Madelaine Lipatti példája is bizonyítja, hogy a művészet történetében gyakori jelenség, ha a tehetséges feleség férje karrierének érdekében lemond a személyes sikerekről, s csupán visszahúzódva, a háttérből egyengeti kedvesének művészi pályafutását. Kodály Zoltán első feleségéről, a nála húsz esztendővel idősebb Emma asszonyról mondják, hogy eredetibb és tehetségesebb zeneszerző volt, mint férje. Mindent, de mindent ő ellenőrzött, mielőtt Kodály a kiadóhoz küldte a műveket. Ez olyannyira gyakorlattá vált életükben, hogy - amint azt, ha jól emlékszem, Bónis Ferenc leírta – feleségének halála reggelén Kodály könnyes szemmel megfogalmazta a gyászjelentést, majd a papírlappal a kezében elindult a belső szoba felé. Hirtelen megállt, zokogni kezdett, s így szólt: „Ezt is meg akartam mutatni néki.” Emma asszony teljes háttérbe húzódását talán az magyarázza leginkább, amit egy ízben Szőnyi Erzsébetnek mondott: „Tudod, Erzsikém, én nem nagy zeneszerző, csupán Kodály Zoltánné akartam lenni.”

Kodály határozott egyéniség, nagy jellem volt, noha erőteljes egyénisége akaratlanul is háttérbe szorította a magyar zeneszerzők legjobbjait: Lajtha Lászlót, Lisznyai Szabó Gábort, Ádám Jenőt és Bárdos Lajost. (Különösképpen nem szívlelték egymást Sztravinszkijjal, kiváltképpen azután, hogy ez utóbbi egy ízben kijelentette: „Kodály 1905-ben talált az istállóban egy magyar népdalt, s azóta abból él!”) Emma asszonnyal rengeteget segítettek másokon: Kistétényi Melindának lakást, Joó Árpádnak Steinway zongorát vásároltak, és senki sem csalódott, aki hozzájuk fordult.

Mulatságos történet zajlott le az ötvenes évek elején, néhány esztendővel Emma asszony halála előtt, egy bemutatót követő díszvacsorán. Az asztalfőn a zeneszerző addigra már igencsak nagyothalló felesége ült, tőle jobbra Révai József, a rettegett kultuszminiszter, balra pedig Kodály. Emma asszony – mint minden nagyothalló ember – még akkor is kiabált, amikor azt képzelte, hogy suttog.

A vacsora elején odafordult Révaihoz, és megkérdezte:

– Maga kicsoda?

Révai kedvesen bemutatkozott:

– Révai József vagyok.

Emma asszony odafordult Kodályhoz, kezével eltakarta száját, és olyan finoman, hogy a csillárok beleremegtek, férje fülébe súgta:

– Zoltán! Ez itt a Révai!

Majd visszafordult Révaihoz:

– Az a lexikonos?

Révai szerényen válaszolt:

– Nem, én vagyok a miniszter.

Emma asszony megint odahajolt Kodályhoz, és a fülébe dörögte:

– Zoltán, ez itt nem a lexikonos Révai, hanem a miniszter!

Majd hirtelen összeráncolta a homlokát, és visszafordult Révaihoz:

– Akkor maga kommunista?

Révai sorsába beletörődve, megadóan válaszolt:

– Igen, asszonyom, kommunista vagyok.

Emma asszony még egyszer odafordult férjurához, s egy tízezer decibeles rockzenekari erősítő visszafogottságával a fülébe suttogta:

– Zoltán, ez itt egy kommunista! Vigyázz, hogy mit beszélsz!





Hátra Kezdőlap Előre