Pihéslábú galamb (Ptilopus Swain.)

Az apró galambok legkedvesebb képviselői a pihéslábú galamb (Ptilopus Swain.) nemzetségbe, valamint legközelebbi rokonaihoz tartoznak. Ezeknek az apróságoknak átlagos hossza mintegy 22 cm. Karcsú, eléggé vékony és rövid csőrük a tövén nem tágítható. Csűdjük nagyon rövid és sűrűn tollas, a lábujjak hosszúak. Sok faj első evezője a csúcshoz közel hirtelen keskenyedő. A kormánytollak száma 12, 14, 16. A tollazat uralkodó színe lágy üdezöld, de a fejbúbot, a mell- és toroktájat stb. gyakran világos bíborpiros, ibolyaszínű, tojássárga és fehér rajzok díszítik. A különböző színek eloszlásától eltekintve, a legtöbb alak egymáshoz nagyon hasonló. A pihéslábú galambok Malakkától Ausztráliáig és Polinéziáig elterjedtek.

A pihéslábú galamb (Ptilopus victor Gould.)

A Fidzsi-szigeteken honos. Ennek a fajnak az ivarai szín szerint könnyen megkülönböztethetők, ami ritka eset a galambok körében. A hím tollazata élénk narancspiros, feje világosabb, torka sötétebb zöldessárga; az evezők tompán barnássárgák, élénkebb sárga szegéllyel, száruk barna, belső zászlójuk világos sárgáspiros; az első evező hegye felé nem keskenyedő, a farok rövid, alig látszik ki a felső fedőtollak alól, a kormánytollak barnásnarancs színűek, a szélsők ezek közül tiszta narancsszínű külső oldal- és végszegéllyel a szem barnássárga, a csőr és láb zöldszínű.

A tojó és fiatal hím tollazata élénkzöld, csupán az evezők belső zászlóján és az alsó farkfedőkön találunk narancsszínű rajzot.