2. Ausztráliai erszényes cickányok (Sminthopsis Thos.)

Az ausztráliai és tazmániai erszényes cickányokat, ezeket a kis termetű, széles, kerek és nagyfülű erszényeseket, melyeknek rövid szőreik vannak, s farkuk néha megvastagodott, Thomas a koponyában és a fogazatban megnyilvánuló bizonyos különbségek alapján a Smintopsis nemzetségben foglalja össze. Ausztráliai hazájukban valósággal a cickányokat helyettesítik s éppen azért is őket leghelyesebben ausztráliai erszényes cickányoknak nevezhetjük.

A fehérlábú erszényes cickány (Sminthopsis albipes Waterh.)

Bundája rendkívül lágy, alapján palaszürke, de a hátszőrei világos sárgák, fekete végződéssel, hasa pedig fehéres. Szeme körül fekete gyűrűt visel, nagy fülei igen finoman és halványan szőrösek, farka, rövid szőrei alul piszkos fehérek, felül részben feketék, részben sárgásfehérek. Fehér lábai ott, ahol csupaszok, bibircsesek.

A Xanthorrhea-k, a mammutfüvek között elterülő holt mocsarak alkotják hazáját. Határozott fészket nem épít, hanem csak kevés száraz háncsot, növényi rostot kaparint össze magának. Többnyire magányosa él, s gyomrában szintén rovarmaradványokat találtak.