A ROVARCSÍPÉSEKRŐL

Szúnyog, darázs, méh, bögöly, pók vagy hangya csípésére mindnyájan fölszisszenünk, amit esetleg átmeneti fájdalom, enyhe bőrpír követhet. Hazánkban rovarcsípések ritkán okoznak nagyobb veszélyt. Néha a "mérges" rovarcsípés gyulladást okoz. "Mérges" mert a rovarokról, vagy a bőrfelszínről a szúrt bőrsebbe került bármely kórokozó itt a szaporodáshoz, fertőzéshez kedvére való táptalajt és meleget talál. A kirándulásra vigyünk magunkkal fertőtlenítő jódoldat. Máskor nem a fertőzés, hanem a szervezet túlérzékenysége, vagy a csípéskor a sebbe jutó toxinok okozzák, hogy percek alatt aránytalanul nagyfokú vizenyő, illetve savós, allergiás gyulladás alakul ki.

A nyálkahártya-csípés, vagy sérülés ellátása a legsürgősebb. Itt nagyobb a fájdalom, az ijedelem, és szinte semmi sem akadályozza a fertőzés, vagy az allergiás gyulladás tovaterjedését. Legveszélyesebb a torok környékén történt csípés, ami még fájdalmasabb és esetleg duzzanat akadályozhatja a légzést. Kezeletlenül akár fulladásig fokozódhat. Ezért jó, ha kiránduláskor van nálunk kalcium pezsgőtabletta. Komoly bajt előzhetünk meg vele.

A bőrt borogassuk, a nyálkahártya duzzanatát jéggel hűtsük és borogatással kívülről lohasszuk.

A többi rovarcsípéssel szemben a kullancs-csípés semmi fájdalommal nem jár! Ezért amint lehet gondosan vizsgáljuk át magunkat - különösen a hajlatokat, lágy, meleg helyeket, gyerekeknél a fejet is -, hogy nem lapul-e kullancs rajtunk. A potrohban lévő "véres táptalaj"-on számtalan kórokozó szaporodhat föl és kerülhet a "nyílt" bőrseb révén, közvetlenül a szervezetbe. Ennek négy óra után robbanásszerűen nő a veszélye!

A kullancsot kullancs-csipesszel a fejnél - a kitinpáncéljánál - kell megfogni. Óvatosan, de határozottan, csavaró mozdulattal kell, épségben kihúzni. Tilos nyomkodni, kitépni! Legjobb elkerülni a sűrű, bokros vadcsapást, erdőszélt ill. legelőt! Még jobb spray-vel, illetve napi 1-2 Polybétablettával elriasztani a kullancsokat! Európában a kullancsok által terjesztett legáltalánosabb két betegség:

A fentiek senkit ne riasszanak el, ha az óvintézkedéseket betartjuk, csekély a megbetegedés lehetősége.A Lyme-kórról (Dr. Bozsik Béla cikke az Erzsébetvárosi Természetbarát-ban)

Forrás: A Magyar Természetbarát Szövetség honlapja


MTSZ - Tippek vízitúrázóknak - Umann Kornél