3. ÖTLETES NEVEK – FIGURÁK NÉLKÜL

A Jókai által teremtett híres alakok, Kakas Márton, Tallérossy Zebulon, a Politikus Csizmadia, Lügewakker, Magyar Miska és Német Miska 1878 végéig még néhánnyal gyarapodtak. 1875-ben megjelent a szélsőbal parodizálására Kortes Gazsi, a következőévekben pedig a Borsszem Jankóbeli Titán Laci rokontípusa, „Locsifecsi Rém Józsi az írói körben” (a kor minden lében kanál írója, költője és színműírója, Prém József nevéből), Generál Donnertwetter osztrák tábornok, aki a katonai tárgyú vicceket mondta el, és folytatásos képtörténetekben Páter Bunkó is fellépett. Bár 1879-ben minden figura eltűnt, a következőévben ismét folytatták szereplésüket, és meg is szaporodtak néhánnyal. A Borsszem Jankó népszerű figurája, Bukovay Absentius itt Dominus Schwichák néven került elő, Donnerwettert pedig felváltotta Zserzsabek főhadnagy. 1881-ben Nyúzó Boldizsár „közügyvéd” lépett fel, 1882-ben pedig Gácsér Pista bácsi a vadászélményeivel.

Ez év szeptemberétől, Jókai támadása után minden alak neve megváltozott. A legrégibb figurák más néven, de azonos szerepkörben megmaradtak, {II-2-409.} az újabbak teljesen eltűntek. Így lett Kakas Mártonból Kakas Marci, majd Magyar Kakas, később ifj. Kakas Márton, a Politikus Csizmadiából „Kókai Tóbiás képviselő és felesége, Gyönyörű Csoroszlya politizálása”, „Tallérossy”-ból „Zatraceni Zatróczy Vitalyozs kopott-földesúr”, „Generál Donnerwetter”-ből pedig „Doppelmayer Vencel veteráner generál-rapportja”. 1885-ig hozzájuk társultak még „Fazék János úr nassága böfögései az iparos körben”, a Borsszem Jankóegyik korai figurájának nevét felhasználva „Kospallagi Bulcsu végzett földesúr slágerei”, „Sztaricsek Wencel budapesti házmester mustramondásai”és végül „Szimathy Sebestyén, a politikai tudósító”.

Öt év szünet után, 1890-től tértek vissza fokozatosan a régi alakok, az elsőúj pedig Jean volt, a viccekben máig is élő lakájfigura.

Kisebb-nagyobb körben, időlegesen elterjedtek ugyan a Szabó Endre szerkesztői időszakában megjelent figurák is, de Jókai klasszikus alakjaival vagy a Borsszem Jankó széles körben népszerű figuráival nem vetekedhettek. Legtöbbször nem is jutottak el egy típus körvonalaiig; megmaradtak sajátos rovatcímnek a hozzájuk illő viccek, adomák részére.