Fekete réce (Oedemia Flemm.)

Sötétszínű, nagytestű bukórécék hat faja tartozik ide. Megkülönböztető jelük a jócskán hosszú, de széles, kivált öreg hímeknél tövén púposan felduzzadt csőr, alacsony, nagyon hosszúujjú láb, középhosszú szárny, ékalakú, 14 tollas farok és bársonyosan lágy tollazat, mely csak a fején vagy a szárnyon mutat világos részeket. A fekete récék nehézkesen járnak és repülnek, de mesterileg buknak. Hangjuk mély, rekedtes „kráh-kráh”; ezt néha rövidítve ismétlik. Maguknak élők, más madarakkal nem törődnek; fészkelőhelyükön is nagyon óvatosak és lehetőleg a vizek közepén tartózkodnak, hogy meglepetés ne érhesse őket.

Lágytestűekkel, kivált kagylókkal élnek, bár alkalmilag rovarokat, férgeket és talán apró halakat is elfognak és némelykor növényi anyagokat is elköltenek.

Mint valódi tundramadarak, csak kivételesen fészkelnek a hideg övön innen, mint pld. Norvégia déli még inkább északi tavain. Itt június közepén található a sűrűbe rejtett fészkük. Az Oe. nigra L. 8–10 tojása átlag 70 mm hosszú és 44 mm vastag, síma és fényes, rózsásan lehelt világos barnássárga színezettel.

A két európai faj belföldünkön csak ritkán és későn, november közepétől kezdve mutatkozik és korán vonul vissza. Ahol a Golf-áram a tengert nyitva tartja, ott egész télen seregesen látható a csöndes fjordokban és öblökben; fészkelés idején azonban a tundrák kisebb-nagyobb, de mindig nyitott édesvizein tanyázik.

E récék húsa nem a mi ízlésünk szerint való. A lappok, szamojédok és egyéb északi népek azonban kiváló csemegének tartják, miért is serényen vadásszák őket.

A feketeréce (Oedemia nigra L.)

Egyszínűen fényesfekete, szeme sötétbarna, csőre az orrlyuk körüli széles, narancsvörös nyeregfolt kivételével kékfekete, a lába feketésen olajzöld. A tojó és a fiatal a szürkésfehér fejoldal, áll és torok, a mell- és hasközép kivételével sötétbarna; a tojó csőre csak kevéssé duzzadt. Hossza 52, szélessége 92, szárnyhossza 25, farka 9 cm.

Észak-Skandináviától kezdve keletnek a Taimyr-félszigetig a legészakibb tájakon lakik. Vonulásán tengereink partján látható és bár nagyritkán, az Azorokon, Spanyolországban és Görögországban is előfordul.

A feketeréce Magyarország egyik legritkább madárvendége, amely csak igen nagy időközökben jelenik meg nálunk. Egy 1823 augusztus havában a Fertőn lőtt példány van a bécsi múzeumban, s ugyanoda került a holicsi récefogó varsában ismeretlen időben fogott példány. A Fertőn 1857-ben Jukovits észlelte s 1887 április 24-én lövetett egy példány Fonyód mellett a Balatonon, amely a Nemzeti Múzeumba került. Szegeden is lövetett 1889 november havában. Azóta több nem lövetett, ellenben Schenk H. 1908 november 11-én észlelt egy példányt a bácsmegyei Óverbászon.

A füstös réce (Oedemia fusca L.)

Szintén szénfekete, de szeme alatti foltja és szárnytükre fehér, csőre élénk sárgavörös, peremén és tövén fekete, lába halvány húsvörös, izületein feketén szalagos, szeme gyöngyfehér. A tojó sötétbarna, fülmögötti foltja és tükre fehér, kantárja sárgás, melle közepe szürkefehér; szeme barna, csőre fekete, lába zöldsárga. Hossza 55, kiterjesztett szárnymérete 100, szárnyhossza 30, farka 9 cm.

A füstös réce Magyarországon elég ritka átvonuló és téli vendég, amely október–november hónapokban érkezik, kisebb részében itt is telel s márciusban–áprilisban vonul vissza északi hazájába. Előfordul az egész ország területén Erdélyben, Árvában, de a legtöbbet mégis az Alföldön és a Dunántúlon észlelték. Körülbelül 40 előfordulása ismeretes. Az utóbbi időben mintha valamelyest gyakrabban látogatna el hozzánk, így 1927-ben két példányt lőttek, 1928-ban kettőt, 1929 január havában is egyet. 1928/29 telén Pesten észlelték s ugyancsak itt megjelent 1929 november 1-én is.

A pápaszemes réce (Oedemia perspicillata L.)

Ez az északamerikai és Európába csak ritkán elvetődő faj a nagy négyszögletes homlok- és háromszögletes fehér tarkófolt kivételével fényesfekete; szeme ezüstfehér; az orrnyilásig felfúvott, púpos csőr narancsbíborvörös, hegye felé narancssárga, oldalt a tövénél kerekded fekete folttal díszítve; a láb sötét karminpiros. A tojó túlnyomórészt fakóbarna, arctáján és melle közepén szürkés; homlokfoltja nincs, csak tarkófoltja; szeme szürkebarna, csőre kékesfekete, lába vörösesszürke. Hossza 52, kiterjesztett szárnymérete 92, szárnyhossza 25, farka 9 cm.