Előző: Leltár

Kaja

Ha nagyobb tételben vásárolsz, érdemesebb a sarki fűszeres helyett egy diszkont áruházat felkeresni, célszerűen autóval. Keresd a konzerv-kiárusításokat. Itt a konzerv néha azért olcsó, mert meg vannak számlálva a napjai a szavatosság lejártáig, de a túra végéig nem fog megromlani.

Egyes konzerveken egy körberagasztott papír jelzi, mit rejt a doboz. Ez a papír bármikor leázhat (sőt, az is előfordulhat, hogy a cetli alatt a dobozon egészen más felirat van), ezért én bele szoktam karcolni a dobozba a kaja nevét, rövidítve. (Nem tudja valaki, mi lehet az a KF? {} Már évek óta őrzök egy ilyen vésetű konzervet, mindig akkor kerül elő, amikor éppen semmi kedvem zsákbamacskát enni.)

Az újfajta konzervdobozok nyitó nélkül, egy mozdulattal felbonthatók, mint a dobozos sör. (Ez úgy működik, hogy a tetején van egy fogantyú, és ezt meghúzva a "perforálás" mentén körbe kinyílik.) Ilyen konzervet ne tárolj huzamosabb ideig nedves helyen, mert a perforációnál elkezdi enni a dobozt a rozsda, és ez kinyitáskor garantáltan belekerül a kajába is.

Némely szardíniakonzerveket elegánsan celofánba csomagolva árulnak. Az ember naivan azt gondolná, hogy ez védi a dobozt, pedig éppen ellenkezőleg. Ugyanis ez a csomagolás nyilván nem teljesen vízálló, és ha egyszer belül nedves lesz, nem tud kiszáradni. Így meglepő gyorsasággal rohad el a fémdoboz. A Németországot (és benne egy kéthetes esőt) megjárt ilyen konzervjeink egyszerre dobták fel a talpukat a konyhaszekrényünkben, azóta sem bírtuk a halbűzt kisikálni.

Az alábbi lista 4 embert tartott el 3 hétig Németországból hazajövet. (A jótanácsok egy része is a külföldi túrákra vonatkozik, ahol tudvalevőleg drága a kaja és rossz.)

V2
20 kg krumpli
V2
? kg alma
V7
5 doboz gyorsrizs
V4
5 kg hagyma
V7
5 kg zöldpaprika
V9
2 kg liszt
V9
1 kg gríz
V7
5 kg cukor
V7
1 kg só
V5
3 kg zsír
V7
2 liter olaj
V5
3 zacskó élesztőpor (lángoshoz)
V4
? fej fokhagyma
V7
20 zacskó = 20 liter levespor [V0 :-)]
V7
4 doboz = 8 liter leveskocka (erőleves, halászlé)
V7
6 zacskó = 3 liter pudingpor <por@td.pgsm.hu> {Hehe. (*Puding*)}
V7
1 doboz kakaópor
V7
25 zacskó = 20 liter italpor
V1
4 üveg = 1 kg lekvár
V1
1 üveg = 1/2 kg méz
V5
3 zacskó száraztészta
V5
1 zacskó fűszerpaprika
V1
1 zacskó bors (forralt borhoz)
V1
1 zacskó fahéj (forralt borhoz)
V1
1 zacskó szegfűszeg (forralt borhoz)
V0
4 liter almabor (forralt borhoz)
V7
3 doboz teafű
V0
1 liter citromlé
V0
1 üveg mustár
V0
1 üveg kecsöp
V1
2 tubus majonéz
V1
1 tubus piros arany
V0
4 (kis) doboz sűrített paradicsom
V0
(legalább) 1 db 400 grammos melegétel-konzerv/fő/nap
V0
sok vagdalthúskonzerv
V0
sok májkrémkonzerv
V0
halkonzerv számolatlanul (istenem, azok az olcsó szovjet konzervek...)

A következők indításnak jók, de hosszú ideig nem állnak el, vagy nem érdemes otthonról az egész útra cipelni. Később frisset kell venni, vagy meg kell próbálni nélkülözni őket:

V8
kolbász, szalámi (eláll, csak gusztustalanul megizzad)
V6
füstölt szalonna (lemászik a fedélzetről, mint a Patyomkin páncéloson)
V8
sajt
V9
kex, nápolyi
V8
darált dió
V1
tojás (főve tovább eláll)
V9
kenyér: fehér, rozs (tovább eláll), tartós

Igazából ide kellene sorolni a zöldpaprikát is, mivel nedves időben hamar elkezd rohadni. Ilyenkor egy nagyszabású lecsófőzés keretében kell tőle mexabadulni. A krumplit és a hagymát nem érdemes vízállóan, azaz légmentesen csomagolni, mert akkor nem szellőzik. Vállalni kell a kockázatot, hogy elázik, és száraz időben kiteríteni szikkadni.

Az alábbiakat pedig érdemes helyben megvenni, mert úgy olcsóbb, és/vagy mert gyorsan romlók:

V0
tej
V9
kenyér, müzli, zabpehely
V1
csoki, mogyorókrém
V0
sör, olajbogyó
V2
gyümölcs

A szűk keresztmetszet a kenyér. A tartóstejet, sört, csokit érdemes nagy tételben beszerezni (odakint) egy diszkontban - akár az egész útra is, ha előre fel tudjuk mérni az igényünket (azért a szavatossági időt nézzük meg). Mindezek Németországban bosszantó módon vagy olcsóbbak, vagy jobbak, mint idehaza. A tartós tej pl. tényleg tartós, stb.

{A tejekre érdemes figyelni, nehogy megbuggyanjanak a melegben (Még az elméletileg 1 hónapig jó tartóstejek sem viselik a napot: egy délelőttnyi napozástól felfúvódnak, délutánra már túró lesz belőlük. [Szeretitek a túróstésztát?]). Célszerű lehet vízhűtés alkalmazása, azaz egy nylonzsákban vagy krumplishálóban a hajó után kötni. (*Döme*)}

Még egy jótanács a tartóstejjel kapcs.: Ha megmarad, hazahozod, és lefagyasztod, ne próbáld mikrósütőben kiolvasztani, mert a papírdoboz rejt egy alumíniumréteget is, amely szép tűzijátékot rendez...

Hogy ne kapjon a legénység skorbutot, vegyünk gyümölcsöt is. Nyugaton az új-zélandi alma sokba kerül és ízetlen, de a déligyümölcs nem drágább, mint itthon, és ugyanolyan finom. Almát csak kiskereskedelmi mennyiségben vittünk magunkkal itthonról, nem tudom, hosszú távon mennyire bírja a gyűrődést {}. Következő: A táborhely kiválasztása


Tippek vízitúrázóknak - Umann Kornél