torkoscsütörtök | TARTALOM | tornác, folyósó, gádor, ambítus, hambitus, ambis, hambit, gang |
a keresztes virágúak családjába tartozó, csípős gyökeréért termesztett évelő, konyhakerti növény. DK-Európában és a vele határos ázsiai területeken őshonos. Egyik legrégebben ismert és használt fűszernövényünk. A honfoglaló magyarok már ismerték és használták a tormát. Debrecen környékén termesztése már a 17. sz.-ban is jelentős volt. Házi szükségletre az ország minden részében termelik, a kert, az udvar sarkában vagy árokpartokon. Ezen a szinten a termesztése gondozást alig igényel, gyökere az év minden szakában felhasználható. Étkezésen túlmenően ember- és állatgyógyászatban hasznosítják. Nagybani termelése a 19. sz. utolsó évtizedeiben indult meg. Termesztő körzetei: 1. Makó és környéke, 2. Debrecen környéke, különösen Nagyléta, Újléta, Bagamér, Álmosd, Kókad és Vértes, 3. Győr és környéke, 4. Vác és környéke. Művelése leginkább fekete, homokos kissé kötött talajon folyik. Földjét 5060 cm mélyen megforgatják, mint a szőlővesszők dugványozásához. A dugványokat a bakhátak oldalába 3040 cm mélyre, ültetőfa segítségével duggatják. Kapálásnál nemcsak földjét lazítják és a gyomoktól tisztítják, de levágják az oldalgyökereit is, hogy a torma vastag, egyenes és sima gyökerű legyen. Termesztése munkaigényes, ezért a múltban nagybani termelésével elsősorban nagycsaládú törpebirtokosok és agrárproletárok foglalkoztak, főleg erdőirtásokon, öntéstalajokon bérelt földeken vagy részesművelésben. A debreceni és a makói tormatermelés a két háború között mezőgazdasági exporttermelésünk jelentős ágává vált. Ma a hagyományos termelési körzetekben nagyobb területen, gépi technikával, nagyüzemi keretek között termelnek tormát. Irod. Erdei Ferenc: A makói parasztság társadalomrajza (Makó, 1937); Somos András: Zöldségtermesztés (Bp., 1961).