Előző: Sátor

Ne szemetelj

A táborhely, kikötőhely stb. elhagyása után legfeljebb az a hulladék maradhat, ami már érkezésünkkor is ott volt, de ha lehet, inkább kevesebb. A kibelezett Trabantot nem kell magunkkal vinnünk, de a (mások által) eldobált papírzsebkendőket, konzervdobozokat nyugodtan összeszedhetjük. A szemetet rakjuk nylonba, és a legközelebbi szemétgyűjtőnél szabaduljunk meg tőle. A tűzrakóhely és a folyómeder nem szemétgyűjtő.

A növényi hulladék (almacsutka, krumplihéj stb.) nem számít szemétnek, (sőt, többet ártasz, ha a szemetesbe rakod), de ne a vízbe dobjad, hanem ásd el. Minden egyéb (újságpapír stb.) természetidegennek minősül. [S ha kertes házban laksz, a túráról hazatérve is tartsd meg azt a jó szokásodat, hogy a növényi hulladékot komposztálod. A papírnak, üvegnek, használt elemnek keress szelektív hulladékgyűjtőt a környéken, illetve rágcsáld az önkormányzatod fülét ilyenért, ha nincs. Részesítsd előnyben a visszaváltható üvegben/pillepalackban árusított dühítő italokat. Ha lehet, kerüld a TetraPak csomagolást. S ha már itt tartunk: ezt az anyagot is lehetőleg újrapapírra nyomtasd ki, ha már muszáj kinyomtatnod. Ajánlom figyelmedbe a papír mindkét oldalát: Vagy kétoldalasan printelj, vagy használj egyik oldalán már telefirkált papírt.]

Néha több napig kell magunkkal cipelni a szemetet, amíg egy kukát találunk. A konzervdobozt nyissuk ki mind a két oldalán, és lapítsuk össze, így sokkal kisebb helyet foglal. A halkonzerv dobozát érdemes kiöblíteni, mert különben igen büdös tud lenni.

Ha nincs WC a táborhelyen - ami valószínű - ássunk gödröt, és végtermékünket takarjuk be. A használt WC-papírt szintén ássuk el, ez fosszilis.

{A papírok és a polietilén pillepalackok (EPP, EPE, PEP, stb.) akár el is égethetők (no szemét, no környezetszennyezés). Más műanyagokat (pl. PVC) inkább cipeljünk magunkkal. A papírszemét amúgy gyújtósnak is elég jól elhasználható. (*Döme*)} Következő: Tűzrakás


Tippek vízitúrázóknak - Umann Kornél