1. alcsalád: Kurol-formák (Leptosomatinae)

Ebbe az alcsaládba a kurol nevű (Leptosomus Vieill.) egyetlenegy nemzetség tartozik, melynek össze-vissza két, Madagaszkáron élő faja van. Ezek mintegy összekötő kapcsot alkotnak a szalakóták és a kakukfélék között, amennyiben negyedik ujjuk félig-meddig vetélő, mint a banánevőké. A mellett a tollazatuk, a szalakótáktól eltérően, de némely kakukfélével megegyezően fémesen ragyog. Ezekre különben jellemző, hogy medencéjükön néhány nagy foltban porozó pehely van s hogy a hím meg a tojó között igen nagy a színbeli eltérés.

A kurol (Leptosomus discolor Herm.)

Régi neve Leptosomus afer. Feje eleje, nyaka, begye és melle felső része sötét kékesszürke; kissé bóbitás feje teteje fekete; háta, a legkisebb szárnyfedők és válltollak szép rézvörösen ragyogó fémzöldek; a nagy szárnyfedők inkább rézvörhenyesek; hasa és farka alja fehér. Fakófekete evezőtollai közül a harmadik, negyedik és ötödik a leghosszabb; az elsőrendű evezők külső zászlója zöld fémfényű, a belső zászló töve fehér; a másodrendűek külső zászlója ellenben már rézvörös színben ragyog. A feketés kormánytollak zöld fémfényűek, kevés rézvörös fémes színjátékkal.

A kurol mindenféleképpen különc madár, de tehetségesnek távolról se mondható. Folytonosan kiáltozó hangját hallatva annyira felfújja torkát, nyaka elejét, hogy az szinte lefityegő zacskóhoz hasonlít.