Remetegalamb (Pezophaps Strickl.)

Ez a nemzetség abban különbözött a drontetól, hogy a csőr a fejnél nem volt hosszabb, kampója kicsiny és inkább a struccra vagy kazuárra emlékeztetett. A homloktáj lapos volt és a szárnyak jobban voltak kifejlődve, mint a drontéknál, ha repülni nem is tudtak velük. A himek kézcsontján nagy, gombszerű dudorodás foglalt helyet, a nyak és csűd a drontékhoz viszonyítva hosszabb volt és az ivarok külsejükben is különböztek egymástól, a hímek sokkal nagyobbak voltak a nőstényeknél.

A remetegalamb (Pezophaps solitarius Gmel.)

A nemzetség egyetlen tagja, amely Ridriguez-szigetén élt és a XVIII. század végefelé halt ki.

Leguat 1691-ben meglehetős alapossággal írta le ezt a madarat, őt követjük az alábbiakban. Azért hívják remetének, – solitair-nak – mert ritkán található társaságban, jóllehet, gyakori, többnyire magános életet folytat. A hím szürke és barna, pulykaszerű lábakkal és csőrrel, mely utóbbi valamivel jobban lehajló. A farok egészen elcsökevényesedett, a hátsó testtáj meredeken lehajlik. Testtartása a pulykáénál egyenesebb, nyaka is hosszabb. Élénk szeme fekete, a fejetetején sem taréj, sem tollbóbita nincsen. Szárnyait repülésre használhatja, azok a kéz csontdudorodásával együtt viaskodások alkalmával játszanak szerepet; szárnyait csattogtatva, hívja ki ellenfelét. Ezt a csattogtatást gyenge, mintegy 20 lépésnyire hallható zaj kíséri. Olykor (valószínűleg a párzási időben) a remetegalamb 4–5 percen belül 25–30-szor fordul meg saját tengelye körül. A hím súlya a 45 fontot is eléri. Márciustól szeptemberig a madarak igen kövérek és különösen a fiatalok nagyon jóízűek. A nőstények igen szépek, vannak köztük barna- és izabellaszínűek. A csőrön egy sötétbarna harántsáv vonul. Tollazatukat rendben tartják, azt csőrükkel gyakran tisztogatják.

Ha a párok fészekrakáshoz készülődnek, előbb sík helyet keresnek, azután pálmalevelekből egy és fél láb magas halmot hordanak össze, amelyre a nőstény egyetlen tojását rakja. A tojás sokkal nagyobb a lúdtojásnál. A hím és nőstény fölváltva kotlanak, a fióka 7 (?) hét mulva bújik ki a tojásból, de csak hónapok mulva nyeri el önállóságát.