tanyautca | TARTALOM | tányéros |
általában belül mázas, kívül mázat lan cserépedény. Öble, ill. feneke kerek, ezt veszi körül az oldalfal. Laposabb és kisebb, mint a → tál. Az oldalfalat rendszerint törésvonal osztja ketté. Az oldalfal lehet meredek, lapos, homorú, domború; az oldalfal széle lehet egyenes, kihajló, karimás, rámás, felülnézetben lehet hullámos, íves, csipkézett, fűrészes; rendszerint akasztófüllel vagy akasztólyukkal ellátott. A konyha, a pitvar díszítésére is használták. Átmérője 1625 cm. Mestere a → tálas. Étel osztására, evésre szolgál. Díszítménye az adott központ jellemző motívumait tartalmazza. Legnagyobb tálas központjaink: az Alföldön Hódmezővásárhely, Tiszafüred, Mezőtúr; a Dunántúl és a Sárköz fazekas központjai: Csákvár, Tata. Irod. Sz. Morvay Judit: A cserépedény a mezőkövesdiek kultúrájában (Népr. Ért., 1955); Kresz Mária: Fazekas, korsós, tálas. Néhány szempont fazekasközpontjaink kutatásához és összehasonlításához (Ethn., 1960).