A házisertések kultúrfajtái

Midőn a XVIII. században az emberiség szaporodásával, a tudományok fejlődésével és a kultúra erősödésével a gazdálkodás is okosabb és hasznothajtóbb alapokra tért át, a műveltebb gazdák belátták, hogy az állattenyésztést is fejleszteniök kell, és nagyobb hasznot hajtó állatfajták tenyésztésére kell áttérniök, hogy a gazdálkodás jövedelmezőségét emeljék. Nagy lökést adott ennek az is, hogy a gabonatermelés növelésre való törekvés közben mind több erdő- és legelőterület került eke alá és ezzel az olcsó, extenzív állattenyésztés lehetőségei folyton szűkebb térre szorultak, tehát a drágább állattartási viszonyok (istállózás, intenzívebb etetés) mellett gyorsabban fejlődő, szaporább és értékesebb állatokat is kellett tartaniok, hogy azok a reájuk fordított többköltséget vissza is fizessék.

Minden műveltebb államban megindultak tehát a törekvések a régi primitív állatfajták nemesítés általi kitenyésztésére, és keresztezések által új állatfajták előállítására. Mint később látni fogjuk, ezek a törekvések a sertéseknél csodálatos szép eredményekre is vezettek.