2. Afrikai v. farkos repülőkutyák (Roussettus Gray)

Az afrikai vagy farkos repülőkutyák nemzetségét a tulajdonképpeni repülőkutyákkal szemben rövid farkuk, vitorlába burkolt hüvelykujjuk, s a mellen elhelyezett emlőik jellemzik. Fogazatuk és egyéb bélyegeik tekintetében a többi repülőkutyákkal megegyezők.

Ez a nemzetség legfőként Afrikában van elterjedve.

A tömpeorrú repülőkutya (Roussettus stramineus E. Geoffr.)

Teste 22–25 cm hosszú; szárnyaival körülbelül 1 métert fog be. „Vaskos feje – mondja Heuglin – a buldog kutyáéhoz hasonlóan ráncolt ajkaival és nagy szemeivel nagyon emlékeztet a kutyára. Merev szőrű bundája nyaka elején csillogó narancssárga, fölül sárgás vagy szürkésfehér, alul koromfekete”. Hazája a Fehér- és Kék-Nílus mente, s napközben kizárólag csak a deleb-pálmán tanyázik.

A nílusi repülő kutya (Roussettus aegyptiacus E. Geoffr.)

Ugyanebbe a nemzetségbe tartozik a nílusi repülőkutya, amelyet Brehm a szabadban is megfigyelt. Egyiptomban és Nubiában a nagyobb szikomora erdők közelében mindenütt előfordul, sőt a Nílus deltája körül sem ritka.

Teste körülbelül 16 cm hosszú; szárnyaival 90–95 cm-t fog be. Bundája lágy és rövid szőrű; fölül világos szürkésbarna, alul élénkebb, törzse két oldalán és karjain halványsárgás.

Az örvös repülőkutya (Roussettus collaris Ill.)

A nemzetségnek egy harmadik faja az örvös repülőkutya. A DélAfrikában honos kicsiny állat bundája szögsárga színű, s a hímet szép aranysárga nyakörv tünteti ki. Fogságban sokkal tovább él, mint a repülőróka.

Az örvös repülőkutyáról Layard azt állítja, hogy gyümölcs híján a rovarokat is fölfalja, s ezeket röptében kapja ki a fák virágainak kelyheiből.