Erdei szövőmadár (Pfuceus Cuv.)

A szövőmadarak alcsaládjában a legfontosabb és legtöbb fajt számláló nemzetség az erdei szövőmadár (Ploceus Cuv.). Reichenow körülbelül 80 fajt sorol ide.

A málinkó szövőmadár (Ploceus galbula Rüpp.)

[Régi neve: Xanthophilus, Galbula.]

Málinkó szövőmadár (

Málinkó szövőmadár (Ploceus galbula Rüpp.). - Álarcos szövőmadár (Ploceus abyssinicus Gm.).

Az ebbe a nemzetségbe tartozó fajok kisebbje közé tartozik. Homloka a csőrfelen levő szemzugig, szemsávja, feje oldala és álla vörhenyes gesztenyebarna; fejeteteje, nyaka és hasi oldala sárga. Felsőteste olajzöldessárga; ez a szín a farcsíkon élénkebb.

Hazája Abesszínia, a Vörös-tenger partjától kezdve, egészen a magas hegységekig; egyébként a neki megfelelő helyeken Szudán egész keleti részén nagyszámban fordul elő.

A fokföldi szövőmadár (Ploceus capensis L.)

[Régebbi neve: Xantophilus icterocephalus.]

Az előbbinek igen közeli rokona, de jóval nagyobb annál. Feje oldala és egész alsóteste sárga; a szem és fül táján elmosódott gyenge olajzöldesbarnás folt. Homloka aranysárga; ez a szín a fejtetőn olajsárgába, azután pedig a felsőtest sárgászöld színébe megy át. A hát tollain feketebarna foltozást látunk; az evezők, ezek fedőtollai és a kormánytollak feketebarnák, sárgászöld szegéllyel. Szeme vörös, csőre sötét szarubarna, lába hússzínű. Hazája a Fokföld nyugati része.

Az álarcos szövőmadár (Ploceus abyssinicus Gm.)

[Régi neve: Hyphantornis abyssinicus.]

Málinkó szövőmadár (

Málinkó szövőmadár (Ploceus galbula Rüpp.). - Álarcos szövőmadár (Ploceus abyssinicus Gm.).

Ez is nagyobb a málinkó szövőmadárnál. Feje eleje jóval a szemén túl fekete, úgyszintén a torka is; a fejetetején a fekete szín vörösbarnába megy át. Nyaktöve, nyaka hátsó része és alsóteste élénksárga; vállain egy-egy nagy fekete folt. Szeme vörösbarna egész karminpirosig, Emin pasa szerint pecsétviaszpiros vagy aranysárga; csőre fekete, lába vörhenyes szarúbarna. Hazája Észak-Afrika és Szenegambia. Egyik alfaja, a Ploceus abyssinicus bohndorffi Rchw. a Kongóállamban él.