1. Fedélteknősök (Kachuga Gray)

Az indiai fedélteknős (Kachuga tectum Gray)

Az édesvízi teknősök élén az indiai fajok egész sora áll, amelyek legalább részben növényevők és amelyek közül néhányan a legszebb és legtarkább mustrázatú teknősök közé tartoznak. Ilyen legelsősorban az indiai fedélteknős (Kachuga tectum Gray), melynek hosszúsága kb. 20 cm, a Ganges- és Indus-melléki országokban és Kochinkínában honos, de kövületeit megtalálták már India pliocénkori Siwalik-lerakodásaiban is.

A magas, fedélalakú hátpáncél, mint valamennyi Kachuga-fajé, azáltal tűnik ki, hogy a negyedik gerincpajzs nagyon hosszú. A taraj a harmadik gerincpajzson hegyes, csaknem tüskealakú kiemelkedésben végződik. A hátpáncél olajbarna, a púpok szép narancsvörösek, szegélye sárgás; a haspáncél narancssárga vagy enyhe rózsaszínű, többnyire nagy fekete, kerek foltokkal, avagy fekete, s az egyes pajzsok elülső és hátsó szegélyei sárgák. Fejének felsőrésze sötétbarna, az állkapcsok és a fej hátulsó fele narancsvörös, a nyaka sötét alapon számos sárga hosszanti csíkkal mustrázott. A lábak olajbarnák, sárga foltokkal.

Ez a csinos faj, amely a tiszta vizeket kedveli, s csaknem kizárólag vízi növényekkel táplálkozik, nagyon kényes és sok meleget kíván. A mély vizekben lakó indiai folyami teknősök közé tartozik, melyeknek testében a haspáncél csontos oldalnyúlványai fel a gerincoszlopig mindkét oldalon csontos kamrát alkotnak a tüdő számára, amely a magasan fejlett bukóképességgel összhangban nagyon erősen fejlett.