél 11 km. 9 átemelés miatt kissé nehéz útvonal A tájékozódás szintén nehéz, tapasztalatot és helyismeretet igényel.
  3. Zsaró zsilip - (800 m után balra) -Nagy-tó 2 - Bogdány-tó - 3 - Bodrog-folyó 7,5 fkm-nél Bodrogkeresztúrral szemben 4 km. Könnyű, rövid útvonal, 3 átemelés.

Közepes víznél a legnehezebb a túrázás, mert a csatornákat nehéz követni és időnként a sekély vízben a csónakot húzni kell pár száz métert. Természetesen ilyenkor is igen érdekes és élvezetes lehet a túra. Zalkodon könnyű kikötni, a bolt és a kocsma is közel van a vízhez. Viss már jóval nehezebben elérhető.

A fenti rendkívül érdekes terület bejárására minden évben május elején túrát szervez a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tb. A túrán bárki részt vehet, kezdők is jöhetnek. A felszerelésről mindenki maga gondoskodik. Az átemelések miatt a könnyű hajó az előnyösebb. A túrára célszerű hozni Zemplén hegység dél térképet, útikalauzt. Mocsári és vízinövények, valamint Európa madarai könyveket, iránytűt, távcsövet, napolajat, szúnyogriasztót. Az úszni nem tudóknak mentőmellény kell! A túra alatt élelmiszer nem kapható. Hajókat is kölcsönözhetünk Tokajban:

Forrás: A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja


MTSZ - Tippek vízitúrázóknak - Umann Kornél