4. Meztelen turkálók (Heterocephalus Rüpp.)

A képzelhető legkülönösebb apró emlősök. Legföltünőbb sajátságuk a kopaszság. Körülbelül egér nagyságú állatok, de apró szemeik és csupasz testük révén könnyen valamely nagyobb állatfaj fiókáinak tarthatnók. A közepes nagyságú fejen föltűnnek a kiálló metszőfogak; fülkagylóik nincsenek. Farkuk és végtagjaik közepes nagyságúak. Szemeiknek úgyszólván semmi hasznukat sem vehetik. Ujjaikon oldalt álló, ritkás szőrözet látható. Egyébként csak itt-ott van rajtuk egy-egy szőrszál. A csupaszság ellenére is jól megfigyelhető, hogy a kültakaró a szájba is behúzódik, mégpedig a metszőfogak mögött, úgyhogy ezek mintegy kimaradnak. Az ajkakon és a szájzugokban egyes bajuszszálak láthatók; sőt az arc mindkét felén lévő egy-egy szemölcsből is kinő 4–5 ilyen sörte.

Szemeik ugyan világosan látható nyílások, csakhogy a vastag, húsos szemhéjak eltakarják a félmilliméter átmérőjű, apró szemgolyót. Füleik egyszerű likak. Tüzetesebb megtekintéskor kitűnik, hogy jóllehet a fej s a test csupasznak látszanak, tulajdonképpen mégis szőröltek; igaz, hogy csak nagyon ritkás és finom szőr van rajtuk, s ez is a sárgásszínű bőr színével megegyező, úgyhogy alig vehető észre. A farkon is ugyanolyan sörték láthatók, mint a száj körül, csakhogy ritkásabban állanak.

A meztelen turkáló (Heterocephalus glaber Rüpp.)

A faj jellemzése csaknem teljesen benne van a nemzetség leírásában. Kiegészítésül legföljebb azt kell még elmondanunk, hogy végtagjai, – tekintve, hogy kizárólag turkáló életmódot folytató állatról van szó, – egészen sajátosan kialakultak. Kézujjaik a tenyérhez képest igen hosszúak, hosszabbak, mint a földtúrókéi; tenyerük hátsó részén két, szokatlanul nagy duzzanat látható. A tenyér többi része egészen puha. Lábai hasonló alkotásúak, lábujjaik azonban még hosszabbak. Lábaikon azonban azok a szőrcsíkok a legérdekesebbek, amelyek a vízicickányéira emlékeztetnek. Ezek a szőrök azonban hosszabbak, ritkásabbak és sokkal finomabbak. Ennek a szőrzetnek, amelynek révén a talp szélessége, a súly gyarapodása nélkül fokozódott, rendkívüli fontosságát könnyen beláthatjuk, ha meggondoljuk, hogy ez az állat egész életében laza homokban való turkálásra van utalva.