2. Törpe repülő erszényesek (Acrobates Desm.)

A törpe erszényes egér (Acrobates pygmaeus Shaw)

Törpe erszényes egér (

Törpe erszényes egér (Acrobates pygmaeus Shaw).

Az Acrobates-nemzetségnek, mely, mint már említettük, repülőhártyát, bőrredőt visel, két jelenleg élő alakját kell megkülönböztetni: az ausztráliai s Gould által ismert A. pygmaeus Shaw-t, és a Rothschild Walter által 1892-ben leírt A. pulchellus-t, amely Holland-Új-Guinea egyik kis szigetén él. Rotschild joggal mondja érdekes jelenségnek azt, hogy ennek a nemzetségnek, amelynek eddig egyetlenegy faja volt Ausztráliában ismeretes, egy másik faját is sikerült kimutatni, mégpedig Új-Guineából, s ezzel egy ennyire magasan specializálódott erszényes emlősnek ily széles elterjedését nyomon követni. Ennek az állatnak életéről azonban semmit sem mond.

Az ausztráliai törpe erszényes egér Thomas szerint mindössze 14 1/2 cm, tehát termetre nézve bizonyára a legkisebb erszényes. Az ausztráliai faj felül szürkés, fakóbarna, alul fehéres, mégpedig a repülőhártya határáig és a fark tövéig. Sötét ékalakú foltjával tűnik ki, mely a szem belső szögletéből a száj szögletéig vonul, de két elmosódott csíkot alkot az arc és a fül irányában. Finom orra és lábai fehéres szőrökkel borítottak, s ezek alatt kilátszik a pirosas színű bőr.

Gould nagyszerű és színekben gazdag leírását adja az ausztráliai fajnak: „Ez a csinos külsejű állat, a gyarmatosok oposszumegere, Új-Dél-Walesban mindenütt közönséges, de tekintettel arra, hogy éjjeli életet él, hogy annyira kicsi és hogy a nagyobb gumifák odvas ágaiban üti fel tanyáját, a mindennapi utazónak ritkán tűnik fel.

Tápláléka az örökké virágzó Eucalyptus-ok cukros nedvéből áll, de ha ez nem áll rendelkezésére, akkor azt megcukrozott kenyér és tej is kárpótolja. Éjnek idején nagy ügyességgel ugrál az ágak között. Nemcsak az ágak tetején és alatt szaladgál, s köröskörül, hanem a repülőhártyával, mely az elülső és hátsó lába között feszül ki, a legnagyobb könnyedséggel ugrik egyik virágról a másikra.”