HARMADIK ALREND: Gyökérfejű rákok (Rhizocephala)

A gyökérfejű rákok az élősködő életmód következtében egészen rendkívüli módon átalakultak. Táplálószerveiknek felnőtt korukban csak a nyoma van meg és a fiatal korában valódi ráknak bizonyuló állat, mire felnő, esetlen, zacskószerű alakot ölt, miután a gazdáján megtelepedett. Annyira átalakult, hogy nagyon sokáig valami szívóféregnek tartották.

Gyökérfejű rák (

Gyökérfejű rák (Sacculina carcini Thomps.).

Az átalakulás menetét, valamint annak egész természetét Delage Y. tanulmányozta és ismertette meg egyik legközönségesebb gyökérfejű rák, a Sacculina carcini Thomps. vizsgálata alapján. Ez az állat a tarisznyarák farkának a hasoldalán telepszik meg, azon a ponton, ahol az első és második gyűrű érintkezik egymással s olyan, mint valami zacskó. Gyakori a nagy tarisznyarákon (Carcinus maenas), de előfordul más, Portunus, Xantho, Galathea, Hyas és valószínűleg Platycarcinus-fajokon is. Az Északi-tenger partjain helyenként annyira közönséges, hogy a tarisznyarákok kétharmada, sőt négyötöde fertőzve lehet általa.

Fiatal lárvái, a nauptilusok, augusztusban jelennek meg, 4–5 nap leforgása alatt elérik a cypris-stádiumot s ekkor fiatal, 4–12 mm hosszú és 3–4 hónapos tarisznyarákokon telepszenek meg. Akkor ismét megváltoztatják az alakjukat, tojásdadok lesznek és a tarisznyarák belsejébe, a gyűrűk határán levő puha bőrön keresztül nyujtványt bocsátanak. Az elágazó, gyökér- vagy üres csőszerű nyujtvány, mint valami gombafonalból álló szövedék körülfonja a rák szerveit, kivéve – Jourdain szerint – a szívet, a kopoltyúkat és az idegrendszert, mint a gazda életbenmaradása szempontjából feltétlenül nélkülözhetetlen szerveket. Az élősködő fejlettségének ezt a stádiumát szeptemberben és októberben éri el. A második életév áprilisa és júliusa között, mikor tehát 20–22 hónapos, érnek meg az ivarszervek, akkor azután az állat testének nagyobb része ismét a gazda testének külsején helyezkedik el, de a tápláló, csőszerű gyökerek természetesen annak belsejében maradnak. Ez utóbbi akkor valamivel több három évesnél s mintegy 3–4.5 cm széles. A most már 2 éves élősködő megkezdi petéinek a vízbe való lerakását és ezt a munkát folytatja mindaddig, amíg 3 éves és 2–3 hónapos nem lesz, amikor a tél kezdetével végelgyengülésben elpusztul és a gazdaállatról lehull. Egy-egy tarisznyarákon rendesen csak egy Sacculina telepszik meg, de eléggé gyakran 2, ritkán 3 vagy 4. Ami mármost az élősdinek a gazdájára gyakorolt hatását illeti, régebben azt hitték, hogy annak táplálónedvei elszívásával fájdalmat okoz. Ez azonban – Delage szerint – nincsen így. Kezdetben egyáltalán nem izgatja azt, s befolyása csak akkor válik érezhetővé, amikor ismét a gazda külsejére került. Akkor a rák állandó táplálékhiányban szenved, nem növekszik tovább, nem vedlik és nem tud szaporodni. Tápnedveinek legnagyobb részét a parazita szívja el s ami megmarad, csak éppen arra elég, hogy el ne pusztuljon, arra már nem marad semmi sem, amiből újabb testrészeket tudna felépíteni, avagy a szaporodásra fordítani.

Egy másik, főképpen remeterákokon élősködő nemzetség a Peltogaster paguri Rathke; ez az állat megnyúlt zacskóalakú, gyökerei szivacsszerű, a gazda testébe benyúló és annak nedveit kiszívó szövedékké folynak össze.

, alatta a

Peltogaster, alatta a Parthenopea naupliusa.