derelye

a városi konyha kedvelt főtt tésztaétele. Lekvárral, mákkal vagy túróval töltött kis tasakokból álló főtt tészta. A parasztkonyhán általában a legutóbbi évtizedekig hiányzott. Kivétel egy nagyobb ÉNy-i (Pozsonytól Nógrádig) és egy kisebb ÉK-i (Hernád–Bodrog–Latorca vidéke) körzet, ahol a derelye a 19–20. sz. fordulóján böjtös és egyéb ünnepi étrendek hagyományos tartozéka, és fogyasztásához termésvarázsló elképzelés is fűződött. A parasztkonyha derelyéje gyakran mákkal töltött, vagy ha lekváros, akkor mákkal hintve tálalják. Kisebb körzetben a dödölle, didelle ételnév derelyét jelent. A töltelékes kifőtt derelye levesben tálalt rokona a táska (→ gyúrt tészta). Egyes vidékeken barátfüle elnevezésen ismert.