Papagálygalamb (Vinago Cuv.)

A nemzetség tagjai nagyon emlékeztetnek a papagályokra. Két faját is ismertetjük.

A papagálygalamb (Vinago waalia Gmel.)

Zömöktestű, hosszúszárnyú és rövidfarkú. Csőre rövid, erős, felső része kampósan lehajló, töve csupasz, csűdje aránylag rövid, nagyrészt tollas, a láb maga szélestalpú és rövidujjú, szárnya hegyes, második evezője a leghosszabb, farka egyenesen levágott. Tollazata pompás színű, felül halavány olajzöld, alul világossárga; feje, nyaka és melle hamvas szürkészöld, válla borvörös; szárnyfedői feketések, széles világossárga szegéllyel; evezői feketések, világosabb szegéllyel; kormánytollai hamuszürkék, alul a tövüktől a középig feketék, innen a hegyükig ezüstszürkék. A szemgolyó szélét keskeny, királykék gyűrű övezi; az irisz többi része bíborpiros, egy csupasz gyűrű a szem körül kékes-szürkevörös; csőre töve fehér, kékesen csillogó, hegye azonban halványpiros, a viaszhártya szennyes korálpiros; lába sötét narancssárga. Hossza 31, szélessége 55, szárnyhossza 17, farkhossza 11 cm. Az ugyanolyan színű tojó kisebb.

A papagálygalamb egész Közép-Afrikában elterjedt, az Indiai- és Vörös-tenger partjától a nyugatafrikai szigetekig és az északi szélesség 16. fokától a Zambéziig.

Ez a galambfaj sokban emlékeztet a papagályokra. Már tollazatuk pompás zöld és élénksárga színe, még inkább sajátszerű mászkálásuk a fákon és különös tartásuk rokon a papagályokéval. Nem csoda tehát, ha madarunkat kezdetben a tapasztalt vadász is papagálynak nézi. Nevezetes sajátsága még a papagálygalambnak, hogy néha alvó kecskefejő módjára az ágra lapul. Repülése nagyon sebes és nyilaló, kemény szárnycsapásait azonban hangos fütyülés kíséri, mely minden más galamb szárnyokozta hangjától különböző. Szólása kellemetlen, vonításhoz hasonlítható. Turbékolást vagy búgást Brehm nem hallott tőle.

Vadászata csak akkor könnyű és eredményes, ha kedvenc fáinak egyikére rátalálunk és alája lesbeállunk. A madár félénk vagy legalább is éberszemű, úgyhogy a vadász egykönnyen be nem lophatja.

A délafrikai papagálygalamb (Vinago delalandei Bp.)

Dél-Afrikában honos papagálygalamb. Hossza 30 cm, szárnyhossza 1–17.5, farkhossza 10 cm. Fejének, nyakának és mellének tollazata halavány kékeszöld, háta és nyaka között hamvaskék szalag vonul; válltollai, felső farkfedői, hátsó evezői és fedőtollai sárgászöldek; a középső. farktollak zöldessárgák, úgyszintén a szélsők külső zászlójukon, belül palafeketék, valamennyien sárgásfehér véggel; a has közepe és a gatyák kénsárgák; a kis fedőtollak vörösesibolya színűek, az evezők és a nagy fedőtollak feketék halaványsárga külső szegéllyel. A szem világoskék és fehér, a csőr szürke, a viaszhártya és a láb narancsszínű vagy korálpiros.