Örvös kotinga (Cotinga cincta Kuhl.)

Örvös kotinga (

Örvös kotinga (Cotinga cincta Kuhl.).

A család egyik legszebb tagja az örvös kotinga, melyet Braziliában crejo a vagy cirua néven ismernek. Ez a faj hét másikkal egyetemben alkotja a Cotinga Briss. (Ampelis) nemet; ettől kapta a család is a nevét. A fajok közepesnagyságúak. A csőr kicsi és lapos, felül élesgerincű és hajlott; a felső káva hegye előtt kis fogacska van. Orrlyukai teljesen fedetlenek.

Az örvös kotinga hímjének uralkodó színe pompás sötét ultramarinkék, amely azonban imitt-amott fekete foltozást mutat, mert a tollak fekete töve helyenkint előtűnik; torka, melle és hasának felső része a begyen lévő kék övig sötét bíboribolyakék; az evezők és farktollak feketék, kívül halavány tengerkék szegéllyel. Szeme barna, csőre és lába sötétbarna. A tojó uralkodó színe barna, melltollai fehéren, hastollai sárgán szegettek. A fiatalok a tojóhoz hasonlítanak, de a fiatal hímek tollazata csakhamar kékes árnyalatot, majd kék szegélyt kap.

Az örvös kotinga Kelet-Brazília partvidékein lakik. Wied herceg úgy említi őket, mint Dél-Amerika trópikus őserdeinek ékességeit. A kifejlődött hím ragyogása és pompás színe az említett vidék erdőségeinek még az őslakóit is arra készteti, hogy tollát díszül és csecsebecsének dolgozzák fel. Wied herceg Bahiától délre több lelkészt talált, akik 30–40, sőt még több ilyen kotingabőrt szedtek össze, hogy azokat további feldolgozás céljából bizonyos bahiai apácakolostorokba küldjék. Ugyanő még azt is megemlíti, hogyha a bőrt szénparázs felett melegítik, az ibolyaszín narancssárgára változik.