Aranyeső

(A mintaív)

Az általam készített virág hossza: 15 cm.

1 virághoz szükséges anyagok:

Szárához:

Bimbóhoz:

Elkészítés menete:

1. A barna szálakat egy egyszerű csomóval kössük egymáshoz. A zöld szálból készítsünk két hurkot. A barna szálak közepére helyezzük, kerek csomóval kezdjük el a főszárat kötni 2-3 cm hosszan (a zöld szál végei közben a csomó közepében vannak).

2. Virág elkészítése: a sárga szálakat húzzuk rá a drótra. A drót végeit csavarjuk össze, alakítsuk ki a kicsit hegyes sziromformát 4-szer (A mintaív). A 0.3 mm-es drót közepére fűzzünk fel egy szem gyöngyöt. Szorosan csavarjuk fel a drótot (tetejétől az aljáig). Ezt négyszer készítsük el. Alakítsuk ki a virágporzót: először két gyöngyös drótot csavarjunk össze, kb. 1 cm-t kihagyva a gyöngytől. Utána még egyet csavarjunk köré, majd a negyediket is. Hajlítsuk szét a gyöngyöket (virágporzó formára).

3. A sárga virágszirmokat a csavarás kezdeténél kicsit hajlítsuk meg kb. 90 fokba. Fogjuk össze őket, középre tegyük be az elkészített porzót. Csavarjunk rá egy rövid 0.3 mm-es drótot, ami összefogja.

4. Kössük a virágszirmok alá a barna szálakat (előzőleg egyszerű csomóval kössük össze, majd a kerek csomó közepébe legyenek a szirom drót szárai). Kerek csomóval kössünk 3 cm hosszan, így elkészült egy szál virág. Tetszőleges mennyiséget készítsünk.

5. Fogjuk a már elkezdett főszárat és tegyük rá a virágos szárat. A kerek csomó egyik hurkába kössük a virágos szárat. A drótok és a szálvégek a kerek csomó közepében legyenek.

Kössünk tovább kerek csomót 4 cm hosszan. Majd ismét készítsünk egy virágot négy szirommal, porzóval és rövid szárral. Ezt is kössük a főszárhoz, de ellentétes oldalra kerüljön a virág. A szirmok lelógó drótjai a csomó közepébe legyenek. Ismét kössünk kerek csomót a főszáron 4 cm hosszan. Jön a következő virág, porzóval és rövid szárral. Kössük a főszárhoz. Majd a főszál aljára kössünk 5 cm hosszan. A végén dolgozzuk el a szálakat.

6. Tetszés szerint bővíthetjük.


Liliom bimbóval

(B mintaív)

Az általam készített virág hossza: 23 cm

Az elkészítéshez szükséges anyagok:

Virághoz:

Bimbóhoz:

Szárhoz:

1 levélhez:

Elkészítés menete:

1. Elsőnek készítsük el a virágot. A drót közepére húzzuk fel a fehér szálat. A drót végeket csavarjuk össze. Alakítsuk ki a sziromformát (B mintaív). Vegyük fel a szálat, kössük meg a szirmot szövő csomóval. Az utolsó 3 csomó takács csomó legyen, így készítsünk 6 szirmot. Sárga szálból készítsünk porzót. A szál végeire kössünk csomót, fűzhetünk rá gyöngyöt is. Az elkészült porzókat kössük össze 0.3 mm-es dróttal (20 cm). A porzók köré először 3 szirmot tegyünk. Ezeket egyesével kössük a dróttal a porzók köré. Majd a többi három szirmot a már felkötött szirmok közé igazítsuk. Rögzítsük ezeket is a dróttal. El is készült a szirom.

2. Kössünk két zöld szálból (szárrész) egyszerű csomót. A csomó közepébe helyezzük a szirmok összefogott drótos részeit. Húzzuk meg a csomót. A szirmok drótos végei közé szúrjuk a 20 cm hosszú 1 mm-es drótot (ez lesz a szár). Kerek csomóval kötünk 5 cm hosszan. A csomó közepében legyenek a főszár és a szirmok drótjai.

3. Most készítsük el a bimbót. Húzzuk fel a drót közepére a fehér szálat. A drót végeit csavarjuk össze. Alakítsuk ki a bimbóformát (B mintaív). Vegyük fel a szálat. Kössük meg a bimbót szövő csomóval. Készítsük el mind a hármat. Ha elkészültek, fogjuk össze őket, a drótot végekre tekerjünk 0.3 mm-es drótot. A damillal a bimbók külső részért varrjuk össze (nem fog látszani, ha elkészül, csak szép alakja lesz a bimbónak).

4. Szúrjuk be a 10 cm hosszú 1 mm-es drótot a bimbók drótvégei közé. Két zöld szálból kössünk egyszerű csomót. A csomó közepére helyezzük az elkészített bimbó drótos végeit és a lelógó szálakat. Húzzuk meg a csomót. Kössünk 7 cm hosszan kerek csomót. Ezzel elkészült a bimbós szárunk.

5. A bimbós szárat fogjuk hozzá a már elkészült főszárhoz. Kössünk tovább kerek csomóval úgy, hogy az egyik hurokba kerüljön a bimbós szálunk. A kerek csomó középébe legyenek a drótos végek és a bimbós szár lelógó részei, így kössünk tovább kerek csomót 3 cm hosszan.

6. Készítsük el a levelet (tetszőleges darabot): fűzzük fel a drót közepére a zöld szálat. A drót végeit csavarjuk össze . Alakítsuk ki a levélformát (B mintaív). Vegyük fel a zöld szálat. Kössük meg a levelet szövő csomóval. Az utolsó 3 csomó takács csomó legyen.

7. Az elkészült levelet tegyük a főszárhoz. Fogjuk össze az összes lelógó szálat (esetleg dróttal tekerjük körbe). A csomó közepébe legyenek a lelógó szálak. Húzzuk meg a zöld szálakat. Kössünk kerek csomóval tovább 8 cm hosszan. Köthetjük tetszőleges számú virágból és levélből is. A végeket dolgozzuk el. Vágjuk le a felesleges szálakat és drótvégeket. Alakítsuk tetszőleges formára.

 

Gyöngyös füzike
(C mintaív)

Az általam készített virág hossza: 10 cm.

Az elkészítéshez szükséges anyagok:

1 virághoz:

1 levélhez:

Elkészítés menete:

1. A lila szálakból egy egyszerű csomót kötünk. A drótra felfűzünk egy szem lila gyöngyöt (a drót egyik végétől 5 cm-re), majd jó erősen megcsavarjuk a drótot 1 cm-t. Felfűzzük a következő gyöngyöt. Ezt is megcsavarjuk úgy, hogy 1 cm-es csavarásunk legyen. Majd még kétszer ezt csináljuk, így 4 darab gyöngyös drótszárunk lett. Ezt megformázzuk X alakban. Betesszük a megkötött csomó közepébe úgy, hogy a drótunk mindig a csomó közepén maradjon. Kössünk kerek csomót. A gyöngyök a csomó hurkaiba kerüljenek egyenként elrendezve.

2. Ismét a drótra kössünk fel egy-egy szem gyöngyöt, négyszer. Rendezzük X alakba. Kössünk kerek csomót. A csomó hurkaiba kerüljenek a gyöngyök, a drót pedig maradjon középen. Ezt ismételjük 5-6 cm hosszan.

3. A virág szárának az elkészítése: 6-10 cm hosszan:

a) csuklyás csomóval: az elején leírt módszerrel rátekerjük az elkészített virág összefogott szálaira a zöld szálat. A szálat még ne dolgozzuk el.

b) kerek csomóval: egyszerű csomót kötünk két zöld szálból. A csomó közepébe helyezzük a már elkészített virágszálunkat. Ehhez fűzzük tovább a kerek csomót (a csomó közepébe tegyük a
virágszál lila szálait).

Tetszőleges számú virágot készítsünk.

4. Levél elkészítése: A drót közepére húzzuk fel a rövidebb zöld szálat. A drót végeit csavarjuk össze. Alakítsuk ki a (C mintaíven látható) levélformát. Vegyük fel a hosszú zöld szálat. Szövő csomóval készítsük el a levelet. Az levél alsó része legyen összehúzva.

Tetszőleges számú levelet készítsünk.

5. Fogjuk össze a virágokat és a leveleket, rendezzük el őket. Vékony dróttal kössük össze a lelógó szálakat. Majd ezt is kössük meg kerek csomóval (zöld vagy barna szín is lehet 2 x 20 cm-es szállal). Dolgozzuk el a lelógó végeket.



Százszorszép

(D mintaív)

Az általam készített virág mérete: 15 cm magas

Az elkészítéshez szükséges anyagok:

Virághoz:

Szárhoz:

Levélhez:

Elkészítés menete:

1. Porzók elkészítése: vágjunk le 6 cm hosszú darabokat a sárga szálból (12 db-ot). A szálak mindkét végére kössünk csomót. Hajtsuk félbe a szálat és az aljára csavarjuk fel a 0.3 mm-es drótot (10 cm-es), így készítsünk el az összeset, majd két porzó drótos szárát tekerjük össze. Majd a többit köréje. Elkészült a porzónk.

2. Szirom elkészítése: * a drót közepére húzzuk fel a szálat. A drót végeit csavarjuk össze. Alakítsuk ki a sziromformát (D mintaív). Vegyük fel a szálat és kössük meg a szirmokat szövő csomóval.* A *...* közötti részt ismételjük meg, hogy 7 szirmunk legyen.

3. Fogjuk a kezünkbe a szirmokat, tegyük középre a porzókat. Igazítsuk el a szirmokat, majd a lelógó drótokat és szálakat kössük össze. Elkészült a virág. Az összekötött drótok közé tűzzük be a szár 1 mm-es drótját.

4. A zöld szálakból kössünk egyszerű csomót. A csomó közepébe helyezzük a drótos virágszárunkat. Húzzuk meg a zöld szálakat és kössünk kerek csomót a szárhoz 10 cm hosszan.

5. Készítsük el a levelet. A drót közepére húzzuk fel a szálat. Csavarjuk össze a drótvégeket. Alakítsuk ki a levélformát (D mintaív). Vegyük fel a szálat és kössük meg a levelet szövő csomóval. Az utolsó 3 csomó takács csomó legyen.

6. Fogjuk a levelet a szárhoz. Kössük a kerek csomó egyik hurkába. A levél drótos része is a csomó közepében legyen. Kössünk tovább a száron még 5 cm hosszan. Dolgozzuk el a lelógó szálakat és drótvégeket.

 

Nárcisz
(E mintaív)

Az általam készített virág mérete: 20 cm.

Az elkészítéshez szükséges anyagok:

Virághoz:

Levélhez:

Szárhoz:

Elkészítés menete:

1. Először a sárga szálat húzzuk fel a drót közepére. Tekerjük össze a kilógó drótvégeket. Alakítsuk ki a belső sziromformákat (E mintaív). Vegyük fel a sárga szálat. Kössük meg a belső virágszirmot szövő csomóval, 4 db legyen. Vegyük a kezünkbe mind a négyet, 0.3 mm-es dróttal kössük össze a drótszárakat. A szirmokat kicsit hajtsuk kifelé.

2. Húzzuk fel a drót közepére a narancssárga szálakat. Tekerjük össze a kilógó drótvégeket. Alakítsuk formára (E mintaív). Vegyük fel a narancssárga szálat. Kössük meg a külső szirmokat szövő csomóval, 6 db legyen. A külső szirmok utolsó 3 csomója takács csomó legyen.

3. Vegyük egyenként a kezünkbe a narancssárga külső szirmokat, közben tegyük a közepébe a már elkészült belső virágszirmot. Rendezzük el a szirmokat. Kössük össze a drótos végeket 0.3 mm-es dróttal, így elkészült a virág. Tetszés szerint igazíthatjuk formára.

4. Az elkészített és összekötözött virágszirom drótjai közé szúrjuk be az 1 mm-es drótot. Ez adja a szár tartását. A két hosszú zöld szálat kössük össze egyszerű csomóval, közben a szárat is kössük bele. Kössük a szárat kerek csomóval kb. 10 cm hosszan. A kerek csomó közepében legyen a drót és az elkészült virágszirmok drótjai. A csomóval kívülről szépen eltakarjuk a drótokat.

5. Levél elkészítése: a zöld szálat felhúzzuk a drót közepére. A drót végeit összecsavarjuk. Alakítsuk formára (E mintaív). Vegyük fel a szálat.

Kössük meg a levelet szövő csomóval. A levél utolsó 3 kötése takács csomó legyen. Fogjuk a levelet a szárhoz és kössünk tovább kerek csomóval, a levél az egyik csomóban legyen. A levél drótos végét ugyanúgy a csomónk közepébe tegyük és a többi kerek csomó kívülről majd eltakarja.

6. A levél alatt kössünk még 5 cm-t. A vége előtt 1 csomóval ragasszuk meg a szálakat, kössünk még egy csomót. Ha a ragasztó megszáradt, vágjuk le a lelógó szálakat, drótvégeket. A virág fejét kicsit hajtsuk le, hogy megkapjuk a jellegzetes nárcisz formát.

 

Harangvirág
(F mintaív)

Az általam készített virág hossza: 20 cm (főszál hossza)

Az elkészítéshez szükséges anyagok:

1 virághoz:

Bimbóhoz:

Szárhoz:

1 levélhez:

Elkészítés menete:

1. Bimbó elkészítése: a lila szálból három hurkot (3 cm nagy) készítsünk. Tegyük köréje a zöld szálat és alakítsunk ki négy kis levélkét. Alulról kössük össze ezeket a szálakat 0.3 mm-es dróttal. Tűzzük a közepébe az 1 mm-es drótot (ez tartja majd a szárat). A szárrész zöld szálaiból kössünk egyszerű csomót. A csomó közepében legyen a főszár és a lelógó szálak. Kössünk 2 cm hosszan
kerek csomóval.

2. Virág elkészítése: a sárga szálakat vágjuk le, majd mindegyik végére kössünk csomót. A négy porzót 0.3 mm-es dróttal kössük össze. A drót közepére húzzuk fel a szálat, a drót végeket csavarjuk össze. Alakítsuk ki a sziromformát (F mintaív). Vegyük fel a szálat. Kössük meg a szirmot szövő csomóval. A mintán bejelölt vonalban hajtsuk meg a szirmot (kb. 90 fokban), így készítsük el mind az öt szirmot. Ha elkészültünk, fogjuk a kezünkbe a szirmokat, tegyük a közepébe a porzót. A lelógó drótvégeket és a szálakat kössük össze 0.3 mm-es dróttal. Igazítsuk meg a szirmokat. Most varrjuk össze kívülről a szirmokat (a hajtásvonaltól a végéig). Átlátszó a damil, ezért nem fog látszani, csak szép tartása lesz a sziromnak tőle.

A 2 x 40 cm hosszú zöld szálból egyszerű csomót kötünk. A csomó közepébe betesszük a virág összekötözött drótvégeit. Meghúzzuk a szálakat. Kerek csomót kötünk egy sort. Fogjuk a 30 cm-es zöld szálat és a következő sor mindegyik kerek csomójába teszünk egy-egy kis hurkot, levélkének (5 cm, lásd kép). Kerek csomóval folytatjuk tovább 3 cm hosszan. Ez lesz a virágos szár. Igazíthatjuk formára.

3. Fogjuk a főszárat, tegyük mellé az elkészült virágos szárat. A kerek csomó egyik hurkába kössük be. Most is a drótok és a lelógó szálak a csomó közepében legyenek. Kössünk tovább a főszáron kerek csomót 4 cm hosszan.

4. Most ismét készítsünk el egy virágot a 2 pont szerint.

5. Ha elkészült, fogjuk a főszárhoz és a már elkészült első virággal ellentétes oldalra kössük be a kerek csomó egyik hurkába. A szálak most is a csomó közepében legyenek.

6. Kössünk kerek csomóval 4 cm hosszan a főszáron.

7. Készítsük el a levelet. Húzzuk fel a drót közepére a zöld szálat. Csavarjuk össze a drót végeit. Alakítsuk ki a levélformát (F mintaív). Vegyük fel a szálat. Kössük meg a levelet szövő csomóval. Az utolsó 3 csomó takács csomó legyen. Tegyük a levelet a főszárhoz (a virágokhoz igazítsuk a levél helyét), kössünk kerek csomót és az egyik hurokba tegyük a levelet.

8. Kössünk tovább a főszáron kerek csomóval 2 cm hosszan.

9. Tetszés szerint tehetünk még levelet, 6 pont szerint.

10. Kössünk tovább a főszáron kerek csomóval 7 cm hosszan. Végeket dolgozzuk el, vágjuk le a felesleges drótokat és a szálvégeket.

Tetszés szerint bővíthetjük.

 

Orchidea
(G mintaív)

Az általam készített virág mérete: 15 cm a virág, 15 cm a szár

Az elkészítéshez szükséges anyagok:

Virághoz:

Szárhoz:

Elkészítés menete:

1. Felső középső szirom elkészítése: * húzzuk fel a sárga szálat a drót közepére. Csavarjuk össze a drót végeit. Alakítsuk ki a sziromformát (G mintaív). Vegyük fel a szálat. Szövő csomóval kössük meg a szirmot. * A többi szirom elkészítése ugyanaz a * ... * közötti rész.

Az alsó középső résznél a 160 cm hosszú sárga szállal dolgozzunk és a végén a szirom végét kicsit hajtsuk lefelé, amitől megkapja a jellegzetes orchidea virágformát.

2. Fogjuk ilyen sorrendben a kezünkbe a szirmokat. Elsőnek a felső középső szirmot, a két felső oldalsó szirmot helyezzük a középső szirom elé. Majd a két alsó szélső szirmokat fogjuk és legvégül az alsó középsőt. Most kössük össze a lelógó szálakat és drótvégeket. Elkészült a virágunk. Tűzzünk a közepébe 1 mm-es drótot.

3. Kössünk egyszerű csomót a két zöld szálból. Tegyük a csomó közepébe a drótos virágszirmokat. Húzzuk meg a szálat. Kössünk végig a szárán kerek csomókat. A lelógó szálvégeket fokozatosan vágjuk le, hogy a szár fokozatosan vékonyodjon el. A végeket dolgozzuk el, vágjuk le a felesleges szálakat és drótvégeket.

 

Iszalag
(H mintaív)

Az általam készített virág mérete: nagy virág 14 cm átmérőjű, a kisebb virág 10 cm átm., szára 20 cm hosszú

Az elkészítéshez szükséges anyagok:

Nagy virághoz:

Kis virághoz:

Szárhoz:

1 levélhez:

Elkészítés menete:

1. Készítsük el a nagyobb virágot. * Vágjunk le a sárga szálból a porzóknak 6 x 10 cm-es darabot. Az egyik végére kössünk csomót. Fogjuk össze őket és az aljánál tekerjük körbe a 0.3 mm-es dróttal. A szirmok készítése: húzzuk fel a drót közepére a kék szálat. Csavarjuk össze a drótvégeket. Alakítsuk ki a sziromformát (H mintaív). Vegyük fel a kék szálat és kössük meg a szirmot szövő csomóval, így készítsük el a hat szirmot. Fogjuk a kezünkbe a szirmokat, tegyük középre a porzókat. Igazítsuk meg a szirmokat, majd kössük össze a lelógó szálakat és drótvégeket 0.5 mm-es dróttal jó erősen. * Elkészült a virág.

2. Szár elkészítése: tűzzük az összekötözött drótok és szálak közé az 1 mm-es drótot. Két barna szálból kössünk egyszerű csomót. A csomó közepébe tegyük az elkészült virág drótjait. Húzzuk meg a szálakat. Kössünk kerek csomót a szárnak 7 cm hosszan. Közben a lelógó szálvégeket fokozatosan vágjuk le.

3. Levél elkészítése: * húzzuk fel a zöld szálat a drót közepére. Csavarjuk meg a drótvégeket. Alakítsuk ki a levélformát (H mintaív) Vegyük fel a zöld szálat és kössük meg a levelet szövő csomóval. Az utolsó három csomó takács csomó legyen. Fogjuk a levelet és tegyük a szárhoz. Kössünk tovább kerek csomóval és az egyik hurokba kössük bele a levelet. A drótok és a szálvégek a csomó közepében legyenek. Kössünk tovább 7 cm hosszan kerek csomókat a száron.

4. Másik ág elkészítése: elsőnek a kisebb virágot készítjük el az 1 pontban leírtak alapján, csak a kisebb szirommal dolgozzunk. Ha elkészült a virág, a 2 pont szerint készítsük el a szárát. Itt is 7 cm hosszan kössük a kerek csomót a szárnak. Készítsünk el egy levelet a 3 pont szerint. Kössük a szárhoz. Majd 4 cm hosszan kössünk kerek csomókat.

5. Fogjuk össze a két ágat. A drótokat csavarjuk össze. A hosszabb barna szálakkal dolgozzunk tovább. Kössünk 7 cm hosszan kerek csomókat a szár végéig. A többi barna szálakat tegyük a kerek csomó közepébe. A végén dolgozzuk el a lelógó szálakat és drótvégeket. Igazítsuk formára a virágokat. A szirmok végeit kicsit hajtsuk felfelé. A szirmot pedig előre.



Hibiszkusz
(I mintaív)

Az általam készített virág hossza: 25 cm

Az elkészítéshez szükséges anyagok:

A virághoz:

Bibéhez:

Szárhoz:

Elkészítés menete:

1. Elsőnek a bibét készítjük el. Vágjunk 5 x 15 cm-es drótokat. A közepére fűzzünk fel egy szem gyöngyöt. Szorosan tekerjük fel a drótot a gyöngytől a végéig. Ezt ismételjük meg még négyszer. Fogjunk két ilyen drótos gyöngyöt, majd ezeket is csavarjuk össze úgy, hogy a gyöngytől 1 cm-re kezdjük a csavarást. Majd a többi 3 drótszálat is így csavarjuk fel jó szorosan egymásra. A gyöngyöket egy kicsit toljuk szét.

2. Két piros szálból (2 x 80 cm) kössünk egyszerű csomóval egy csomót. A csomó közepébe helyezzük az elkészített gyöngyös drótot. A drót álljon ki a csomóból 2 cm-re (a csavarástól). A drót végei itt is a csomónk közepében kell, hogy legyenek.

3. A 0.3 mm-es 1 méter hosszú drótra fűzzünk fel egy szem gyöngyöt. Csavarjuk fel a gyöngyöt 1 cm-re. A drót egyik vége legyen 5 cm, a másik a hosszabb vége. A hosszabb végére csavarunk fel még három gyöngyöt, 1 cm-es szárral, így lesz 4 gyöngyünk. Igazítsuk X formára őket. Most tegyük a csomónk közepébe. Kössünk kerek csomót, minden egyes hurokba egy gyöngyszem kerüljön. A hosszú drótszál (a többi dróttal együtt) a csomó közepében legyen.

4. Most ismét csavarjunk fel egy-egy szem gyöngyöt, 1 cm-es szárral. Igazítsuk X alakba. Kössünk kerek csomót. A csomó hurkaiba legyenek a gyöngyszemek. Ezt 4 cm hosszan kössük. A maradék drót végig maradhat a bibe közepében. Innen már csak sima kerek csomót kötünk 8 cm hosszan. Elkészült a bibénk.

5. Most készítsük el a szirmokat. A szálat húzzuk fel a drót közepére. A drót végeit csavarjuk össze. Alakítsuk ki a szirom formáját (I mintaív). Vegyük fel a szálat. Kössük meg a szirmokat szövő csomóval. Az utolsó 3 csomó legyen takács csomó (szép sima), így készítsük el mind az öt szirmot. Fogjuk a kezünkbe a szirmokat, tegyük a közepébe az elkészült bibét. Rendezzük meg egy kicsit a szirmokat és tekerjük körbe őket 0.3 mm-es dróttal, hogy ne essenek szét.

6. Az 1 mm vastag drótot tűzzük az összekötött sziromdrótok közé. Ez lesz a szára a virágnak. A zöld szálakból kössünk egyszerű csomót (a csomó közepébe húzzuk be a drótot a szirmokkal). Kössünk kerek csomókat a drótok köré. A piros lelógó szálakat közben fokozatosan vághatjuk le, így keskenyedik majd a szár lefelé. A szár legyen legalább 15 cm hosszú. A szál végeit dolgozzuk el, vágjuk le a még kilógó drótrészeket is.

 

Krókusz
(J mintaív)

Az általam készített virág hossza: 20 cm

Az elkészítéshez szükséges anyagok:

Virághoz:

Szárhoz:

1 levélhez:

Elkészítés menete:

1. Porzó elkészítése: vágjuk le a sárga szálakat a megadott méret szerint. Az egyik végére kössünk csomót, a másik végét kössük össze 0.3 mm-es dróttal.

Szirmok elkészítése: húzzuk fel a lila szálat a drót közepére. Csavarjuk össze a drótvégeket. Alakítsuk ki a sziromformát (J mintaív). Vegyük fel a szálat és kössük meg a szirmot szövő csomóval, 6 darabot készítsünk.

2. Fogjuk a kezünkbe a porzót. Tegyünk köréje 3 szirmot. Ezeket a lelógó drótvégeknél tekerjük körbe jó szorosan 0.3 mm-es dróttal. Most tegyük a másik három szirmot az előzők köré úgy, hogy ezek a már felkötött szirmok közé essenek. Most ezeket is kössük össze alul a lelógó drótvégeknél. A szirmokat kissé hajtsuk kifelé.

3. Tűzzük be a szár drótját az összekötözött drótvégek közé. Kössünk a zöld szálakból egyszerű csomót. Tegyük a csomó közepébe a drótos szárat. Húzzuk meg a szálakat. Kössünk kerek csomókat a száron 10 cm hosszan. A szirom lelógó lila szálait fokozatosan vágjuk le. Így szép lesz a szár.

4. Levél elkészítése: húzzuk fel a zöld szálat a drót közepére. Csavarjuk össze a drótvégeket. Alakítsuk ki a levélformát (J mintaív). Vegyük fel a szálat és kössük meg a levelet szövő
csomóval. Az utolsó három csomó takács csomó legyen.

5. Fogjuk a levelet és tegyük a szárhoz. Kössünk tovább kerek csomóval úgy, hogy az egyik hurokba legyen belekötve a levél. A lelógó drótvégek és szálak a csomó közepébe legyenek. Kössünk tovább a száron 5 cm hosszan. Dolgozzuk el a szálakat. Vágjuk le a felesleges drótvégeket.

 




Hátra Kezdőlap Előre