Somma.hu - Kultúra
2007. május 4.

http://www.somma.hu/kultura/konyv/070504lazarervin/

Lázár Ervin virtuális könyvtár nyílt

Május 5-én lenne hetvenegy esztendős Lázár Ervin, a magyar mesepróza egyik legkiemelkedőbb alakja. A Kossuth-díjas író, aki a kaposvári Berzsenyi Társaság tagja is volt, múlt év december 22-én hunyt el. Ma az Országos Széchényi Könyvtárban mutatták be azt a virtuális kiállítást, amelyet halála után kezdtek szervezni.

Az ötlet a fővárosi Szent László Gimnázium tanáraitól ered. Azt határozták el, hogy 10-18 évesek számára pályázatot hirdetnek, amelyben azt kérték: egy-egy Lázár Ervin mese ihletése alapján készítsenek illusztrációkat. Több mint háromszázan jelentkeztek a felhívásra, még a határon túlról - Csíkszeredából és Kézdivásárhelyről - is érkeztek alkotások. Az OSZK Magyar Elektronikus Könyvtára pedig elkészítette azt a virtuális kiállítást, amely nemcsak az illusztrációkat tartalmazza, hanem az egyes meséket is.

A mai sajtótájékoztatót használták föl a rendezők arra, hogy átadják a diákoknak a helyezésekért járó díjakat.

Mindazoknak, akik nagy szeretettel emlékeznek Mikkamakkára, Ló Szerafinra és a többiekre, érdemes belelapozni ebbe a virtuális könyvtárba, amely mától színesben várja az olvasókat. (Az elmúlt hetekben fekete-fehérben láthattuk az oldalt). A rendezők külön köszönetet mondtak azoknak az alkotóknak, akik önzetlenül fölajánlották írásaikat a virtuális kiállítás számára. Köztük van dr. Komáromi Gabriella irodalomtörténész, a Kaposvári Egyetem Művészeti Karának tanára is, aki két Lázár Ervin esszével szerepel a visszaemlékezők között, többek között Csukás István társaságában.

Tekintse meg a Lázár Ervin virtuális könyvtárat: http://mek.oszk.hu/kiallitas/lazar/index.htm

Varga István