42. család: Kaszálómadár-félék (Phytotomidae)

Az eddig tárgyalt, kizárólag Amerikában élő rikácsolók hosszú sora ezzel a kicsi, csupán négy fajt számláló családdal végződik. Pintyre emlékeztető madarak. Csőrük rövid, erős, éppen olyan széles, mint magas, hegyénél kissé összenyomott, orma ívelt; a kávaélek a kampó előtt befelé hajlók, jól látható fogrovátkával s ugyancsak a kampó felé eső felében finom fűrészelőfogakkal; a tövén öblös, rövid alsó káva elől éppen így fogazott. Az erős, hosszúujjú, elől pajzsokkal fedett láb hosszú karmokkal van ellátva. Szárnyuk, melyen a harmadik és negyedik evező a leghosszabb, lekerekített, a fark rövid és kikerekített, végül a tollazat sűrű és puha.

A család egyetlen nemének, a kaszálómadárnak (Phytotoma Mol.), az előfordulása Dél-Amerika nyugati és déli részeire szorítkozik.

A rara (Phytotoma rara Mol.)

A chileiek ezt a madarat rara, vagy raita néven ismerik, ezen a néven írta azt le Molina is. A nevét a hangja után kapta ez a madárfaj. Egész hosszúsága 17, szélessége 29, szárnyának hosszúsága 9 cm, farkáé 6. Felül sötét olajzöld, minden toll feketés szárfolttal és széles sárgászöld szegéllyel díszített; alul sárgászöld, a tollgerinc mentén sötétebb sávokkal; homloka rozsdavörös, fejtollai sötétebb, fekete gerincsávokkal. Torka és hasa sárga, melle felső része és farktollai – alulról nézve –, a vége felé eső sötétszínű egyharmadának kivételével, rozsdavörösek; az evezők mindig igen sötét szürkék, majdnem feketék, világossal szegve, a fedőtollak vége által alkotott kettős fehér szalaggal. Farktollainak külső zászlója és vége sötét-, a belső zászlója rozsdavörös.

A rokon keskenycsőrű kaszálómadarat (Phytotoma angustirostris Orb. et Lafr.) Hofsten figyelte meg a boliviai St. Louisban.