Kapcsolat


A MEK megszületése óta egyfajta lazán szervezett "mozgalom" a magyar Interneten. Több százan segítették már a könyvtár fejlődését - magánemberként vagy intézmények képviseletében - felajánlott dokumentumokkal, önkéntes munkával, véleményekkel és ötletekkel. Minden érdeklődőnek örülünk, kérdéseikre igyekszünk minél gyorsabban válaszolni és köszönettel veszünk mindenféle támogatást!Olvasók részére:

A könyvtár használatával kapcsolatos kérdéseket az mek[}kukac{]oszk[}pont{]hu címre érdemes megírni, ezekre a levelekre általában néhány órán belül válaszolunk. Ha technikai problémája van, akkor írja le minél pontosabban, hogy milyen operációs rendszert és milyen böngésző programot használ, mit nem sikerült megcsinálni és milyen hibaüzenet jelent meg? Így sokkal gyorsabban és pontosabban tudunk segíteni. A szolgáltatással kapcsolatos véleményeket és javaslatokat az oldalak alján elérhető Vendégkönyvbe várjuk. Ha egy bizonyos műről kíván véleményt mondani, akkor ezt az illető dokumentum weblapján az "Olvasói vélemények" feliratra kattintva érdemes megtenni; ugyanitt olvashatja a többiek hozzászólását is.

A MEK-et működtető E-könyvtári Szolgáltatások Osztály postacíme: Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület 315. szoba. Továbbá kapcsolatba léphet velünk a Facebook-on is: a Magyar Elektronikus Könyvtár hivatalos oldalán, vagy a MEK barátai csoportban. Ha szeretné minden hónap elején megkapni a könyvtárral kapcsolatos legfrissebb híreket és a legújabb dokumentumok listáját, akkor rendelje meg a hírlevelünket a http://vmek.oszk.hu/vmek2/hirlevel.phtml oldalon.

Amennyiben a MEK-től független könyvtári jellegű problémája van (például információt vagy irodalmat keres az Interneten vagy hagyományos könyvtárakban), akkor a http://libinfo.oszk.hu tájékoztató szolgálatot ajánljuk.

Támogatók részére:

A MEK projekttel, illetve általában az elektronikus könyvek és könyvtárak témájával kapcsolatban egy mintegy kétszáz fős levelezőcsoport működik, melynek bárki tagja lehet és így első kézből juthat a legfrissebb információkhoz, megoszthatja a tudását, vagy segítséget kérhet a többiektől. A MEK-L listára a http://listserv.iif.hu/Archives/mek-l.html oldalon lehet feliratkozni a "Join or leave the list" feliratra kattintva. Az e-mail cím és a név megadása után jön egy megerősítést kérő levél, amit a Reply/Válasz funkcióval kell visszaküldeni, de előbb az első sorba be kell írni az OK szót és megnyomni az Entert.

Akit komolyabban érdekel a téma, annak a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesülethez való csatlakozást ajánljuk. Az egyesületnek magánemberek és intézmények vagy cégek egyaránt tagjai lehetnek, és tagdíjukkal vagy adományaikkal anyagilag is támogathatják a magyar kultúra és tudomány digitális formában való világméretű terjesztését. Kiemelten fontos partnereink a kiadók és szerkesztőségek, melyekkel igyekszünk kölcsönösen előnyös együttműködési szerződéseket kötni (egy ilyen megállapodás-minta megtalálható az Irattárban) és a MEK-ben népszerűsíteni őket. A részletek egyeztetésére érdemes e-mailben, telefonon vagy személyesen megkeresni a MEK Osztály vezetőjét: Moldován István <moldovan@oszk.hu> / (36)-1-224-3741 / Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület 315. szoba.

Linket készítők részére:

A MEK ismertsége leginkább azoknak a linkeknek köszönhető, melyek ezernyi magán- és hivatalos Web-oldalról mutatnak a kezdőlapra vagy az egyes művekre. Ezúton is köszönjünk mindenkinek, aki hivatkozások elhelyezésével segíti az Elektronikus Könyvtár népszerűsítését.

Az MEK-ben egyébként többféle, alternatív linkelési lehetőség is van, a célnak legmegfelelőbbet érdemes választani. A főlap a http://mek.oszk.hu URL címen, a http://purl.org/NET/mek PURL címen és a N2L?urn:nbn:hu-2 URN címen egyaránt elérhető. Utóbbi kettőnek az az előnye, hogy a MEK mindenkori működőképes szerverére mutatnak, így akkor is megtalálható velük a könyvtár gyűjteménye, ha a mek.oszk.hu szerver éppen leáll valami műszaki hiba miatt. Az egyes dokumentumoknak is van önálló URN száma a borítólapjuk alján, amelyek szintén - hosszú távon is - stabil linkelést tesznek lehetővé. A gyorskeresőt felhasználva akár több dokumentumra is tehetünk egyetlen linket. Például így:

Cím, szerző, téma:

Formátum szerinti keresések:

Egyéb:

Az egyszerű linkeken kívül a gyorskereső is feltehető bármilyen honlapra, az ehhez szükséges HTML-kód innen másolható át.

Külföldi oldalakról:

Nem magyar nyelvű oldalakról a http://www.elib.hu linket javasoljuk, ez közvetlenül a MEK angol felületére visz. A linkekhez többféle logót és bannert is kínálunk, ezek a MEK kezdőlapján a logóra kattintva jelennek meg. Az elektronikus könyvtár olvasói, szerzői, munkatársai, önkéntesei és egyéb támogatói számára weblapba, blogba, közösségi oldalba beágyazható jelvényeket is készítettünk, amelyek visszalinkelnek a mek.oszk.hu címre.


Dokumentumot küldők részére:

A MEK gyűjteményébe örömmel veszünk elektronikus publikációkat vagy digitalizált dokumentumokat, amennyiben azok megfelelnek a gyűjtőkörnek (magyar nyelvű vagy magyar vonatkozású, kulturális, oktatási vagy tudományos célra alkalmas, teljes művek), a támogatott formátumoknak (HTML, XML, Word, RTF, ODT, PDF, DjVu), a minőségi és terjedelmi követelményeknek (nyelvhelyesség és helyesírás, legalább 30 nyomtatott oldalnyi/100 ezer karakternyi szöveg), és a copyright sem tiltja a nyilvános terjesztésüket (élő vagy közel kortárs szerzők esetében írott vagy e-mailben küldött hozzájárulás szükséges a jogtulajdonostól ill. a kiadótól, vagy pedig választhatnak egyet a Creative Commons licencek közül). Formai ajánlás és az írásos hozzájáruláshoz szükséges "Felhasználási engedély" az Irattárban található. Utóbbit kitöltve, nyomtatva és aláírva az "Országos Széchényi Könyvtár, E-könyvtári Szolgáltatások Osztály, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület" postacímre vagy a (36)-1-202-0804 fax-számra lehet elküldeni.

Ha a dokumentum nem érhető el a weben

A felajánlott dokumentumok anonim FTP-vel feltehetők az ftp://mek.oszk.hu/pub/incoming/ területre (utána kérünk egy értesítést az mek[}kukac{]oszk[}pont{]hu címre), vagy feltölthetők az alábbi űrlap segítségével is ugyanide (ez esetben az értesítés automatikus). Az űrlappal egyszerre csak egy dokumentumot lehet elküldeni, ami legfeljebb 3 db. file-ból állhat. Ha ennél több része van, akkor előbb érdemes becsomagolni (lehetőleg valami ZIP tömörítővel). A maximális file-méret kb. 100 megabyte, ennél nagyobb állományokat csak anonim FTP-vel lehet feltölteni. Kérjük, hogy - amennyiben van - a nyomtatott kiadás fontosabb adatait (kiadó, évszám) is adja meg. A felküldött állományok utólag már nem törölhetők (és a könyvárosokon kívül mások nem is tölthetik le őket), így ha esetleg megszakadt az átvitel vagy egyéb okból hibás a file, akkor egy másik néven (pl. egy sorszámot hozzáírva) újra fel kell tölteni. Ha speciálisan formázott (tehát nem a MEK-ben általánosan használt külalakú) dokumentumot szeretne feltölteni, akkor azt PDF-be érdemes konvertálni elküldés előtt.

Ha a dokumentum elérhető a weben

Ha olyan könyvet szeretne a MEK-ben archiválni, amely már elérhető online a weben, akkor elég ezt az űrlapot kitöltenie.
A feltöltendő dokumentum bibliográfiai adatai


Ellenőrző kód:
 A feltöltés a "Mehet" gomb megnyomásával indítható, a folyamatot a böngésző program alsó sorában növekvő csík jelzi. Kérjük várjon türelmesen! A sikeres feltöltés után egy nyugtázó üzenet jelenik meg, majd a MEK kezdőlapjára ugrik vissza a böngésző.