Hajózási Szabályzat

2. fejezet - A hajó jelei és mércéi, a hajó köbözése

2.01 cikk - A hajó azonosító jelei (a kishajó kivételével)

1. A hajónak - a kishajó kivételével - a hajótesten vagy szilárdan rögzített táblán, illetve lemezen a következő azonosító jeleket kell viselnie:

a) Név, szám-, illetve betűjel.

A hajó nevét (szám-, illetve betűjelét, a továbbiakban: a hajó neve) a hajó mindkét oldalán és hátulról is láthatóan kell feltüntetni. Ha mellévett alakzatban vagy tolt karavánban a géphajó nevét feltüntető feliratok közül egy vagy több takarva van, a nevet meg kell ismételni oly módon elhelyezett táblákon, hogy a név - a más hajók által takart irányokból is - látható legyen. A táblán fel kell tüntetni a hajó tulajdonosának nevét (vagy közismert rövidítését) is. Ha a hajónak nincs neve, a hajón fel kell tüntetni a sorszámát vagy a lajstromozási számát és a honi kikötő vagy a lajstromozás helye szerinti ország betűjelét vagy betűjeleit a Szabályzat 1. mellékletében foglaltak szerint.

b) Honi kikötő, illetve a lajstromozás helye.

A honi kikötő nevét, illetve a lajstromozás helyét és a honi kikötő vagy lajstromozás helye szerinti ország részére rendszeresített betűjelet vagy betűjeleket a hajó mindkét oldalán vagy a farán kell feltüntetni.

2. Fel kell tüntetni továbbá

a) az áruszállításra szolgáló hajó mindkét oldalán a hajótesten vagy szilárdan rögzített táblán a hajó tonnában kifejezett hordképességét,

b) a személyhajón jól látható helyen az engedélyezett utaslétszámot.

3. Az azonosító jeleket latin betűkkel, jól olvashatóan és letörölhetetlen módon kell feltüntetni. Letörölhetetlennek tekinthető az olajfestékkel készített felirat. A hajó nevét feltüntető felirat betűmagassága legalább 0,2 m, az egyéb feliratoké legalább 0,15 m; a betűk szélessége és vonalvastagsága magasságukkal arányos legyen. A betűket a sötét alapra világos színnel, a világos alapra sötét színnel kell felvinni.4.Az azonosító jelzések a nemzeti ABC írásjegyeivel megismételhetők.

5. Az 1-4. pontokban foglaltaktól eltérően a tengeri hajó megőrizheti saját azonosító jelzéseit.

6. A személyzettel rendelkező menetben levő hajó nappal, a hajó farrészén, köteles az állami lobogóját viselni.

2.02 cikk - A kishajó azonosító jelei

1. A kishajó hivatalos nyilvántartási jelét köteles viselni. Ha ilyen jel nincs előírva, a következő jellel kell ellátni:

a) név, szám-, illetve betűjel;

b) a hajótulajdonos neve és lakhelye.

2. Az 1. a) pontban megadott nyilvántartási és azonosító jeleket a hajó külső részén, jól olvasható, letörölhetetlen, legalább 0,1 m magasságú latin betűkkel kell feltüntetni. Letörölhetetlennek tekinthető az olajfestékkel készített felirat. Ha a hajónak nincs neve, szám-, illetve betűjele, a hajón fel kell tüntetni tulajdonosának nevét (vagy közismert rövidítését), és ezt szükség szerint a számjelnek kell követnie.

3. A hajó tulajdonosának nevét és lakhelyét jól látható helyen, a hajó belső vagy külső részén kell feltüntetni.

4. A hajó csónakjának belső vagy külső oldalán csak a hajó nevét kell feltüntetni, kiegészítve szükség szerint a tulajdonos azonosítására szolgáló egyéb adatokkal.

2.03 cikk - A hajó köbözése

Az áruszállításra szolgáló belvízi hajót (a kishajó kivételével) köbözni kell.

2.04 cikk - Merülési jelek

1. A hajót (a kishajó kivételével) el kell látni a legnagyobb merülés síkját feltüntető jelekkel. A belvízi hajó legnagyobb merülésének meghatározására vonatkozó eljárást és a merülési jelek elhelyezésének feltételeit a Szabályzat 2. melléklete tartalmazza. Tengeri hajónál a merülési jeleket a nyári édesvízi merülésvonal helyettesíti.

2. A hajót, amelynek merülése elérheti az 1 m-t, merülési mércékkel kell ellátni. A belvízi hajó merülési mércéinek elhelyezési feltételeit a Szabályzat 2. melléklete tartalmazza.

2.05 cikk - A horgony azonosító jelei

1. A hajó horgonyain letörölhetetlen azonosító jeleket kell alkalmazni. Ha a horgonyt a hajótulajdonos másik hajóján használja, az eredeti jelzések megtarthatók.

2. Az 1. pontban foglalt követelmény a tengeri hajó és a kishajó horgonyaira nem vonatkozik.

Forrás: Hajózási Felügyelet


Hajózási Szabályzat - Tippek vízitúrázóknak - Umann Kornél