süly | TARTALOM | sürdüngés, sürgés |
A bakonyi fazekas központok közül a legjelentősebb volt Sümeg. Már a 16. sz.-ban készítettek itt tűzálló edényt, ugyanis a helység határában kitűnő fazékföld található. A múlt század végén 97 mester dolgozott. Fő készítményeik a főző, sütő edények: fazék, lábas, tepsi; valamint a tejesfazék (köcsög); a mázas pohár (bögre); tányér és a csörgős korsó voltak. A sümegiek edényei eljutottak Somogyba, Göcsejbe, Vas megyébe Körmendig és Vasvárig, Sopron megyében Kapuvárig. Egyes adatok arra utalnak, hogy még az Alföldről is jöttek kereskedők a sümegi fazékért. A felsorolt helységekben akkoriban gyakran felharsant a fazekasok hangja: „Asszonyok fazekat, sümegi jó nagyokat!” Irod. Németh József: A sümegi népi fazekasság (Népr. Közl., 1960).