Tesztelési jegyzőkönyv 1


Szerkesztette:

dr. Arató András
E-mail: arato@sunserv.kfki.hu
Vaspöri Teréz
E-mail: vaspori@sunserv.kfki.hu

TARTALOMJEGYZÉK


Web lapok és készítőik

Az alábbiakban összefoglaljuk a VMEK 2 tervezése során felmerült véleményeket és javaslatokat. A VMEK 2 elsődleges célja volt, hogy a gyengénlátók számára az olvashatóságot javítsa betűméretekkel, betűtípusokkal, előtér- és hátérszínekkel. A menűpontok fontossági sorrendjét is vizsgáltuk.

Az előzetes teszteléshez Legeza Ilona http://legeza.oszk.hu/mek/alapert/fooldal.htm című lapját használtuk. Ezen a lapon a MEK lapjai közé való beillesztés előtt meg lehetett vizsgálni az alapvető elképzeléseket. A statikusabb programozású lapokkal rugalmasabban lehetett a véglegesítés előtti megjelenítést gyorsan elkészíteni (rapid protoyping).

A végleges programozást a Vitéz Bt. készítette Vitéz Gáborné vezetésével. A kész programozott lapokat a http://vmek.oszk.hu címen vizsgálhattuk.

A tesztelés eredményessége szempontjából fontos ismerni, hogy milyen operációs rendszereken milyen változatú böngészők, ernyőolvasók, és beszédszintetizátorok működtek. A teszteléshez is a Vakadmin levelező listát használtuk a csoporton belüli kommunikációra. Szükség szerint személyes megbeszéléseket is tartottunk Budapesten és Miskolcon.

Személyek és konfigurációk

Vaspöri Teréz Windows 98 alatt 6.0-as Internet Explorer-el böngészett a Jaws 4.0-as ernyőolvasó segítségével. Ez egy kétgépes rendszerben működik, lehetővé téve, hogy az elhangzó rendszerüzeneteket a Braille 'n Speak emulátor gépen utólag is egyértelműen visszakereshessük. A Lynx alatti eseti teszteket DOS rendszeri KA9Q VT100 emulátorral végezte.

Csapó Endre az alábbi konfigurációkat és verziókat használta: Windows 2000 alatt, 6.0-as Internet Explorer- rel. Jaws 4.0 ernyőolvasó szoftverrel Eloquent és Profivox szintetizátorokkal. DOS alatt Lynx böngészővel és Brailab PC beszédszintetizátorral.

Legeza Ilona Windows 98 alatt, 6.0-as Internet Explorer-rel, Window Eyes 3.1-es képernyőolvasó szoftverrel, melynek beszédkimenete: BraiLab PC. (Ennek a képernyőolvasó szoftvernek - a JAWS-zal ellentétben - van hardver-egér támogatása, így le tudta ellenőrizni, hogy a különböző betűméret beállításoknál (pl. a főoldalnak) melyik sora fért még ki a képernyőre (görgetés nélkül). Így tesztelte, hogy a különböző betűméret beállítások jól hajtódnak-e végre.) DOS-ban Lynx böngészővel, KA9Q VT100 emulátorral, Brailab PC beszédszintetizátorral.

Mezei László a VMEK2 csoporthoz közvetlenül nem tartozó gyengénlátó ember számítógépes konfigurációja Windows 98 alatt, Netscape 7.0 böngészővel.

Vaspöri Teréz, Legeza Ilona és Csapó Endre főleg a vakos használat ellenőrzését végezte. Legeza Ilona ezen túl természetesen az első minta változatok programozását készítette időnkénti látó segédlettel.

Mezei László folyamatos kapcsolatban állot Legeza Ilonával, így közvetlen gyors első visszajelzésekkel szolgált mint gyengénlátó autentikus felhasználó.

Zimányi Magda Windows 98 alatt a Netscape 7.1 változatával dolgozott Arató András Windows 98 alatt az Internet Explorer 6.0.26 valamint Netscape Communicator 4.71 programmal végezte az ellenőrzést. Ez utóbbi régi változat ugyan, de képes egyszerű forró gombbal bármilyen méretre nagyítani a betűket.

Zimányi Magdolna és Arató András a öregbetűs (large print) változatokat vizsgálta vizuálisan. Szemüveg nélkül Arató András a normál méretű betűket nem képes a képernyőről elolvasni, így a betűk szükséges méretéhez saját gyakorlatból is hozzá tudott szólni.

Felkerestük a Budapesti Gyengénlátók iskoláját, hogy tanulók és tanárok is résztvegyenek a Weblapok bírálatában. Két tanár és több gyermek vett részt a tesztelésben. A tanulók között voltak olyanok, akik használnak nagyítóprogramot (ZoomText-el és a Magic-el teszteltek) és vannak akik nem használnak. Minden tanulónál a felbontás a gépeiken 640*480- as. Voltak néhányan, akik használtak olyan beállítást, ahol fekete alapon fehér betűk vannak, főleg jellemzően a fényérzékenyek (ez a nagykontrasztú beállítási lehetőség a Windows Accessibility részből érhető el). Ernyőolvasót még nem használnak, mert olyan tanulónak kellene azt installálni, aki használ nagyítót is és a Magic még nem működik jól együtt a magyar JAWS-zal. (Megjegyzem, hogy a sokkal olcsóbb LooKOUT ernyőolvasó Dual valtozata beépített nagyító rendszert tartalmaz.)

Az előzetes tesztelési lépcső megjegyzései

Lap kinézet

Drótos László: nem kellenek baloldalra a linkek, nem kellene megosztani a képernyőt, mert fontos, hogy a nagy betűméret váltásnál legyen elég hely a hosszú soroknak.

Legeza Ilona: az új változatnál a legtöbb idő azzal telt el, hogyan nézzen ki az alapértelmezett nyitóoldal, hogy az megfeleljen mind a gyengénlátóknak, a karakteres böngészőt használóknak és jó szemű, de egyéb okok miatt idelátogató felhasználóknak is.

A gyengénlátós változatokban szóközökkel választottam el az egy sorban levő linkeket. Lehetne az alapértelmezett változatnál is így, ha a karakteres böngészőt használóknak a beszédszintetizátor nem olvasná fel egyszerre az egy sorban szereplő linkeket. Ha viszont a gyengénlátós változatokban is cellákba tenném, akkor a hatalmas betűméret miatt nagyon hosszú lenne a sor, vízszintesen gurigázni kellene, és nem biztos, hogy van olyan egere a felhasználóknak, amely vízszintesen is tud görgetni. (Aki ennyire rosszul lát, az a lap alján elhelyezkedő vízszintes csúszkát sem fogja megtalálni.)

Tehát marad a szóközökkel elválasztott link, mert azt a böngésző le tudja törni az alatta levő sorba. Az alapértelmezett változatban, a vízszintesen elhelyezkedő linkek betűméretei nagyobbak lesznek, ha az egérrel ráállunk, ezt azért gondolom fontosnak, mert így legalább a gyengénlátó is el tudja majd olvasni, hova is jut, ha rákattint (Beállítások az első link).

Arató András: nagyon tetszik a lap. Végre megszűnt az osztott ernyő az elveszett területekkel! Elég lenne csak az Arial betűtípust megtartani, mert így túl sok a beállítási lehetőség. Mezei Laszlo: maradjon csak az arial az alaptípus mellett.

Csapó Endre: karakteres böngészővel egyáltalán nem nagy probléma 3-4 - egy szóból álló - linket meghallgatni, de azért jó lenne, ha fontos, rövid linkekről lenne szó.

Dinamikus kiemelés egérrel, forrógombos támogatás, menü sorrend

Drótos László: a mostani menüben tetszik, hogy felnagyítódik a szöveg, ha rámegy a kurzor. Ezt minden linknél meg lehetne csinálni? (a későbbi tesztelésnél ezt sajnos el kellett vetnünk a "rángatózási" jelenség miatt)

Legalább a kezdőlapról elérhetőnek kell lennie egy "használati utasítást" tartalmazó oldalnak.

Menüsor legfeljebb csak a főlap tetején kell szép fejléccel az elejére. A használati utasításhoz, a Beállításokhoz meg az Újdonságokhoz hotkey-t is kellene rendelni, hogy bárhonnan elérhetők legyenek. A legfontosabb funkciók szerintem a következők, ezeknek kellene elöl lenni: Keresés - Tematikus listák - Felolvastatható lista

Arató András az egykezes forrógombokról: sajnos az accessKey=i lehetőség eleve feltételezi a kettős billentyű nyomást, pedig az Internet Explorer-ben amugy szabad a sima i betű is. Mennyivel jobb lenne azt használni! Szerintem programozással mennie kellene. Vaspöri Teréz is csak egy kézzel tud dolgozni. Sok ilyen ember van a vakok között is. Talán majd egy későbbi változatban rájuk is kellene gondolni. A Microsoft Accessibility nagyon nehézkesen kezeli az egykezes gépelést.

Akadálymentes elnevezés és logo vita

A "vakbarát változat" helyett ne használjuk az "akadálymentes változat" megnevezést? Úgy rémlik, erről szó volt korábban. (hosszú vita után az "akadálymentes változat" megnevezés maradt) Drótos László: a fehér botos logo helyett valami általánosabb kellene, ami az akadálymentesítésre utal vagy általában a hátránnyal élőkre. (hosszú vita után Moldován István javaslatára ez lett: könyv fölötte nagyítóval http://mek.oszk.hu/vmek/vmek2-1.gif)

Színek, méretek betűtípusok

Drótos László: a halványszürke menüpontokat én is alig tudom elolvasni a Paramedia honlapján (http://www.paramedia.hu).

Arató András: Nekem jobban tetszik, ahol az inverz jelenik meg. Jobban kiemeli a linket.

Mezei László azt javasolta, hogy inkább legyen egy betűmérettel nagyobb az alapértelmezett oldal betűmérete, a szövegmező inverzbe fordulása jó, de ha közben változik a betűméret is és gyorsan húzza az egeret, akkor hullámzik az oldal, nehéz szemmel fixálni a sorokat, azt mondta szó szerint: "jojózik a szemem". A vízszintes linkeknél viszont nagyon jó, egyáltalán nem zavaró neki.

Zimányi Magdolna: a vízszintes linkeknél is lehet zavaró a "rángás" jelenség. Ahogy az ember átmegy egyik linkről a másikra, nem feltétlenül tudja "vonalon belül" tartani az egeret - gondolom, a gyengénlátó még kevésbé, mint én, különösen, ha esetleg mozgássérült az illető.

Arató András: az, jó hogy ha átállítom a betűméretet a nekem tetszőre akkor a megfelelő méretet láthatom a link-eknél is. Ha rámegyek, változtassa a linkeket inverz-re.

Drótos László: így is jó, ha inverzbe vált, az is eléggé feltűnő. Valóban van most már bőven hely eleve nagyobb betűkkel írni.

Jó ha a felhasználó saját default betükészletét használhatja. Nagy kérdés még, hogy a kiválasztott beállítást (CSS-t) a dokumentumoknak is át tudjuk-e adni, vagy csak a navigációs felületen lesz ez érvényes? Mert az volna jó, ha a könyvek is ilyen külalakkal jelennének meg. A MEK-ben levő HTML formátumú könyvek túlnyomó többségéhez nincs stílus definiálva, így - elvileg - valami szerver oldali include-dal be lehetne szúrni egy css-hivatkozást a file-ok elejére, mielőtt átküldi őket a szerver a böngészőnek.

Moldován István: Én egyedül a szín-méret-betűtípus beállítások választási lehetőségét módosítanám. Túl hosszú a felsorolás, egyszerűsíteni kellene valahogy. Drótos László írt egy ötletet, valahogy táblázatban kellene feladni azt a kombinációt, amit a választás megad. Igy szövegesen kiírva, hosszú.

Mezei László az Impact betűtípust letesztelte. Azt mondja, hogy számára olvashatatlanok a betűk, mert annyira meg van vastagítva, ugyanakkor túl közel vannak egymáshoz, hogy számára olvashatatlanul összefolynak a sorok. Szerinte legjobb az Arial, a Times is jól olvasható, de ő az előbbit részesíti előnyben, egy picivel kényelmesebb a szemnek. Arató András ezt megerősítette.

A Gyengénlátók Budapesti Iskolája két tanárával Vaspöri Teréz tartotta a kapcsolatot. Az iskolában megvizsgálták a lapok első változatait. A szín beállításokat megfelelőnek tartották. Néhány gyerek a sárgát nem kultiválta, de mindegyik megtalálta a neki megfelelőt.

Mások szeretnének sárga háttéren fekete betűket. Esetleg még nagyobb betűméreteket is el tudnának képzelni (Legeza Ilona: ehhez viszont már intenzív egér scroll-ra is szükség lenne, amit a nagyító programok tudnak csak). Tetszett nekik a dinamikus menű kinagyítás is. A gyerekek írják:

"7/A-s fiu vagyok köszönöm hogy megírta ezt a net címet."

"Először is szeretném megköszönni, hogy felhívták a figyelmünket erre a fantasztikus oldalra. Szerintem ez minden gyengénlátó gyereknek javára válik majd. További jó munkát: Vörös Károly 7/A."

"Az én nevem Implom Edina. 7.-a osztályos vagyok a Gyengénlátók ált. iskolájából. Nagyon örülünk ennek a programnak. Ezekben a pillanatokban teszteljük a programot. Mindenkinek nagyon tetszik, és úgy látszik, hogy elérhetővé válik ez az oldal. Köszönjük!!! Üdvözlettel: Gyengénlátók ált. iskolája, diákotthon, Pedagógiai szakszolgálat, és Módszertani központból. Implom Edina."

Fodor Gabi vagyok a gyengénlátók tanára. Teszteltük a hatodikosokkal, hetedikesekkel és a nyolcadikosokkal, valamennyi gyerek jól elboldogult vele, nagyon meg voltak elégedve. Köszönjük, hogy ránk is gondoltatok! Szivélyes üdvözlettel Gabi.

A másik tanár Fábri Tímea megjegyzései: jó lenne, ha nem fehér lenne a háttér, hanem például sárga és rajta a betűk feketék. Nagyon szép a kék is, csak szerintem ez így kontrasztosabb. A kékből is jobb lenne sötétkék. És a sárga háttér kicsit jobb, mint a vakító fehér, különösen ha azt közelről nézik.

A betűméretek lehetnének nagyobbak ez nem csak a kezdőlapra vonatozik, hanem a többire is, amit linkeken tudunk elérni.

Szerintem a gyengénlátók szempontjából érdemes lenne egy-két piktogrammot feltűntetni az egyes linkek előtt, hogy megkönnyítse a tájékozódásukat a lapon pl:"Keresés az állományba" részhez nagyító - amit már megszoktunk a Win. jelrendszerében stb. (A piktogramok egyelőre nagy munka lenne, és a vakos szempontokkal is egyeztetni kellene.)

Legeza Ilona reakciója az iskola megjegyzéseire: Rákérdeztem Mezei Lászlónál a fekete alapon sárga betűre. Azt mondta, hogy ő azért nem szólt erről, mert az ő szemének a krém háttérszín fekete betűkkel volt a legpihentetőbb. Most jobban megnézte a fekete háttér sárga betűszínt, azt mondta, valóban erős a sárga szín, a szürke hátterű linkszíneknél is. Szerinte a szürke hátterű variációt akár meg is lehet szüntetni, mert aki a középsötétet szereti, annak ott van a kék.

Kicseréltem az alapsárga színt. Egy halványsárga színkódját választottam helyette a színdemó táblázatból. Mezei lászló mondta, hogy ez már egészen jó neki is. A szürke hátterűn is változtattam, megnézte: jó lett, de most is azt mondta, hogy "nem olyan fontos az a szürke."

Zimanyi Magdolna segített a sárga szín kiválasztásában

Legeza Ilona a paraméteres háttér-betű szín, típus és méret bekérését megtervezte majd az egész mintarendszert átadta Vitéz Gábornénak.

Libinfó teszt kitérő

Drótos László: felmerült, vajon vakon lehet-e használni a LibInfo oldalt? Jó kérdés, gondolat, hogy az OSZK más online szolgáltatása használható-e akadálymentesen?

Legeza Ilona: a Libinfo - képernyőolvasóval és DOS alatt is - tökéletesen használható.

Iványi Kristóf: Örülök, hogy a vakok is tudják használni a Libinfo-t és ebben az esetben természetesen jó dolognak tartom a link elhelyezését a MEK új vakos felületén. Várnék javaslatokat, hogy hogyan tudnánk a Libinfo-t (a honlapot és a szolgáltatást) a vakok és gyengénlátók számára még használhatóbbá tenni.

Megjegyzések a végleges változathoz


Apró programozási hibák javítása

Drótos László: Igen, most már eltüntek a hibaüzenetek, és inverzbe váltanak a linkek. Még annyi a szépséghiba a kezdőlapon, hogy a kék hátterű főmenüben kisebb lesz a felirat, ha ráviszem az egeret, ahelyett, hogy nagyobb lenne. És alapállapotban is vastagított fehér betü kellene ebbe a menübe.

Legeza Ilona: a betűméretek is mintha kisebbek lennének. További - itt nem részletezett - programozási információk.

Arató András: találtam egy érdekes hibát az éles változatban. Ha a legnagyobb méretre állítom a betűket és az egérrel egy link részre tolom a cursort, akkor a link rész megnagyobbodik, ezért két sorra szakad, kiszalad az egér cursor alól es elkezd "oszcillálni". Ha a link külön sorba kerülne, vagy lemaradna róla az automatikus nagyítás, akkor ez a hiba megszünne.

Beírtam a Vendégkönyvbe. Utána megjelent egy időre egy Parser hiba.

Vitéz Gáborné a hibákat kijavította.

Arató András: Úgy látom, hogy mind a három betűméretnél megszűnt a "rángás". Így nagyon jó.

A sárga háttér fekete betűhöz, melyet Fábri Tímea kért még egy megjegyzés: Van krém színű háttér, de ott a betűk többsége kék. (Legeza Ilona: a linkek miatt).

Moldován István: ha nem állítok semmit az új VMEK-en, akkor a Főoldal linkek a mek.oszk.hu-ra mutatnak. Ha bármire átállítom és visszaállítom az alapértékre, már akkor is a Főoldal link átáll a vmek.oszk.hu-ra.

Tájékozódási ikon

Legeza Ilona: sikerült nagyítót találni a Keresés az állományban link elé. A demo változatba be is tettem: http://legeza.oszk.hu/mek/alapert/fooldal.htm , meg lehet tekinteni és véleményezni: vegyük-e át az "élesbe" is. Főleg a színes hátterű oldalakon érdemes megnézni, hiszen ezeket használják majd a gyengénlátók.

A WinEyes képernyőolvasó esetén a le-nyíllal haladva a linkeken ezt halljuk: "grafika keresés az állományban". Egyetlen link esetén ez egyáltalán nem zavaró (én többnyire WinEyest használok a hardveregér támogatás miatt.) A Jaws képernyőolvasót viszont be lehet állítani úgy, hogy ha a grafika nincs felszövegezve, akkor ne is tegyen említést róla. Én üresre állítottam az ALT-mezőt, így a Jaws-zal (ha a beállítást el tudja végezni a vak felhasználó) nem szerez róla tudomást.

A keresés elég fontos link, én azt gondolom, hogy ott hadd legyen piktogram, ha már külön kérés érkezett rá. A kérdés csak az, hogy ez a lupe megfelelő-e? A lupe sokaknak tetszett, bekerült a végleges változatba.

Beállítási problémák és megoldásaik

Vitéz Gáborné: Fontos megjegyezni, hogy a cookie beállítást engedélyezni kell a böngészőben és a beállítás után, ha nem érvényesülnek a kért értékek, akkor Refresh-t is ki kell adni.

Arató András: érdemes lenne a beállításoknál elhelyezni egy szöveget, hogy ha a beállítások nem lépnek életbe adjon ki egy Refresh/Reload parancsot. Internet Explorernel 6.0-nál és a Netscape 7.0-nál az F5.

Legeza Ilona: A beállító panelen már működik a "Tipp a beállításhoz" link.

Drótos László: Ha minden oldal tetején lesz vízszintes Főmenü, akkor a BEÁLLÍTÁS menüpontot érdemes volna beletenni, hogy mindenhonnan elérhető legyen.

Legeza Ilona válasza: igen, de itt könyvtárstruktúrába vannak rendezve a fájlok, minden egyes HTML lapba be van égetve a hozzá tartozó css-hez vezető út. Ezért a hozzárendelés teljesen automatikus, kényszerkapcsolaton alapul. Ráadásul 11 felhasználói estre van lekorlátozva. (Pl. nem lehet választani az alapértelmezett változatot arial betűmérettel. )

Nagyon leegyszerűsítve, egyetlen fájlba kell felvenni a 36 féle felhasználói beállítást. A programnak kell beírni a kiválasztott és aktuálisan érvényes css-t, méghozzá dokumentumról dokumentumra vándorolva, mindig ugyanazt, ha csak a felhasználó vissza nem megy a beállítólapra és újabb beállításokat kér, mert attól fogva már ezek alkalmazásával kell ugyanazt véghezvinnie. Ez pedig bizony egy felügyelő script folyamatos jelenlétét igényli, amelynek meglehetősen intelligens viselkedést kell tanúsítania, tekintve a linkekben megcélzott dokumentumok formai sokféleségére. Könnyű dolga lenne, ha a MEK-ben minden HTML dokumentum formailag egységes lenne, de hát ez sajnos nem így van.

Vitéz Gáborné: hogy ha nem nyomtok reload-ot, akkor a többi lapra tovább lépve sem változik a szin? Az IE milyen beallítása mellett nem kell nyomogatni a reload-ot?

Legeza Ilona: most kérdeztem meg Mezei Lászlót (Netscape 7.0 böngészője van), nála nem őrzi meg a beállításokat a következő feljelentkezéskor. Ha ezt öt percen belül teszi (közben él a NET-kapcsolat), akkor sem. Sőt Arató Andrásnak sem. Nekem sem. Lehet, hogy ehhez az IP számot is ki kellene olvastatni? Egyébként az F5 gomb után bárhova megy, minden mellékoldalon - azt mondja Mezei László - érvényesek lesznek az új beállítások, de minden új beállítást követően alkalmaznia kell. Majd júniusban felvesszük a beállítások menüt. Mezei Lászlónál F5 nélkül is érvényesül a beállítás.

Vitéz Gáborné: én most bootoltam a Windows-t, és teljesen jól működött a beállításom. Valami IE cache beállítással biztos el lehet érni ezt az állapotot. Nekem alapból jól jött az IE-ben.

Drótos László: most éppen nekem is azonnal átvált az új beállításra a http://vmek.oszk.hu/ oldal is, tegnap meg nem, úgyhogy egyelőre nem tudom, min múlik ez a dolog az Explorerben.

Vitéz Gáborné: sokkal több beállítás működik már, de még mindig nem olyan finom, és részletes, mint Legeza Ilonáé. A cookie lejárati időt most kivettem, de visszateszem majd az 1 hónaposra.

Miért jó az ajánlásokat figyelembe venni

Legeza Ilona: azért rendkívül nehéz a programozás, mert a VMEK 1.0 nem a W3C és a WAI ajánlásnak megfelelően készült, pedig hatalmas munka volt az is. Csak a vízszintesen egymás mellé helyezett menük cellákba helyezését javasolja mindkét ajánlás, mégpedig azért, hogy a vak látogatók által használt böngészőkben a hivatkozások egymás alá törjenek.

Én is ezért mondtam le a szóközökkel ( ) elválasztott vízszintes linkekről a teljes képernyős változatban, mert DOS alatt az egész sor felolvasásra kerül, s ha kettőnél több link hangzik el egyszerre, ez bizony elég zavaró tud lenni. Az első változatban sem táblázattal osztottam fel a képernyőterületet - mert ellenkezik a W3C ajánlással. A VMEK 1.0-ban a fontméretek is a HTML fájlokban vannak megadva és nem css-ben. A VMEK 1.0-ban még a folyó szöveg is táblázatba van téve, emiatt kellett nekem felvenni a css-be TABLE.tablazat sort. A HTML lapokban sajnos hivatkozni is kell rá, ami szintén folyamatosan problémát okoz. Különben hiába állítja be a felhasználó az x-large méretet, a táblázaton belül nem fog érvényesülni. Ezért is fogalmazott úgy Csapó Endre, hogy a gombhoz kell igazítani a kabátot.

Vitéz Gáborné: valóban, a táblázatokban nem érvényesült a beállítás. Végigeditáltam az összes dinamikus oldalt, beirtam a class=táblázat stilust. Van-e, ahol kimaradt?

Legeza Ilona: a jobb egérgombbal a forrást betöltve belehallgatok. Véletlenszerűen egy-egy oldalba belehallgattam, ott rendben volt. A Segítség a kereséshez fájlban volt egyszer eltérés (ahol a példa-szavak vannak cellákba téve), a de mire legközelebb leellenőriztem, már ott is rendben volt. Azért nem szóltam, mert nagyon az elején vettem észre.

A link hivatkozásokat nem kell már alakítani. Teszteltem, vakos szempontból rendben vannak. Azért nem érdemes testre szabhatóvá tenni a linkek sorrendjét, mert - akár DOS alatt, akár Windows-os képernyőolvasókkal - végig lehet úgy vágtatni a menükön, hogy csak a szó (vagy a mondatszerű) linkek elejét hallgatjuk meg. Ha gyorsan nyomunk TAB-ot, nincs ideje végimondani a szót, már kezdi a következő linket mondani. Alig lassabban mint a látók, odajutok, ahova éppen menni akartam. DOS alatt ugyanez e helyzet, a le- felnyilakkal vágtatok a linkeken. Ahol először járok, természetesen végighallgatom rendesen a kínálatot.

A Gyengélátók Iskolája véleménye visszacsatolások után

Fábri Tímea: megnéztem a beállításokat. Szerintem megfelelőek és tudnak olyat választani, ami számukra a legelfogadhatóbb. Egy beállítással volt csak gondom, a kék alapon fehér betűkkel, mert ott az alcímek nálam világoskékek. Ez szerintem nem eléggé látható, jobb lenne vagy sötétkék-fehér, kék-fekete. (Megint a link-ek problémája a szerkesztő megjegyzése.) A kollégám, Levente, kipróbálta a gyerekekkel és ez tetszett nekik, viszont a tanítási órán ilyen beállítást nem használunk. Év elején minden tanulóval egyénileg megbeszéljük, hogy melyik beállítás a legmegfelelőbb, és ilyen még nem választottak. Szerintem nagyon jó a beállítási felület, mert jól átlátható, egyszerű. Nekem tetszett az ikonocska a keresése előtt és jó lenne még egy-kettő a fontosabb linkek elé. Nem tudom, hogy ez mennyire zavarja, ha vakok használják felolvasóval az oldalt (Nem, ld. Legeza Ilona tesztjét korábban.)

Lezárás előtti javítások

Legeza Ilona: Az alapértelmezett változat és ha a beállítások valamelyike után meggondolja a felhasználó és ismét az alapértelmezettet választja, akkor mindkét esetben medium betűméret legyen.

Mezei László: soha nem találtam ilyen jónak, mint most. Nagyon jó, a vízszintes menüsorban , ha ekkorára nagyítódnak a linkek, mint most. A vízszintes hullámzás ezen a pici területen egyáltalán nem zavar, az a jó, hogy nem kell a monitorhoz dugni az orrom, hogy el tudjam olvasni. A beállítások is szépen átadódnak.

Drótos László: az új módosított logo terv megérkezett, tetszik. Vitéz Gáborné: Jobb, mint a grafikus MEK-e!

Zimányi Magdolna: "Elküld" helyett nem lenne egy kicsit jobb szó a "Beállit", vagy "Tárol"? Valahogy, ha egy web-lapon azt olvasom, hogy "Elküld", akkor arra számithatok, hogy egy levélküldö ablak fog elöjönni. Azért furcsa nekem itt ez a szöveg.

Legeza Ilona: Abszolút igazad van. Az én honlapomon is a keresőben "Keres" a submit. Itt egyébként én neveztem el így. Azt hittem, hogy a Beállít szó hosszú lesz a Töröl mellett. Nézd már meg légy szíves a demo változatban, most lecseréltem Beállít-ra, nem lett sokkal hosszabb a gomb? (http://legeza.oszk.hu/mek/alapert/fooldal1.htm ) Ha jó is, szép is lecserélem.

Vitéz Gáborné: Kicsereltem a submit gombon a feliratot.

Legeza Ilona: egy kis ikont sikerült keríteni, de csak a vendékönyvköz. Nem gondolom, hogy ez olyan fontos link lenne, de a két ikon, a lupe és ez nagyon fontos linkeket "Tematikus oldalak" fog közre.

Moldován István: én támogatom. A letölthető teljes katalógushoz is lehetne egy alkalmas katalógus ikon pl.

Végszó

Moldován István: Tájékoztatásul. A VMEK Megéri a befektetett munkát.


datum=2004-05-23 19:56:14 REMOTE_ADDR=line-122- 125.dial.matav.net
nev=Endes Csaba encsa333@freestart.hu
szoveg=Örömmel láttam, hogy gondoltak a látássérültekre is és örömmel töltöttem le a MEK teljes listáját is.

* * *


datum=2004-05-26 15:54:59 REMOTE_ADRR=line-21.92-182-adsl-pool.axelero.hu
nev=Hágen Balázs b.hagen@freemail.hu
szoveg=A feleségemmel gyengánlátó-vak házaspár vagyunk. Nagyon örülünk (különösen Ő) ennek az oldalnak, hiszen az előző változatot Angéla nehezen tudta olvasni, nem voltak elég kontrasztosak a színek. Neki fényérzékeny a szeme, és csak ámúldozott, hogy a sok lehetőség közül háromféle színbeállítás is jó a szemének, a betűméretekről nem is beszélve! A helyi szervezetnél szokltunk Internetezni, most ő böngészett többet, nagyon élvezte, hogy sokáig tudja olvasgatni, nem kell közben pihentetni a szemét. Ilyen portállal, ami a látássérültek mindenre kiterjedő igényeit figyelembe veszi, külföldi oldalakon sem találkoztunk még soha. Meg is vagyunk hatódva. Még ezt a bejegyzést is tudja olvasni, más portálokon a üzenőablakot sem látja, nemhogy olvasni tudná. Nagyon szépen köszönjük! Jó egészséget, sok sikert a munkájukhoz! (Eddig is idejártunk olvasnivalóért, Angéla letöltötte és már itt sem volt. Most öröm itt lennie, élvezi a látványt is.) Tisztelettel: Hágen Angéla és Balázs

* * *


datum=2004-05-30 12:41:38 REMOTE_ADRR=line-80.99-22-14adsl-pool.axelero.hu
nev=dr. Kiss László dr.kiss.laszlo@axelero.hu
szoveg=A MEOSZ levelező listáján kaptunk tájékoztatást a MEK akadálymentes honlapjáról. Eddig én a grafikus változatot használtam, hiszen jó a látásom. Ezt a változatot azonban nekünk is könnyebb használni, én pl. rögzített, un. "hanyatt egérrel" dolgozom, mert baleset következményeként finom mozgásra alkalmatlan a kezem. A bejelentkező nyitóoldal betűmérete már megfelelő számomra, hiszen emiatt (a grafikus változathoz képest) a linkek kellőképpen vastagak, a keresők gombjai is jó nagyméretűek, ezért itt sokkal könnyebb pozicionálni. Az Akadálymentes honlapok tervezése c. ajánlásból azután megtudtam, hogy ez az oldal a mi igényeink figyelembe vételével is készült. Ezúttal szeretném megköszönni Önöknek, hogy gondoltak ránk is! Tisztelettel: Kiss László

A jegyzőkönyv lezárva:   2004 május 26.