NÉMET NYELVŰ FOLYÓIRAT-IRODALMUNK KEZDETEI

Az időszaki sajtó megindulását és kifejlődését nálunk is a felvilágosodás eredményezte. Láttuk azonban, hogy társadalmi és történeti okok miatt, a felvilágosodás eszméi közül még a század utolsó évtizedeiben is inkább csak azok jutottak el hozzánk, amelyek az európai felvilágosodás kezdeti fokát jellemezték; ezek is jórészt bécsi közvetítéssel, a teréziánus és jozefinista korszakban.

Tapasztaltuk, hogy ezek a hullámok, a politikai újságírás területén csak arra voltak elegendők, hogy létrehozzák a hírlapirodalmat, de ez puszta létével is már fejlődést jelentett, hiszen az eseményekről való információkat szélesebb körökhöz juttatta el. Láttuk, hogy ezentúl hírlapjaink egy része az irodalmi és a tudományos élet híreiről is igyekezett beszámolni, és még könyvrecenziókat is közölt időnként. Az újságok hírközlő stílusa azonban ennél több szolgálatot nem tehetett a felvilágosult eszmék terjesztése érdekében, még a jozefinista határokon belül sem. E feladatra a folyóiratoknak kellett vállalkozniok.

A Nova Posoniensia esetében tapasztaltuk, hogy Bél Mátyás a pietista-racionalista elvekből folyó tanító-felvilágosító feladatot össze igyekezett kapcsolni az újság hírközlő hivatásával: lapja részben a hírlap, részben pedig a folyóirat szerepét töltötte be. Német nyelvű lapjaink esetében a legtöbbször élesen szétválik e két műfaj: az újságokban csak hírek, a folyóiratokban pedig cikkek, elmélkedések, értekezések találhatók. Tulajdonképpen ez volt az előrehaladottabb, a differenciáltabb fok, noha a század végén ismét azt tapasztalhatjuk, hogy a 18. század folyamán gazdagon kifejlődött folyóiratirodalom hatására az újságokba benyomul az értékelő, bíráló, kritizáló tartalom is.