1. Bóbitás antilopok (Cephalophus H. Sm.)

Afrikának a Szaharától délre eső részében mindenütt előfordul. Számos faját, melyek legtöbbje a nyugat-afrikai őserdők lakója, négy alnembe osztják.

a) Erdei bóbitásantilopok (Cephalophus H. Sm.)

Jellemzik őket az arcél irányában fekvő szarvaik, amilyenek rendesen a nőstények fejét is díszítik, és jellemzik őket lágyékzacskóik. Elterjedési körük, egy kivételt leszámítva, az afrikai őserdőövre szorítkozik.

Legnagyobb és egyik legfeltűnőbb fajuk a sárgahátú vagy óriás bóbitás antilop (C. silvicultrix Afz.), amely körülbelül őznagyságú, azonban lényegesen esetlenebb alakú. Előfordul az egész afrikai őserdőrégióban Sierra Leonétól Angoláig és Észak-Rhodesiáig. Törzse sötétbarnaszínű, pofái világosszürkék, bóbitája rozsdabarna; faratáján egy hosszú, ékalakú, szalmasárga, körülbelül a hát közepén kezdődő és hátrafelé egyre szélesedő folt van.

Óriás bóbitásantilop (Cephalophus silvicultrix Afz.).

Óriás bóbitásantilop (Cephalophus silvicultrix Afz.).

Közeli rokona az éppen olyan nagy, Liberiában élő C. jentinki Thos.; ennek törzse szürke, feje és nyaka pedig élesen elhatárolt feketésbarna. A közepes nagyságú fajokhoz tartozik az egyszínű barnásvörös natáli bóbitás antilop (C. natalensis A. Sm.), az alnem egyetlen faja, mely az őserdő határain túlhatolva délfelé leér a Fokföldig; az őserdők tájékán nyugat felé Kamerunig fordul elő s ott egy helyi alakká, a fekete bóbitás antiloppá (C. natalensis nigrifrons Gray) alakul át; ezt fekete homloka és megnyúlt csülkei jellemzik. Az egész afrikai őserdőségben megtalálható a feketehátú bóbitás antilop (C. dorsalis Gray); alapszíne vörösbarna, háta közepén hátrafelé szélesedő fekete hosszanti folt látható, szarvai vékonyak, hengeresek, egymástól távolállók. A legkisebb faj a kékhátú bóbitás antilop (C. rufilatus Gray), mely főképpen Afrika nyugati partjai mentén fordul elő; színe világos vörösbarna, háta sajátságos kékesszürke színű.

b) Csíkos bóbitásantilopok (Cephalophula Knott.-Meyer)

Újabban külön alnem (Cephalophula) képviselőjének tekintik a csíkos bóbitás antilopot (C. doria Ogilb.). Ez a faj a Liberia és Sierra Leone dombos és hegyes erdővidékének a lakója. A szép állat körülbelül olyan nagy, mint a feketehátú bóbitás antilop, alapszíne világos sárgásbarna, s ezt a hátán több széles feketésbarna harántsáv tarkázza, minek következtében rajzolata az erszényes farkaséra emlékeztető.

c) Törpe bóbitásantilopok (Guevei F. Cuv.)

A törpe bóbitás antilopok részben még kisebbek, mint a kékhátú bóbitás antilop, átlag csak mintegy 60 cm hosszúak s így kisebbek, mint a mi mezei nyulunk, vállmagasságuk 30 cm. Az erdei bóbitás antilopoktól abban térnek el, hogy lágyékzsacskóik nincsenek, bóbitájuk kevéssé fejlett, farkuk aránylag rövidebb és hegyéig egyforma széles; színük sötétkékesszürke vagy földbarna. Két fajuk van. Az egyik Maxwell bóbitás antilopja, (C. maxwelli H. Sm.); hazája felső-Guinea; hátának színezete lassan átmegy a combokéba

Maxwell bóbitás antilopja,

Maxwell bóbitás antilopja, (C. maxwelli H. Sm.)

Nála valamivel kisebb és rövidebb farkú a kék törpe bóbitás antilop (C. caerulus H. Sm. vagy monticola); ennek sötét hátszínezete hátul éleshatárú. Számos helyi változata él az afrikai őserdő vidékén nyugaton Kameruntól keletre Zanzibarig, dél felé pedig túlnyúlva az őserdőségek vidékén megtalálható a Fokföldig. A nyugati alakok, mint a fernando-poi C. c. melanorrheus Gray és a kameruni C. c. schultzei Schwarz, jobban kékesszürkék, lábaik szürkék, míg a keletiek és a dél-afrikaiak inkább barnásak, lábaik pedig vörösbarnák. Mindkét faj jól érzi magát a fogságban; az állatkertekben a kicsi, eleven és bizalmas állatok a látogatók kedvencei közé tartoznak, és itt ismételten szaporodtak is. Feltűnő, hogy farkukat állandóan, s nyilván reflexszerűen, fel és le billegetik. 6 2/3 hónapra terjedő vemhesség után a nőstény egy vagy két fiat ellik, amelyek aránylag erőseknek jönnek a világra.

d) Mezőségi bóbitásantilopok (Sylvicapra Ogilb.)

Az ide tartozó fajok a megelőzőktől abban térnek el, hogy szarvaik arcuk élvonalára éles szög alatt meglehetősen meredeken fölfelé állanak. A nőstények rendszerint szarvatlanok. Körülbelül olyan nagyságúak, mint a közepes nagyságú erdei bóbitás antilopok, azonban termetük karcsúbb, kecsesebb, füleik pedig hosszabbak, hegyesebbek. A pusztai bóbitásantilop (C. grimmius L., vagy mergens) eléri az 1.1 méternyi hosszúságot, amiből 20 cm a farokra esik, vállmagassága 55 cm; 7–10, kivételesen 12.5 cm hosszú, egyenes, áralakú, a nőstényen hiányzó 4–6 lapos gyűrűvel díszített szarvai majdnem eltűnnek a bóbita szőrei közt. Lábszárai nagyon karcsúak, csülkei és fattyúkörmei kicsinyek, bojtos farka rövid. Színezete erősen változó, felső oldala rendesen szürkésolajbarna, de a hímé sötét sárgásbarna is lehet, orra táján sötét hosszanti folt látható, háta mentén és combján feketén pettyegetett, a szín a bokákon és a lábak elülső felén feketésbarnába, a hátulsón pedig fehérbe megy át. Megtalálható az összes afrikai steppevidékeken, Gambiától kezdve Szudánon és Kelet-Afrikán keresztül a Fokföldig. A déli formák, amelyekhez a törzsalak is tartozik, nagyobbak és szürkébbek, az északiak és nyugatiak, mint a szenegambiai koronás antilop (C. grimmius coronatus Gray) kisebb és rendesebb sárgább színű.

Pusztai bóbitásantilop (Cephalophus grimmius L.).

Pusztai bóbitásantilop (Cephalophus grimmius L.).

Koronás antilop (Cephalophus grimmius coronatus Gray).

Koronás antilop (Cephalophus grimmius coronatus Gray).

A bóbitás antilopok a legelső antilopok közé taroznak, amelyekkel a Fokföldre újonnan érkezett találkozik, mivel a tengerpartmenti bozótosokat még majdnem nagyobb számban lakják, mint a szárazföld belsejének őserdeit. Mint az összes apróbb és törpe antilopokat, őket is egyenként vagy párosával találjuk. Az őket takaró bozóton kívül sohasem láthatók. A legáthatlanabb sűrűségben is nagy ügyességgel és óvatossággal mozognak. Felriasztva néhány magasat ugranak, mielőtt futni kezdenének, azután oly ügyesen sietnek vagy lopódzanak az alacsony ágak vagy a fű között tova, hogy az őket üldöző vadász elől sok esetben elmenekülnek. Ürüléküket mindig ugyanazon a helyen rakják le, legalább is ezt írja Lönnberg a C. natalensis harveyi Thos-ról. Mint az összes apró antilopok, ezek is korán reggel vagy éjjel legelnek. A fiatalok, szám szerint 1, ritkán 2, tavasszal, szeptemberben vagy októberben jönnek a világra.