tőcik | TARTALOM | tökcitura |
1. (lat. Cucurbita pepo var. oblonga) zöldségnövény. Ismertebb elnevezései még: úritök, főzőtök, étkezési tök, spárgatök. A tök mo.-i termesztése máig kis területen, elsősorban veteményes kertekben folyik. Gyors fejlődése miatt gyakran elő- vagy utóveteményként vetik. Legjelentősebb termőhelye a D-hevesi zöldségtermesztő táj, Csány környéke. Nagyobb mennyiségben termesztik még a DunaTisza közén és nagyobb városaink zöldövezetében. Öshazája Közép-Amerika. Termesztésbe vételének kezdetéről, európai elterjedéséről, valamint mo.-i megjelenéséről keveset tudunk. A 16. sz.-ban került Európába és valószínűleg hazánkban viszonylag korán megkezdődött a termesztése. Jelentős azonban nem lehetett, mert csak az utóbbi évtizedek városi táplálkozásában kapott nagyobb szerepet. Lippai János Posoni kert c. művében (1664) ismertette magyar nyelven először termesztését és leírta több fajtáját. Irod. Pável Ágoston: Töktermelés Szalafőn (Ethn., 1949). 2. → lopó