4. Tüskésteknősök (Heosemys Stejn.)

Nagyon feltűnő állatok. A Testudinidae-család eddig tárgyalt édesvízi teknőseitől abban különböznek, hogy hatszögű, csontos, hátközépi lemezeik, melyek a hátpáncél középvonalában fekszenek, rövid végükkel hátrafelé fordulnak (és nem előrefelé, mint az előbbi fajoknál). Hát- és hasteknőjük szilárdan összenőtt. Koponyájukban hiányzik a csontos halántékív; a fej felső részét osztatlan bőr takarja. Kéz- és lábujjaik között rövid úszóhártya van. Farkuk nagyon rövid, még fiatal korukban is.

A tüskésteknős (Heosemys spinosa Gray)

A tüskésteknős páncéljának hosszúsága mintegy 20 cm-t ér el. Könnyen megismerhető arról, hogy a tompa, a középvonalban futó hosszanti éllel ellátott hátpáncél elülső, valamint hátulsó szegélypajzsai egy hosszú, hegyesen háromszögű nyujtványban végződnek s ennek következtében az egész teknőszegély durván fogazottnak tűnik föl. Fiatal korában is apró tüskék ülnek a bordapajzsokon. A fiatal állatok háti éle még a gerincpajzsoknak megfelelő, egyedülálló dudorokból áll és a hátteknő szegélyfogai erősebben fejlettek, mint a felnőtt állatokéi. A teknők színe gesztenye- vagy vörösesbarna, a háti él világosabb, a haspáncél sárga és fekete sugárvonalakkal díszített. Tarkóján, a fültájékhoz közel, gyakran egy sárga vagy karminvörös folt látható. Szemei fénylően világossárgák. A teknők alakjához képest a fokozatos növekedéssel tetemesen megváltozik a mustrázat is.

Ennek a szép és jellegzetes teknősnek az életmódjáról nagyon ellentétes adatok vannak. Így Flower S. S. említi, hogy az ő meglehetősen jól kifejlődött példányai, melyeket ananásszal és szőlővel táplált, vízben élő állatoknak bizonyultak. Boulenger csak annyit állít, hogy a Patani-államokban gyakran az elárasztott rizsföldeken találta, Reichelt pedig csak a nagy, kifejlett példányokat látta a vízben, a fiatalokat ellenben az erdőben találta. Mindezekből és egyéb adatokból Müller L. azt következteti, hogy ez a faj csak fiatal korában él a szárazföldön, ám mocsaras erdőkben, de a felnőttek a vízben élnek. Burmában, Sziámban, a Maláji-félszigeten, Szumátrán, Borneón és Banka-szigeten hegylakó.